Simon Sinek: Liderul este cel care își asumă primul riscurile
Leadershipul nu are legătură cu funcția. Un lider e ales de oameni, iar treaba lui este să aibă grijă de ei. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facă este să fie primul care își asumă riscurile.
Așa susține Simon Sinek – consultant în cultură organizațională, speaker și autor de cărți despre leadership. El spune că un lider bun îi face pe oameni să simtă că acesta are grijă de ei și că va lucra în favoarea lor. În plus, va face sacrificii pentru binele lor, dacă va fi cazul.
Odată ce acest spațiu de siguranță psihologică va fi creat, oamenii vor avea încredere în lider și îl vor urma.
Simon Sinek mai spune că pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie ca liderul să fie primul care își asumă riscurile, să fie cel care dă tonul și direcția. Astfel, la rândul lor, oamenii îl răsplăti cu aceeași bunătate și încredere.
DESPRE ASUMAREA RISCURILOR
1. ”Greșelile sunt semnul excelenței”, spunea Tom Peters, consultant de management. Cele mai bune companii din lume au înregistrat mai multe eșecuri decât cele de valoare medie. Oamenii cu cel mai mare succes din lume au cunoscut mai multe eșecuri decât ceilalți. Cel mai mare eșec este să nu încerci, să nu îndrăznești să faci ceva. O greșeală înseamnă că încerci, iar să înveți din ea înseamnă că te dezvolți.
„Nu contează dacă dai greș, ci contează să continui. Poți să încerci de 100 de ori, iar dacă a 101-a oară ai reușit, tot ce contează e că te-ai ridicat de 101 ori. Și în mod sigur nu trebuie să renunți niciodată – schimbi macazul, atâta tot. Te adaptezi, nu încerci să faci același lucru iar și iar, că asta e definiția nebuniei, ci încerci tot timpul să schimbi acolo unde consideri că ai greșit”, spune și Andrei Amărășteanu, românul care a obținut o finanțare de 1,3 milioane de dolari prin crowdfunding.
Prin urmare, permite-ți să greșești. Ce dacă ești lider? Tu trebuie să fii primul care își asumă riscuri, iar asta înseamnă uneori și că lucrurile pot lua o altă turnură decât cea plănuită. Important este cum gestionezi eșecul și ce înveți din el. În plus, încurajează-i și pe alții să experimenteze. Doar așa vei vedea ce funcționează și ce nu. În plus, un spațiu de experimentare este un bun generator de idei.
2. Atunci când îți asumi un risc și se întâmplă ceva care deraiază proiectul de la cursul setat inițial, nu te apuca să dai vina pe oamenii tăi. Din contră, construiți împreună: de la idei, la proceduri și soluții. Echipa se întărește în momentul în care liderul e concentrat pe găsirea unei soluționări la o problemă și se slăbește atunci când oamenii sunt arătați cu degetul și învinovățiți.
3. Nu uita: liderul trebuie să fie conectat la el însuși, la cei din jurul lui și apoi îi conectează pe oameni între ei!
4. Cât despre ”saltul în gol”, incertitudinile pot fi transformate în oportunități. Steven D’Souza ne arată cum să facem acest lucru:
- pune mai multe întrebări;
- ascultă cu adevărat ce îţi spun alţii;
- îndrăzneşte să mergi către margine: dacă treci dincolo, nu e musai să cazi într-o prăpastie; cine ştie, poate vei zbura; ideea este că nu vei afla rezultatul decât îndrăznind;
- gândeşte-te la mai multe moduri de a face lucrurile; testează mai multe ipoteze;
- cel mai important: fiţi buni unii cu alţii și cu voi înșivă;
- trebuie să facem loc pentru ceea ce nu ştim;
- smerenia te pune în egalitate cu întreg contextul şi îţi eliberează cu adevărat capacitatea de explorare;
- fi un învăţăcel dinamic: învăţarea continuă are beneficii pe toate planurile.
Neştiinţa nu înseamnă ignoranţă. A nu şti îţi deschide uşa către oportunităţi. Îţi stimulează curiozitatea, te face să fii liber să explorezi, fără să te mai împiedici de lucrurile pe care le ştii deja. Cu alte cuvinte, neştiinţa înseamnă, de fapt, cunoştinţe noi.