Povestea lui Sebastian Stan, de la copilăria în Constanța la câștigarea Globului de Aur

România, te iubesc” – au fost vorbele, spuse chiar în limba română, cu care Sebastian Stan și-a încheiat discursul emoționant susținut la câștigarea Globului de Aur pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru rolul Edward din filmul „A different man”, regizat de Aaron Schimberg. Același rol i-a adus anul trecut și Ursul de Argint la Berlinale.
Odată cu acest moment, Sebastian Stan a scris istorie și pentru România, devenind primul actor român câștigător al unui Glob de Aur.
Cunoscut în trecut pentru aparițiile sale din filmele comerciale cu supereroi, actorul a reușit în 2024 să impresioneze cu două interpretări magistrale în filme de artă, ambele aducându-i nominalizări și premii importante.
Dacă la Globurile de Aur a reușit performanța de a primi două nominalizări, una pentru rolul din „A different man” și una pentru rolul Donald Trump din „The Apprentice”, câștigătoare fiind interpretarea pentru „A different man”, la premiile Oscar și la premiile BAFTA a fost nominalizat pentru rolul din „The Apprentice” – un film curajos despre ascensiunea tânărului om de afaceri Donald Trump, în anii ’70 – ’80. „The Apprentice” a fost criticat public chiar de președintele american, amenințat cu tribunalul pentru „defăimare” și supus tentativei de cenzură din partea producătorilor americani, după cum a povestit chiar regizorul Ali Abbasi.


Într-un interviu pentru Cultura la dubă, acesta a declarat despre Sebastian Stan: „Nu ai nevoie doar de un actor foarte bun, ci de cineva foarte implicat și atașat de proiect. Fiindcă am avut mari probleme de finanțare, multe momente când părea că totul se prăbușește, e nevoie să ai astfel de oameni lângă tine. Iar el mi-a zis: uite, poate că proiectul o să pice din alte motive, dar nu o să pice niciodată din cauza mea. Și s-a ținut de cuvânt”.
Cu rolul Donald Trump, Stan a devenit primul actor român nominalizat la Oscaruri. Doar regizorul Alexander Nanau îl depășește în performanță, primind două nominalizări pentru documentarul „colectiv” în 2021. „De ce ne bucurăm? că el nu mai este român.” – am văzut numeroase astfel de comentarii în social media. E drept, România nu a contribuit în vreun fel la cariera lui Sebastian Stan, însă actorul și-a păstrat cetățenia română și vorbește cu mândrie despre orginile sale în toate interviurile pe care le acordă. Și chiar declarația de pe scena Globurilor de Aur este o dovadă că acesta e încă puternic legat de rădăcini.
Anul acesta va filma și primul său rol în limba română, în ceea ce se așteaptă a fi o colaborare extrem de importantă, cu regizorul Cristian Mungiu. Proiectul se numește „Fjord”, iar Stan va interpreta rolul unui tată român din Norvegia, nevoit să se supună sistemului de protecție a copilului de acolo.
„În 2016, Sebastian a venit la proiecţia cu „Bacalaureat” din Festivalul de Film de la New York ca să ne cunoaştem. Îmi amintesc întâlnirea pentru că mama lui a făcut efortul să conducă 300 de mile în acea zi doar ca Sebastian şi cu mine să putem să vorbim un pic după proiecţie. Am povestit şi a rămas să ţinem legătura, să vedem dacă într-o zi am putea găsi un proiect la care să lucrăm împreună. Câţiva ani mai târziu l-am invitat pe Sebastian ca oaspete la American Independent Film Festival, iar aceea a fost prima lui întâlnire cu publicul din România. Una foarte caldă, aş zice, chiar dacă nu avea notorietatea de astăzi.” – a povestit Cristian Mungiu într-un interviu pentru Agerpres.
Vestea nominalizării la Oscaruri a primit-o chiar când se afla la București, unde repeta cu Cristian Mungiu pentru filmul Fjord.
Rădăcinile românești și plecarea din țară
Sebastian Stan s-a născut pe 13 august 1982 la Constanța. Pe când avea doar 2 ani, părinții săi au divorțat, iar distanțarea ulterioară de tatăl său avea să îl marcheze puternic. După revoluție, a plecat cu mama sa, profesoară de pian, la Viena. Au locuit acolo 3 ani și apoi s-au mutat în Statele Unite. „Când e vorba de supraviețuirea ta, ești capabil să te adaptezi foarte repede. Dar eu nu am avut de ales. Mama mi-a spus: mâine plecăm în America. (…) Când ești copil, tot ce vrei e să te simți în siguranță. De multe ori nu m-am simțit în siguranță. Țin minte că eram copil și mama mi-a spus că plecăm definitiv și nu ne mai întoarcem. Am plâns. Am fost terifiat, nu înțelegeam ce se întâmplă, deși s-a dovedit a fi cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat”, a povestit actorul în podcastul Talk Easy Pod.
S-au stabilit la New York, unde mama s-a recăsătorit. Stan a mărturisit ulterior că în adolescență accentul său a fost ca o povară și a trebuit să facă terapie pentru a scăpa de sentimentul de rușine. „Timp de mai mulți ani, până când am împlinit 16 sau 17 ani, mi-a fost rușine, teamă, să spun că sunt român”, a povestit acesta într-un interviu acordat modelului britanic Alexa Chung.

La maturitate, Sebastian Stan nu doar că și-a asumat originea, dar și-a dorit foarte mult să intre în contact cu ea. La Globurile de Aur a vorbit emoționat despre traseul său. „Acest premiu este pentru mama mea, care a plecat din România în căutarea unei vieți mai bune și mi-a dat totul. Și pentru tatăl meu vitreg, Toni, care a luat o mamă singură cu un copil deja mare. Mulțumesc că ai fost un bărbat adevărat!”, a spus acesta în discursul său.
Cu tatăl său, stabilit și el în America, dar pe coasta de Vest, a continuat să vorbească, dar mai rar. Ambii părinți au comunicat constant cu el în limba română, astfel că acesta vorbește fluent limba maternă, chiar dacă și-a petrecut aici doar primii 8 ani din viață.
Dacă la București a venit mai des în vizită, în ultimii ani, nu la fel de ușor i-a fost să meargă la Constanța. „Acolo era și mamaia, dar mamaia a murit și pentru mine e puțin mai trist, ar însemna să merg la cimitir, să retrăiesc…”, povestea acesta în 2016, pentru Știrile ProTV.
Sebastian Stan locuiește acum la New York, alături de iubita sa, actrița Annabelle Wallis. Este un cunoscut iubitor de câini, iar cei doi au adoptat de la adăpost doi câini, pe Apollo și Zeus.
CITEȘTE ȘI: Povestea lui Radu Jude, românul care a câștigat Ursul de Argint pentru scenariul filmului „Kontinental ’25”
Foto: Sebastian Stan & Annabelle Wallis

Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 295 | Martie 2025