Lupta pentru talente în domeniul IT: Companii globale versus startup-uri şi antreprenoriat
EuroCIO militează pentru o platformă unică pentru executivii CIO și Senior IT Professionals, în care aceştia pot schimba informații, împărtăşi experiențe și studii de caz, pot stabili contacte și pot face networking la nivel european.
Asociația sprijină comunitatea de profesioniști IT în raport cu vendorii IT și autoritățile europene precum Comisia Europeană sau Parlamentul European, acordând sprijin în numeroase proiecte sau inițiative legislative europene din acest domeniu.
În cadrul conferinţei, Emmanuel Gaudin, CIO în cadrul companiei Lagardère și Chairman al EuroCIO, a spus despre asociaţie că a fost creată în 2004, "de către CIO, pentru CIO". "Suntem independenţi şi reprezentăm foarte mulţi angajaţi din domeniul IT", a continuat acesta, care a mai precizat că membrii asociației gestionează bugete în valoare de 150 de miliarde de euro.
Activitatea EuroCIO este structurată în trei consilii: unul care se ocupă de relaţia cu furnizorii, altul dedicat securităţii cibernetice şi celălalt e axat pe inovare, de a cărui coordonare se ocupă Emmanuel Gaudin.
De asemenea, există şi grupuri de lucruri, dar asociaţia organizează şi cursuri. Motivul? "Am observat că mediul universitar nu formează anumite competenţe, prin urmare am dezvoltat acum ceva vreme un curs dedicat celor care ocupă funcţia de CIO. De asemenea, avem un alt curs dedicat managementului securităţii informaţiilor şi unul despre arhitectură de business", a explicat Emmanuel Gaudin în cadrul conferinţei organizată de CIO Council şi Revista CARIERE.
Drept urmare, am vrut să aflăm mai multe detalii legate de importanţa aderării CIO Council Romania în cadrul acestei asociaţii.
Emmanuel Gaudin ne-a spus că EuroCIO este o organizaţie comună, deci fiecare membru coordonează una dintre iniţiative. „De exemplu, Yugo Neumorni (CIO la Hidroelectrica, preşedintele Cio Council, membru în Boardul EuroCIO, totodată ocupând și funcţia de Cybersecurity Council Chairman în cadrul asociaţiei – n.red.) seocupă de partea de workshopuri pe tema securităţii cibernetice. El aduce o energie bună şi o valoare adăugată acestor workshopuri. Recent am avut un workshop la Londra pe teme de GDPR coordonat de către Yugo Neumorni, Chairman Cybersecurity Council", ne-a precizat Emmanuel Gaudin.
În al doilea rând, faptul că România face parte din această asociaţie paneuropeană va oferi membrilor o viziune asupra situaţiei locale. “Lagardère are operaţiuni în România şi mai sunt şi alţi membri care au operaţiuni aici, aşa că e foarte interesant pentru noi să vedem cum se întâmplă lucrurile în România”, a menţionat Emmanuel Gaudin, care a adăugat că acele companii cu prezenţă în ţara noastră vor avea un acces mai facil la informaţii legate de legislaţie, la ecosistemul local şi totodată vor identifica mai uşor posibilii parteneri de aici.
Cele mai importante trenduri
L-am întrebat pe Emmanuel Gaudin care sunt cele mai importante trenduri care vor modela în viitor mediul de business şi modul în care ne desfăşurăm activitatea de zi cu zi.
El ne-a spus că primul este reprezentat de date: “Trebuie să implementăm noi sisteme, o nouă infrastructură, care să fie construite în jurul datelor. Va reprezenta o provocare. Acum trebuie să luăm în considerare ce date ar fi valoroase pentru business, trebuie să reimplementam sistemele informaționale. E o nouă modalitate de a face operațiunile. În viitor, fluxul va fi și mai mare: vom avea datele venite de la Internet of Things, de la parteneri externi, la care se adaugă open dată, cum ar fi cele despre vreme și trafic, de exemplu. Trebuie să le integrăm pe toate și să pregătim infrastructură pentru acest lucru”.
În viziunea lui Emmanuel Gaudin, al doilea trend este reprezentat de dispozitivele mobile: “Cred că laptopul devine din ce în ce mai puțîn important, iar telefonul mobil va crește în importantă. Așa că trebuie să ne axam pe securitatea în acest domeniu, accesul la sistemele IT de pe mobil și, de asemenea, cum să livrăm valoare clienților de pe mobil”.
Criza de talente din domeniul IT
În cadrul conferinţei CIO Național Conference 2018, unul dintre subiectele de mare interes a fost criza de talente din domeniul IT. Emmanuel Gaudin ne-a reconfirmat că e greu să găseşti oamenii potriviţi, iar unul din factorii îl reprezintă cel generaţional. Mai concret, problema unei companii globale, aşa cum este Lagardère, este că din ce în ce mai mulţi tineri preferă să se orienteze către startup-uri sau devin antreprenori.
În plus, în contextul actual, bătălia pentru talente este aproape cu toată lumea, căci sunt din ce în ce mai mulţi jucători pe piaţă. De asemenea, nici nivelul competenţelor nu se află la nivelul cerut de piaţă, căci sistemul educaţional nu a anticipat transformările aduse de mediul digital şi celelalte tehnologii. Drept urmare, Lagardère a încheiat parteneriate cu mai multe universităţi, pentru a crea cursuri specifice, bazate pe business case-uri, adică pe probleme concrete cu care se confruntăo o organizaţie, iar studenţii sunt încurajaţi şi ghidaţi să găsească soluţii.
Deocamdată acest program nu e implementat şi în România, însă compania doreşte acest lucru. „Ne confruntăm cu bariera lingvistică, toate cursurile noastre sunt în engleză și lumea nu prea percutează la acest lucru, și nu e vorba doar de România, ci și în alte țări, inclusiv în Franța. Dar încercăm să rezolvăm această problema și să ne parteneriem cu o universitate din fiecare țară, unde să împărtășim conținutul în limba locală”.
Cum să fii un bun CIO
Fiind la o conferință de profil, am vrut să aflăm şi care sunt cele mai importante soft skills pentru un CIO, iar Emmanuel Gaudin a listat următoarele:
- puterea de negociere, căci trebuie să aduci la aceeași masă mulți parteneri externi
- capacitatea de a face oamenii să lucreze împreună, să colaboreze bine
- managementul oamenilor și managementul schimbării.