Tânărul de 19 ani din Bârlad care face costume populare la războiul de ţesut
A fost captat de portul popular și de meșteșug încă de mic. A văzut în casa bunicilor făcându-se aceste lucruri și i-au intrat automat la suflet.
"Pentru mine a fost ceva normal, nu un lucru ieșit din comun. Și acum le văd la fel", mărturisește Andrei Vladimir despre porturile populare realizate la războiul de țesut și alte obiecte vestimentare făcute prin metode tradiţionale.
Tanarul recunoaște, însă, că nu mai ține minte momentul exact în care s-a apucat de meşterit.
"Nu mai știu care au fost primele piese lucrate de mine, dar știu că am văzut la un moment dat un model, m-am pus pe treaba și l-am realizat. Cam așa funcționez eu: îmi atrage atenția ceva, mă gândesc cum îl pot face și lucrez", spune Andrei Vladimir.
El precizează că se pricepe să facă cam toate piesele de port popular și de industrie casnică care se pot face la războiul de țesut sau cusute, împletite, crosetate.
Spune că preferă metodele din moși-strămoși și mărturisește cu mâna pe inimă că nu a lucrat și nici măcar nu a văzut un război de țesut automat. "Am învățat să țes pe stative tradiționale și oi țese și în continuare așa…", spune tânărul.
Am vrut să aflăm și cum îi convinge pe alții să se reîntoarcă la tradiţii.
"Nu am un mod de convingere, dar încerc să fac lucruri faine care să atragă toate categoriile de oameni. În ultimul timp lumea vede cu alți ochi aceste treburi și sunt apreciate din ce în ce mai mult…", explică Andrei Vladimir.
Produsele care ies din mâinile sale pricepute sunt prezentate și vândute în cadrul unor activități de profil organizate de muzee și asociații. De asemenea, Internetul reprezintă o altă cale de distribuție, prin intermediul căreia pot ajunge în întreaga lume.
"Tradițiile românești au un specific aparte, sunt foarte variate și nu seamănă cu ale nici unui popor", încheie tânărul.