Peste 2 milioane de români își doresc un job, dar nu-l pot obține. Ce le limitează drastic șansele să se angajeze

Conform unui studiu realizat de platforma DeLucru.ro, peste 2 milioane dintre românii inactivi economic își doresc să lucreze, dar se confruntă cu o mare provocare: lipsa abilităților digitale. Multe dintre platformele de recrutare online necesită competențe digitale minime, iar acest lucru reprezintă o barieră importantă pentru cei care vor să intre pe piața muncii.
Doar 28% dintre cetățeni aveau competențe digitale
În România, doar 28% dintre cetățeni aveau, în 2023, competențe digitale de bază sau mai avansate. Aceasta este o valoare mult sub media Uniunii Europene, care este de 55%. Această diferență subliniază faptul că multe persoane din țară nu au acces la oportunitățile oferite de tehnologie și internet, ceea ce le pune în dificultate atunci când vine vorba despre găsirea unui loc de muncă.
4 milioane de români nu sunt angajați
În prezent, aproximativ 4 milioane de români apți de muncă nu sunt angajați și nici nu își caută activ un loc de muncă. Lipsa de cunoștințe digitale îi limitează în folosirea platformelor de recrutare online. Aceste platforme sunt adesea esențiale pentru accesarea joburilor, iar persoanele care nu dețin abilități digitale ajung să fie excluse din acest proces.
Diferența între vârstele și regiunile din România
Un alt aspect important relevat de studiu este diferența semnificativă între vârstele și regiunile din România. De exemplu, doar 25% dintre femeile de peste 65 de ani au abilități digitale de bază, comparativ cu mai mult de 70% dintre tinerele cu vârste între 25 și 34 de ani. Persoanele care locuiesc în zonele rurale sau periferice se bazează în continuare pe metode tradiționale pentru găsirea unui loc de muncă, precum recomandările personale sau anunțurile în ziare. Totuși, aceste metode sunt mult mai puțin eficiente: doar 2% dintre ei își găsesc joburi prin recomandări personale, iar 1% prin anunțuri în ziare sau agenții de recrutare. Mai mult, doar 4% reușesc să își găsească un loc de muncă prin prezentarea directă la firme, iar 1% prin agențiile de stat pentru ocuparea forței de muncă.
CITEȘTE ȘI: Cine va conduce Federația Industriei Hoteliere din România
Foto: ID 83845335 © Antonio Guillem | Dreamstime.com