Romania risca sa devina o tara de „gulere albastre”
„21% dintre romani ar pleca imediat din tara, daca pe planeta s-ar putea emigra la liber”, arata un sondaj Gallup, romanii fiind la fel de putin legati de locurile natale precum sarbii, bolivienii si vietnamezii.
Mircea A. este un tanar roman in varsta de 29 ani. Cu o experienta profesionala de opt ani in comunicare si vanzari (atat intr-un mediu antreprenorial, cat si intr-o multinationala), Mircea ar vrea sa emigreze in Tarile Nordice sau Noua Zeelanda. De ce? Din dorinta de a creste profesional si personal, de a avea sanse reale strict in baza performantelor profesionale, fara „nepotisme”, „favoritisme” si de a oferi copiilor sai oportunitati de educatie si o viata mai buna. „Ma astept sa fie greu, foarte greu, sa ma lovesc de situatii total noi, de culturi diferite si, foarte probabil, de prejudecati. Dar stiu ca se pot compensa prin multe altele. Ma uit doar la sistemul medical, la cel al invatamantului, atat pentru copii, cat si pentru profesionistii care doresc sa se dezvolte continuu.”
„Romania este in continuare in faza de incertitudine, din lipsa unor planuri viabile de redresare. La aceasta se adauga remuneratia mica in comparatie cu oferta angajatorilor din strainatate, insecuritatea locului de munca si ofertele putine de angajare pe piata locala” – Monica Vrabiescu, Managing Director, HILL International
Tendinta de emigrare persista
Mircea nu reprezinta un caz izolat, o exceptie, ci se transforma intr-o regula in Romania. Potrivit specialistilor, tendinta de emigrare va ramane accentuata si in acest an, in principal din lipsa perspectivei de imbunatatire a mediului de afaceri si pe fondul insecuritatii din piata romaneasca. In plus, oferta salariala semnificativ mai mare din alte tari joaca un rol important in luarea deciziei de a accepta statutul de emigrant temporar.
Ana Ber, Senior Consultant la Dr.Pendl&Dr.Piswanger Romania, a observat ca in ultimii doi ani tendinta de migrare catre vest si, nu numai, a devenit din ce in ce mai evidenta, interesul pentru un job in afara crescand si in randul candidatilor bine pozitionati in piata, lucru diferit fata de anii trecuti, cand disponibilitatea lor era foarte redusa. „Aceasta tendinta de migratie de «materie cenusie» este, din punctul meu de vedere, ingrijoratoare. Daca la nivel public si privat nu vor fi luate masuri, ne vom confrunta in cativa ani cu un deficit de specialisti mult mai evident decat cel din prezent sau din perioada de «boom» economic.”
Minola Jac, PR&Marketing Manager la GiGroup, imparte candidatii interesati sa emigreze in doua categorii: muncitorii calificati, atrasi de posibilitatea de a castiga salarii mai bune decat in Romania si tinerii cu studii superioare, care cauta sansa unui job intr-un mediu cat mai dezvoltat si/sau oportunitatea de a-si dezvolta cariera.
„Ce am observat diferit fata de anii anteriori este faptul ca relocarea a devenit o optiune si pentru alte categorii de varsta. Daca in anii trecuti interesul era maxim in intervalul de varsta 20-35 de ani, acum vedem mai multe cazuri in care cei interesati au varste de 35-40, poate chiar si 45”, spune Minola Jac.
In ceea ce priveste tarile de destinatie, acestea sunt mai numeroase, fata de anii trecuti. Pe langa Italia, Spania si Germania, candidatii sunt interesati si de tarile nordice sau de tarile arabe. „Acum, cand un candidat spune ca este interesat de o relocare, pune problema mai mult in termeni de vreau sa plec, nu neaparat vreau sa plec in tara X sau Y”, precizeaza Minola Jac.
„Interesul romanilor pentru joburi in strainatate nu reprezinta o noutate. Foarte multi tineri sunt interesati inca din perioada facultatii, atat de oportunitati de studiu, cat si de oportunitati de lucru in afara tarii” – Monica Dona, Human Capital Consultant, Lugera & Makler
Cum vad europenii emigrarea
Potrivit unui Eurobarometru publicat in aceasta vara, majoritatea europenilor considera ca emigrarea in alte tari sau regiuni influenteaza pozitiv economia si piata muncii. La nivelul statelor membre UE, 10% dintre respondenti au lucrat in alta tara decat cea natala, 13% au studiat sau au fost la un training in afara tarii, iar 41% au un prieten sau o ruda care a trait sau a lucrat pentru o perioada intr-o tara straina.
De pilda, 74% dintre letonieni si 68% dintre lituanieni considera ca gasirea unui loc de munca in afara tarii este benefica, spre deosebire de locuitorii Luxemburgului care cred ca sansele gasirii unui loc de munca in afara tarii sunt reduse. Potrivit analizelor socio-demografice, 22% dintre candidatii care intentioneaza sa emigreze sunt barbati, comparativ cu 14% femei. SUA, Anglia si Australia sunt cele mai populare destinatii de lucru peste granite.
In ce industrii isi gasesc romanii joburi in strainatate
Principalele categorii de specialisti romani care aleg sa isi continue cariera in alta tara sunt IT-istii, personalul medical calificat (acestia au si cele mai mari sanse de a-si gasi un job in afara), farmacistii, publicitarii, inginerii si finantistii. Posturi disponibile exista mai cu seama in sectorul industrial (petrol, naval, constructii), in sectorul comercial, in logistica si operatiuni si, nu in ultimul rand, in managementul de proiect.
Potrivit unui sondaj realizat de cariereonline.ro, 31% dintre respondenti au declarat ca ar accepta un job in strainatate doar pentru un salariu mai mare.
Problemele in materie de forta de munca nu se inregistreaza doar la nivelul specialistilor. Potrivit celui mai recent studiu Manpower, „Deficitul de Talente”, nevoia de muncitori calificati este acuta la nivelul celor mai mari economii din lume, inclusiv in Statele Unite, Germania, Franta, Italia, Canada si Brazilia, unde angajatorii au clasificat meseriile calificate pe locurile unu sau doi in topul celor mai mari provocari in ceea ce priveste procesul de angajare. Angajatorii romani, de asemenea, intampina dificultati in gasirea de muncitori calificati, care ocupa locul doi in topul pozitiilor cel mai dificil de acoperit.
„Este nevoie urgenta de o strategie de pastrare a talentelor si de crestere a lor pentru a evita pe termen mediu si lung ingrata postura de a deveni o tara de blue collars” – Ana Ber, Senior Consultant la Dr. Pendl&Dr.Piswanger Romania