Unde te poate duce minciuna din CV-ul tău
„A minți sau a nu minți?” – aceasta este întrebarea care-i macină pe cei mai mulți dintre candidații care vor să pună mâna pe jobul la care râvnesc de atâta timp și atunci când își construiesc CV-ul își dau seama că ar trebui să-l „înfrumusețeze” puțin pentru a avea șanse reale într-o competiție acerbă. Însă, răspunsul recrutorilor este simplu și categoric: nu o face! Încercarea de a te vinde mai bine mințind în CV-ul tău nu este doar lipsită de etică, dar și periculoasă. De aceea, nu este absolut deloc recomandată. Cel mai probabil, angajatorul își va da seama de minciuni și de exagerările tale și acest lucru nu te va pune într-o lumină deloc bună. Și cu siguranță, vei pierde și șansele minime pe care le-ai fi avut dacă erai sincer în a obține postul respectiv.
Poate ai noroc și nu ești prins încă de la interviul de angajare. Odată ajunși în poziția câștigată în acest mod nemeritat, este foarte posibil să-ți aducă sentimente de vinovăție. Și chiar dacă acest lucru nu se întâmplă, nu înseamnă că s-au terminat problemele tale. Este foarte posibil, ca acestea abia să înceapă. Orice minciunele pe care le-ai trecut în CV te pot ajunge din urmă chiar și mulți ani mai târziu, când ești bine în carieră. Și totul să se năruie. Sunt multe povești despre angajați care au fost concediați brusc, deși lucrau de mulți ani în compania respectivă, după ce au apărut dovezi care au arătat calificări false, acreditări și inexactități în aplicațiile lor.
Având în vedere acest lucru, acest articol va sublinia doar câteva dintre pericolele minciunii în CV-ul tău și este menit să îți deschidă ochii și să te facă să conștientizezi faptul că, o carieră frumoasă, sănătoasă, este doar cea construită pas cu pas, cu eforturi susținute.
Ce se întâmplă dacă ești prins mințind în CV
Poate că ești tentat să prezinți altfel lucrurile decât sunt ele în realitate din dorința de a-ți ajuta aplicația să iasă în evidență dintre sutele pe care le primește un recrutor. Ei bine, din păcate, acest lucru este foarte probabil să se întoarcă împotriva ta. Iată doar câteva evenimente care s-ar putea întâmpla dacă ești prins mințind în CV:
- Angajatorul îți poate respinge imediat cererea de angajare. S-ar putea, de asemenea, să facă acest lucru cunoscut în piață.
- Dacă află abia după ce v-a angajatva descoperi neadevărurile din CV, acest lucru o să ducă, cel mai probabil, la o concediere imediată.
- Umilire
- Urmărire penală.
- În cazuri extreme, chiar și închisoare. Poată că vi se pare imposibil să se ajungă aici, însă „istoria” ne-a arătat că minciunile din CV distrug vieți și se poate ajunge chiar și la închisoare. Dacă te angajezi de exemplu pe un post de contabil și minți în privința studiilor tale, reușești apoi să și „dovedești” ceea ce ai trecut în prezentarea ta, obții jobul. Dar se pot întâmpla atât de multe lucruri în timpul parcursului tău profesionalastfel încâtminciunea să iasă la iveală.
Corina Neagu, Consultant HR, Dare (Development Advice & Resources), spune că, în procesele de mentorat, de consiliere în carieră, dar și în procesele de recrutare le recomandă tuturor să nu mintă nici în CV, nici în cadrul interviului. „Avem deseori această tentație, căci ne este la îndemână, ori de a ascunde adevărul, ori de a-l înfrumuseța, ori chiar de a-l înflori substanțial pentru a obține sau păstra un loc de muncă. Eu cred mult în acest citat: «Poți să păcălești câțiva oameni tot timpul și toți oamenii o perioadă, dar nu poți să păcălești toți oamenii tot timpul». Minciuna iese la iveală la un moment dat, sub o formă sau alta, și are impact asupra imaginii tale, adaugă specialista. Evident că acest lucru te poate sau nu interesa și depinde de ce fel de om vrei să fii și cum vrei să fii perceput de ceilalți. „De multe ori justificarea minciunii este că dacă spunem anumite lucruri în mod deschis și onest nu vom avea șanse la interviuri, dar gândiți-vă că tot ce scrieți în CV sau tot ceea ce spuneți la interviuri trebuie să poată fi probat la un moment dat. Și atunci vă va fi și mai greu să găsiți explicații. Deci recomandarea mea este să ne păstrăm autenticitatea, să ne pregătim corespunzător pentru interviuri, să fim deschiși și onești, iar dacă aceste lucruri nu sunt apreciate de către angajatori, atunci pierderea este a lor și asta spune ceva despre ei, nu despre noi”, adaugă Corina Neagu.
De ce candidații își falsifică CV-urile
Contrar credinței populare, majoritatea oamenilor nu mint pentru a obține un loc de muncă; o fac pentru a câștiga un interviu. S-ar putea să creadă că ceea ce fac este inofensiv și este un risc mic pe care merită să și-l asume pentru a reuși să atragă atenția recrutorilor.
Dar, problemele încep atunci când obții un interviu. În cadrul acestuia, trebuie să furnizezi dovezi pentru a susține afirmațiile tale. Acest lucru, îți poate fi cerut în timpul sau după interviu. Și cel mai probabil, vei fi prins cu „cioara vopsită”.
Cele mai frecvente minciuni dintr-un CV
Minciună poate fi orice, de la omiterea anumitor fapte cheie, până la fraudă. Iată care sunt cele mai comune minciuni descoperite în CV-uri:
- Mulți candidați mint legat de ultima funcție deținută, din dorința de a fi apți pentru jobul pentrucare aplică acum
- Calificări academice – falsificarea acestora pretinzând diplome pe care nu le-ați obținut sau lăudându-vă cu note superioare
- Salariile anterioare – exagerareaacestora
- Companii pentru care ai lucrat – încercând să impresioneze, candidații își trec în CV companii pentru care nu au lucrat niciodată.
- Demis din locuri de muncă – ascunderea faptului că au fost concediați dintr-o poziție anterioară
- Niveluri de responsabilitate în posturile anterioare
- Experiență de muncă și seturi de abilități – vinderea acestora
- Motivele pentru părăsirea ultimului loc de muncă.
- Hobby-uri. Deși pare cea mai simplă rubrică din CV, candidații mint chiar și aici. E rubrica ce le oferă recrutorilor cel mai rapid șansa să-și dea seama dacă sunteți un candidat onest. De exemplu, dacă spui că ești pasionat de motociclete, s-ar putea ca cel care te intervievează să te întrebe despre motorul tău preferat și în cazul în care nu vei știi să dai un exemplu, o să-și dea seama rapid că nu ai făcut decât să treci ceva în prezentarea ta despre care credeai că o să te ajute să dai bine.
Nu uita! Chiar dacă obții slujba după ce ai mințit în CV-ul tău, asta nu înseamnă că ești în afara oricărui pericol. Angajatorii pot realiza că nu puteți îndeplini rolul suficient; acest lucru le va ridica suspiciunile și poate duce la o anchetă, scriu cei de la cv-library.co.uk.
Photo by J. Kelly Brito on Unsplash