Pensiile speciale în vizor
"Este adevărat că 100 000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale românilor de rând. Date foarte clare vom putea avea în perioada următoare, după ce le strângem de la instituții. Deocamdată aceste informații au fost date de Institutul Național de Statistică", a declarat, duminică, Olguţa Vasilescu la RTV.
Ministrul a declarat că există neconcordanțe din cauza multiplelor modificări la legea pensiilor din ultimii ani. „Sunt unii care au ieşit la pensie într-un an cu o pensie mai mare decât altul care a ieşit cu un an mai târziu. (…) Nu se poate ca unii care au 15 ani de contribuţie la sistemul de pensii, faţă de alţii care nu au cotizat deloc să aibă pensii identice. Acolo este o nedreptate care trebuie corectată. Vrem să ştim exact pe ce ne-am aşezat şi să vedem ce putem face” a adăugat ministrul.
Legea care dă pensii speciale parlamentarilor a intrat în vigoare în ianuarie 2016. Aleşii au mai primit pensii speciale până în 2010, când Guvernul le-a eliminat din motive economice. Legea anterioară permitea inclusiv pensionarilor care sunt în mandat să primească o pensie de până la 80% din valoarea indemnizaţiei.
Ministrul Muncii a declarat Romania TV, conform news.ro., că a solicitat ASF date despre pilonul II de pensie, pentru a vedea cum se calculeaza pensiile și care este diferența între sumele pe care le primesc pensionarii care cotizează și la stat.