Vrei un salariu de cateva mii de euro? Institutiile UE fac angajari
Banca Centrala Europeana (BCE) cauta specialisti in macro-economie, economisti-staticieni, analisti, experti in sisteme de plata si analisti de riscuri. Institutia angajeaza si experti din domeniul resurselor umane, auditori, consilieri juridici, traducatori si specialisti IT.
BCE are in acest moment oferte de angajare pentru pozitii ca IT Specialist, Market Operations Expert, Publications Assistant, Research Analyst, Senior Management Assistant, Statistics Traineeship, Senior Management Assistant.
Banca Europeana de Investitii (BEI) este una din organizatiile care le ofera specialistilor din domeniul financiar-bancar atat posibilitatea de a-si construi o cariera solida, cat si remuneratii consistente. Candidatii de care institutia este interesata sunt specialisti din domeniul bancar, juristi, macroeconomisti, specialisti in resurse umane, in comunicare si in control financiar.
Printre pozitiile vacante in acest moment se numara cele de Lending and Business Support Officer, Financial Business Officer si JASPERS Sector Specialists. Potrivit datelor publicate la inceputul acestui an, salariul pentru personalul de la nivel managerial porneste de la 9.800 de euro si poate ajunge la 17.000 de euro. Pentru personalul de nivel executive, remuneratiile sunt cuprinse intre 4.800 si 14.900 de euro, in vreme ce salariile din categoria support staff pornesc de la circa 2.500 de euro si ajung la un maxim de 7.200 de euro.
Consiliul Uniunii Europene are vacanta pozitia de consilier juridic si director-general al Serviciului Juridic al Consiliului. Printre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca candidatii se numara studii superioare juridice, o experienta in domeniu de cel putin 20 de ani, din care minim 10 ani la nivel de management; experienta in relatii internationale este de asemenea o cerinta pentru a aplica la acest post. Mai multe detalii despre procedura de aplicare pot fi gasite aici.
Si Curtea de Justitie a Uniunii Europene este una dintre institutiile care face angajari. Cea mai mare parte a personalului este recrutat pe baza listelor de rezerva intocmite in urma concursurilor generale organizate de Oficiul European pentru Selectia Personalului (EPSO).
Cu toate acestea, institutia angajeaza si agenti temporari sau agenti contractuali auxiliari. Prima categorie e formata in principal din persoane angajate pentru a ocupa posturi care, in timp, vor reveni candidatilor ce au reusit la concursuri. Acestia pot ocupa posturi pentru care este necesar un profil specific, pentru misiuni limitate in timp. Agentii contractuali auxiliari inlocuiesc functionarii care nu isi pot exercita functiile din motive medicale sau pentru ca se afla in concediu de maternitate.
Orice persoana interesata poate depune, in orice moment, o candidatura spontana, adresand o scrisoare de intentie si un curriculum vitae prin e‑mail la urmatoarea adresa: [email protected], precizeaza reprezentantii Curtii de Justitie, iar lista posturilor vacante poate fi consultata pe site-ul institutiei. Curtea de Justitie cauta de asemenea si colaboratori externi pentru traduceri.
Principala modalitate de angajare intr-una din institutiile UE este prin intermediul Oficiului European pentru Selectia Personalului (EPSO). Anunturile de recrutare si conditiile care trebuie indeplinite de catre candidati pot fi consultate pe portalul EPSO.
Candidatii care doresc sa participe la o procedura de selectie trebuie sa completeze un formular de inscriere on-line si sa il trimita inainte de expirarea termenului prevazut pentru inscrieri.
Din 2010, EPSO a introdus o noua procedura de selectie a personalului permanent pentru institutiile europene, procedura ce cuprinde doua etape – un test de admitere pe calculator, organizat in statele membre (si in unele tari terte) si o etapa de evaluare, care se va desfasura la Bruxelles.
Candidatii care reusesc la etapa de evaluare vor fi inclusi pe o „lista de rezerva”. Aceasta este o baza de date din care institutiile UE pot selecta personal dintre candidatii care au reusit sa incheie cu succes procedurile de selectie organizate de EPSO.
In cazul functionarilor europeni, exista un sistem de cariera liniar, format din 16 grade. Functionarii isi incep cariera ca stagiari, iar perioada de proba dureaza noua luni. La finalul acestei perioade este intocmit un raport de activitate si, daca perioada de proba a fost incheiata cu succes, functionarul stagiar este titularizat. Functionarii care obtin rezultate bune sunt promovati intr-un grad superior si primesc o marire de salariu. Pachetul salarial include si un sistem de alocatii – alocatia pentru locuinta, pentru copiii aflati in intretinere, alocatia scolara, indemnizatia de expatriere sau alocatia anuala de calatorie la locul de origine.
Incepand cu jumatatea anului 2009, salariile lunare de baza acordate functionarilor publici pornesc de la 2.600 de euro (pentru gradul I) si pot ajunge la peste 18.000 de euro, in cazul angajatilor care au gradul 16.
Alternativa la contractele de munca – stagii remunerate
In afara ofertelor de angajare, institutiile UE ofera celor interesati posibilitatea de a beneficia de stagii platite timp de cateva luni.
Un exemplu il ofera Comisia Europeana (CE), care organizeaza traineeship-uri ce se desfasoara in perioadele 1 martie – 31 iulie si 1 octombrie – 28 februarie. In calitate de trainee, primesti un grant lunar in valoare de 25% din remuneratia de baza pentru un oficial de gradul AD5/1. Pentru traineeship-urile din luna martie 2010, grantul a fost de 1.099,93 de euro pe luna.
Pentru a beneficia de un stagiu in cadrul CE, candidatii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa fie absolventi de studii universitare, sa nu fi beneficiat anterior de training sau sa nu fi lucrat (cu sau fara plata) intr-o institutie europeana pentru mai mult de sase saptamani si sa cunoasca foarte bine engleza sau franceza precum si o alta limba oficiala a EU.
Urmatoarea perioada de inscrieri online pentru stagii la CE incepe la 3 ianuarie 2011 si se incheie la 31 ianuarie.
Stagiile platite ale Parlamentului European (PE) dureaza cinci luni și sunt oferite absolvenților de Universitate de doua ori pe an.
Potrivit institutiei, stagiile remunerate includ stagiile Robert Schuman, care pot fi cu optiune generala sau cu optiune jurnalism. In cazul celor cu optiune generala, candidatii trebuie sa dovedeasca ca au redactat, in cadrul studiilor universitare sau pentru o publicatie stiintifica, o lucrare scrisa substantiala. Unul dintre aceste stagii, care poarta numele de „Bursa Chris Piening”, poate fi acordat unui candidat a carui lucrare a avut ca tema relatiile dintre Uniunea Europeana si Statele Unite.
Cele doua tipuri de stagii incep la 1 martie si la 1 octombrie, iar perioadele de inscriere a candidaturilor sunt 15 august – 15 octombrie si 15 martie – 15 mai.
PE ofera stagii neremunerate tinerilor care au obtinut o diploma de invatamant postliceal corespunzatoare admiterii in invatamantul universitar sau care au studii secundare sau tehnice echivalente. Durata acestor tipuri de stagii este de cel mult patru luni.
In cadrul PE mai sunt disponibile si stagii remunerate pentru persoane cu handicap, accesibile atat persoanelor care detin o diploma universitara sau o diploma echivalenta, cat si persoanelor cu studii medi, stagii de traducere remunerate sau neremunerate.