Meseria care va fi tot mai căutată în 2017 graţie dezvoltării fulminante a Internetului
Potrivit World Economic Forum, 65% dintre copiii aflați în şcoala primară acum vor avea peste 10 ani slujbe care nu există astăzi. Ritmul de dezvoltare a tehnologiei este atât de rapid încât pregătirea angajaţilor de multe ori nu ţine pasul. Reformatarea mediului tehnologic conduce la dispariţia de locuri de muncă şi apariţia altora noi, atrage provocări, dar şi propune oportunităţi, arată Constantin Măgdălina, expert în tendinţe şi tehnologii emergente.
Potrivit World Economic Forum, 65% dintre copiii aflați în şcoala primară acum vor avea peste 10 ani slujbe care nu există astăzi. „Următoarea fază de dezvoltare a Internetului va consolida şi mai mult legătura dintre mediul real şi cel virtual. Internetul va fi accesat prin tot mai multe dispozitive şi senzori, şi va avea funcţii şi caracteristici complet noi.
Prin urmare, tipul de activităţi, instrumentele folosite, timpii de răspuns şi mediul de lucru vor fi influenţate decisiv de internet şi de infrastructura de IT şi de comunicaţii. Lumea așa cum o știm nu va mai exista în câțiva ani, iar revoluția „tăcută” la care asistăm are un singur nume – digitalizare”, arată Constantin Măgdălina.
El susţine că o tendinţă observată în 2016 este că volumul de date a crescut considerabil pe baza serviciilor de stocare în cloud, care te ajută să-ţi accesezi fotografiile, clipurile şi documentele de oriunde şi oricând. Un exemplu concret este iCloud – serviciul cu care sunt dotate dispozitivele de la Apple. Constantin Măgdălina crede că această tendinţă va continua şi în 2017 şi se va extinde atât de mult încât pe piaţa locurilor de muncă vor apărea poziţii de Chief Data Officer / Architect, care vor deveni tot mai cerute şi mai clar structurate. De asemenea, graţie digitalizării si având în vedere numărul mare de produse şi servicii, utilizatorul îşi va seta priorităţile în funcţie de două criterii: experienţa de consum şi timpul alocat. Pe de altă parte, comerțul tradiţional are provocarea de a integra tehnologia în experienţa de cumpărare pe care o oferă, iar Internetul lucrurilor (Internet of Things) poate fi soluţia salvatoare.
De exemplu, espressorului conectat la Internet din cafeneaua noastră preferată îi vom putea comanda cafeaua din mașină, de la 5 km distanţă, folosind o interfaţă personalizată şi accesul digital. Astfel, prin dezintermediere, procesele de cumpărare ale bunurilor şi serviciilor vor deveni tot mai scurte şi mai ieftine”, precizează Constantin Măgdălina. De asemenea, în 2017 ne putem aştepta să folosim realitatea augmentată pentru a ne citi email-urile, ca să postăm pe Facebook sau să descoperim cel mai bun traseu pentru deplasarea printr-un loc aglomerat, în timp ce inteligenţa artificială va aduce totul mai aproape. De exemplu, prin comandă vocală un turist poate comunica cu terminale computerizate şi poate cere informaţii despre starea vremii din locul de aterizare al avionului.