Oamenii în era roboților: Topul meseriilor inedite pe care le vom avea în viitor
Grupul de consultanță de business Cognizant preconizează că până în 2032, 12% dintre joburile dîn SUA vor fi victimele automatizării.
Pe de altă parte, însă, noile tehnologii vor duce la crearea a 21 de milioane de locuri de muncă şi vor exista domenii totul noi.
Cei care vor ocupa astfel de posturi vor avea nevoie de imaginație, empatie, abilități tehnice specifice, bună organizare și un grad ridicat de adaptare la dezvoltările recente.
Iată ce vom face în viitor:
Vom "vâna" date
Acesti profesioniști vor analiza informațiile primite de la dispozitivele inteligente (Internet of Things – Internetul lucrurilor), pentru a oferi o imagine clară legată de performanță lor. De asemenea, vor sorta și interpreta respectivele date pentru a putea înțelege comportamentul celor care utilizează astfel de gadget-uri.
Vom petrece timpul cu cei mai în vârstă
Un astfel de job va fi necesar într-un viitor în care, grație biotehnologiei, se vor găsi leacuri la bolile moderne și modalități de a ne îmbunătăți nivelul de trai. În aceste condiții, speranța de viață va crește, deci bătrânii vor fi mai numeroși ca în prezent. Tocmai de aceea, persoanele în vârstă vor avea nevoie de cineva cu care să stea de vorba sau să se plimbe prin parc.
Vom gestiona cantitățile mare de date din orașele inteligente
Conceptul de smart city este tot mai răspândit în ultima vreme. Iar odată ce mediul urban se va baza tot mai mult pe sisteme inteligente și va avea o legătură tot mai mare cu mediul digital, va fi nevoie de oameni care să gestioneze fluxul mare de date și să repare erorile de sistem.
Vom crea realități paralele
Nu, nu are legături cu teoriile lui Einstein, ci cu realitatea virtuală. Dispozitivele VR vor fi principala sursă de distracție în viitor, așa că va fi nevoie de oameni care să creeze aceste experienţe.
Vom vinde inteligență artificială
Robotii vor fi capabili să facă multe lucruri în viitor, însă nu vor fi în stare – printre altele – să facă vânzări. Interacțiunea dintre persoane va rămâne esențială în acest domeniu, așa că oamenii de vânzări vor fi valorificați și peste câteva decenii. Numai că, în loc să își convingă clienții să cumpere creme și medicamente, produsul comercializat va fi… inteligența artificială.
Vom da consultanță în fitness
Există multe persoane care au probleme cu greutatea, iar în viitor e posibil ca această tendința să se acutizeze, în condițiile în care noile tehnologii ne vor face mai leneși. Astfel că, peste 10-15 ani, vom apela la consultanți în fitness, care ne vor învață ce trebuie să facem ca să ne menținem sănătoși și în formă în această lume dominată de IT.
Vom asista roboții din domeniul medical
Într-o lume în care, grație inteligenței artificiale, sistemul medical va fi disponibil tuturor, oricând și aproape gratuit, pacienții nu vor mai merge la spital. În schimb, când vom avea nevoie, vom solicita ajutor, iar apoi un tehnician va apărea la ușă, iar apoi va conecta și gestiona aparatele respective. Acesta nici măcar nu va avea cunoștințe medicale, ci doar tehnice, căci inteligența artificială va face procedurile aproape singură, cu o minimă intervenţie umană.
Vom face bani din vânzarea datelor personale
În viitor, oamenii vor face bani din datele personale. Adică fiecare își va putea vinde informațiile despre sine însuţi pentru a obține profit. Tocmai de aceea vor exista brokeri care ne vor sfătui cum să exploatăm această resursă mai eficient.
Vom supraveghea traficul pe drumurile publice străbătute de maşini care se conduc singure
Daca în prezent tehnologia supraveghează traficul rutier, iată că peste 10-15 ani oamenii vor fi cei care vor fi atenți la deplasările pe drumurile publice. Motivul? Mașinile se vor conduce singure, așa că va fi nevoie de cineva care să gestioneze corect fluxul de automobile autonome.
Vom avea un croitor digital
În curând, magazinele online ne vor vinde haine exact pe măsură noastră, căci vor exista oameni care vor colecta şi interpreta informații despre noi pentru a targeta produsele exact pe profilul fiecăruia, din momentul ce vom accesa site-ul respectiv. Așa că nu vom mai fi nevoiți să ne întrebăm ce măsură ni se potrivește.