Săptămână de lucru de patru zile: chiar merită?
Tuturor ne surâde un weekend de trei zile, însă ce o să se întâmple dacă săptămâna tradițională de lucru va fi modificată de la cinci zile la doar patru? De ce ar permite proprietarii de afaceri angajaților lor să lucreze doar 4 zile pe săptămână? Compania nu va avea de suferit ca urmare a acestei decizii?
“Săptămâna de lucru de patru zile, prevăzută într-o nouă propunere de lege pentru piaţa muncii, poate fi o posibilă soluţie de flexibilizare a muncii şi de facilitare a tranziţiei la munca de la birou, în contextul revenirii tot mai multor angajaţi la modul de lucru pre-pandemic”, este de părere Corina Neagu, consultant HR, Dare (Development Advice & Resources).
Ce este o săptămână de lucru de 4 zile?
Specialiștii în domeniu susțin că există deja companii în România care le permit angajaților să comprime orele și ca atare muncesc cu normă întreagă peste 35 de ore în 4 zile. Însă, o săptămână de lucru de patru zile nu este un program de lucru comprimat, ci mai degrabă ore reduse. Deci, angajatul ar lucra în jur de 28 de ore în patru zile și ar avea un weekend de trei zile.
Perpetual Guardian, o companie din Noua Zeelandă, a efectuat un studiu de probă pe o săptămână de lucru de 4 zile. Nu numai că angajații și-au menținut același nivel de productivitate, dar au arătat și îmbunătățiri în ceea ce privește satisfacția în muncă, munca în echipă, echilibrul dintre viața profesională și viața personală și loialitatea companiei. De asemenea, angajații au experimentat mai puțin stres, cu o scădere de la 45% la 38%.
Pe de altă parte, într-un alt studiu recent despre trecerea Noii Zeelande la săptămâna de lucru de patru zile, cercetătorii Helen Delaney și Catherine Casey au descoperit că nu numai munca s-a intensificat în urma schimbării, ci și presiunile manageriale privind măsurarea performanței, monitorizarea și productivitatea.
Cum stau lucrurile în România
Conform unui sondaj BestJobs, jumătate dintre angajatori ar vedea posibilă funcţionarea companiei lor cu un program de lucru de doar patru zile pe săptămână, în forma propunerii legislative în care ziua de lucru ar urma să crească de la 8 la 10 ore, şi 60% sunt de părere că acest moment este unul bun pentru trecerea la săptămâna de lucru de patru zile. Ca în orice schimbare de acest fel, părerile diferă. 25% consideră că ar scădea costurile de funcţionare ale companiei, însă tot atâţia văd riscul de a scădea şi volumul de muncă realizat.
“Să nu uităm că omul poate fi productiv doar câteva ore pe zi, deci indiferent de numărul de ore alocat programului, el tot un anumit număr de ore va putea fi eficient și productiv. Ba mai mult, pe de o parte ne vom bucura de o zi liberă, dar pe de altă parte e posibil ca stresul, presiunea și volumul de muncă să fie resimțite mai puternic dacă se împart la 4 zile în loc de 5”, atenționează Corina Neagu.
Consultantul în resurse umane crede că orice decizie de acest gen trebuie testată în fiecare companie. “Pentru că ne dorim flexibilizare, dar ea poate nu e pentru toată lumea. Și acum sunt oameni extrem de eficienți, care termină ce au de făcut mai repede, iar alții cărora le vine greu să se încadreze în cele opt ore. Trebuie să luăm în calcul nevoia omului, în primul rând, obiectivele companiei, industria, dacă jobul se pretează unui asemenea program, ce rezultate ne dorim, cum ni le dorim și până când… Eu înțeleg perfect dorința aceasta de a ne alinia unor practici deja implementate în multe alte țări, de aceea consider că pe primul loc e necesar să punem nu doar nevoia de rezultate în business și profitul, ci și starea de bine a angajaților care contribuie la realizarea acestora”, adaugă Corina Neagu.
Ce trebuie să știe liderii înainte de a încerca o săptămână de lucru de 4 zile
Deși nu există o modalitate ușoară de a aborda preocupările cu privire la modul în care (și cât de mult) lucrăm, cercetările ne spun că indiferent de ceea ce facem, concentrarea holistică, pe termen lung, asupra bunăstării forței de muncă este cea mai bună cale către fericire și prosperitate. Poate că răspunsul este o săptămână de lucru de patru zile. Sau poate este altul. Dar trebuie să începem cu o evaluare sinceră a modului în care productivitatea și schimbările de timp afectează bunăstarea angajaților. Înainte de a încerca o săptămână de lucru de patru zile, angajatorii trebuie să fie conștienți de doi factori importanți. În primul rând, o reducere a orelor trebuie, de asemenea, să fie însoțită de o revizuire sau chiar de o reducere a volumului de muncă. În al doilea rând, timpul la locul de muncă ar putea deveni și mai intens și stresant pentru angajați, chiar dacă există beneficii de productivitate.
Imagine de tigerlily713 de la Pixabay