Peste 10.000 de locuri de muncă, create graţie investiţiilor străine în 2014
Investiţiile străine au dus la crearea a 10.892 de locuri de muncă în 2014. aproape la fel de multe ca în Germania şi pe a şase poziţie în Europa. Din păcate, cele mai multe locuri de muncă create au fost prost plătite.
„România are o creştere a FDI superioară celorlalte ţări europene. Investitorii străini se uită cu interes către ţara noastră, dar de multe ori din perspectiva forţei de muncă ieftine care există aici. Important este ca în perioada următoare să depăşim această percepţie şi să atragem acele investiţii care generează locuri de muncă înalt calificate şi bine plătite şi care să motiveze specialiştii români să rămână în ţară şi să producă plus-valoare aici”, declară Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România.
România urcă în topul atractivităţii
Raportul EY arată şi că România a urcat pentru prima dată în top 15 cele mai atractive ţări din Europa privind numărul proiectelor cu investiţie străină atrase în 2014. Ţara noastră a reuşit să atragă 62 de proiecte FDI în 2014, cu 19% mai mult decât în 2013.
Conform studiului EY, Europa de Vest a atras 50% din investiţiile globale în anul 2014, un procent în creştere faţă de 45% cu un an înainte. Europa de Vest devine astfel cea mai atractivă destinație pentru investiții și depăşește China, care a cunoscut o scădere de 6% a numărului de proiecte și a ajuns la 38% în 2014. Creşterea procentului investiţiilor derulate în America de Nord, care a ajuns la 39% faţă de 31% în 2013, a plasat regiunea pe locul doi în topul atractivității, împingând China pe locul al treilea.
Capacitatea de redresare economică și de creştere, avantajele competitive, abilitatea de a crea un mediu favorabil de dezvoltare companiilor new-age şi de a comercializa idei care să schimbe destinele a milioane de oameni reprezintă câteva dintre motivele pentru care oraşele europene atrag investiții străine directe. Londra ocupă prima poziţie în top 10, urmată de Paris şi Berlin. În top 10 oraşe atractive pentru investiții sunt incluse trei oraşe din Germania – Berlin, Frankfurt şi Munchen – precum şi două oraşe din Spania – Barcelona şi Madrid.
În ce sectoare se investeşte
Revenirea economică, deprecierea monedei Euro şi scăderea preţurilor la energie au contribuit la revenirea interesului pentru sectorul de producție din Europa. Împreună, toți aceşti factori au generat o creştere de 20% a proiectelor de investiții străine directe şi a locurilor de muncă din sectorul de producţie.
Alimentate de redresarea sectorului industrial şi de explozia comerţului electronic, operaţiunile de logistică şi cele de execuţie au cunoscut şi ele o creştere de 27%. Serviciile au avut o evoluție diferită, în funcție de sectoarele de activitate din care au provenit: serviciile de software au înregistrat o creştere de 27% a proiectelor de investiții atrase, serviciile de intermediere financiară – o creştere de 37%, iar operaţiunile de back-office – o creştere de 15%, marcând creşteri puternice comparativ cu serviciile de afaceri care au înregistrat o scădere de 24% şi cele de cercetare şi dezvoltare, cu o scădere de 1%.
Cine sunt investitorii
În contextul în care investițiile companiilor europene reprezintă jumătate (51%) din proiectele FDI din Europa, iar cel al multinaţionalelor americane un sfert (25%), companiile din China le-au depăşit în investiții pe cele din Japonia şi au devenit al cincilea cel mai mare investitor în Europa în 2014. Cu un număr de 210 proiecte și o creștere de aproape 40% faţă de anul anterior, investiţiile chinezeşti în Europa sunt rezultatul politicilor derulate de guvernul chinez de promovare a investiţiilor externe ca modalitate de achiziţionare de tehnologie, mărci şi resurse din afara ţării pentru a stimula piața internă de producţie şi a serviciilor cu mare valoare adăugată.