Mâna de lucru s-a scumpit în România: Bugetarii sunt la conducere
Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă în toate activităţile economice.
Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă se observă în domeniile în care sectorul de stat e predominant, ca urmare a lefurilor mărite la început de an: sănătate şi asistenţă socială (37,86%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (30,06%), învăţământ (22,36%), administraţie publică (21,89%) şi activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (21,08%), arată datele INS.
Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent pentru componenta privind cheltuielile directe (adică cele salariale) cu forţa de muncă a fost de 17,24%, iar componenta privind cheltuielile indirecte (nonsalariale, anume contribuţiile sociale plătite de angajator) a înregistrat creşteri similare (17,23%).
Asta înseamnă că muncitorii sunt mai bine plătiţi, dar şi angajatorii dau mai mulţi bani la stat sub formă de contribuţii care ajung în buzunarul statului.
Comparaţia cu alte state UE
Aceste creşteri par, la prima vedere, destul de semnificative, însă ţara noastră mai are mult de muncă până când va prinde din urmă surorile sale din UE.
Cele mai recente date Eurostat pe această temă, consultate de Revista CARIERE, sunt aferente anului 2015, când costul orar al forţei de muncă era în ţara noastră de 5 euro. Adică doar atât câştigă un angajat din ţara noastră în 60 de minute.
Depăşim doar Bulgaria, care are o medie de 4,08 euro. La polul opus se află însă Danemarca, cu 41,31 de euro, în timp ce media UE este de 25 de euro, adică de 5 ori mai mare ca în cazul României.