Topul celor mai bune restaurante din lume. Cine se clasează pe primul loc

La ceremonia anuală a premiilor „World’s 50 Best Restaurants” desfășurată joi seară la Torino, Italia, a fost anunțat clasamentul celor mai bune restaurante din lume pentru anul 2025. Marele câștigător este Maido, un restaurant din Lima, Peru, care combină tehnici japoneze cu ingrediente peruviene într-o bucătărie rafinată și sezonieră.
Top 10 restaurante ale lumii în 2025
- Maido (Lima, Peru). Maido, condus de chef Mitsuharu „Micha” Tsumura, este recunoscut pentru bucătăria Nikkei, o fuziune între tehnicile meticuloase japoneze și ingredientele vibrante peruviene. Restaurantul a urcat de pe poziția a cincea anul trecut, anul acesta ocupă prima poziție în clasament.
- Asador Etxebarri (Atxondo, Spania). Un restaurant rustic situat în regiunea bască, renumit pentru preparatele sale la grătar, atât din carne, cât și din fructe de mare.
- Quintonil (Mexico City, Mexic). Quintonil oferă o reinterpretare modernă a bucătăriei tradiționale mexicane și utilizeză ingrediente locale proaspete. Printre preparatele sale se numără crabul păianjen cu mole verde (este un sos mexican, originar din regiunea Oaxaca) sau tacos cu insecte.
- DiverXO (Madrid, Spania). Sub conducerea chef-ului Dabiz Muñoz, DiverXO oferă mâncăruri creative și imprevizibile cu influențe asiatice.
- Alchemist (Copenhaga, Danemarca). Situat într-o zonă industrială a orașului, Alchemist este cunoscut pentru preparatele sale sofisticate, include tipuri diverse de caviar, fructe de mare și porumbel maturat în ceară de albine.
- Gaggan (Bangkok, Thailanda). Condus de celebrul chef Gaggan Anand, restaurantul din Bangkok s-a clasat pe locul șase anul acesta.
- Sézanne (Tokyo, Japonia). Restaurantul oferă o bucătărie neo-franceză apreciată în capitala japoneză.
- Table by Bruno Verjus (Paris, Franța). Cel mai bine clasat restaurant parizian din acest an, cu o bucătărie deschisă în arondismentul 12 al capitalei franceze.
- Kjolle (Lima, Peru). Al doilea restaurant din Lima care ajunge în top 10, Kjolle pune în valoare diversitatea ingredientelor peruviene.
- Don Julio (Buenos Aires, Argentina). Renumit pentru produsele organice cultivate în propriile câmpuri și pentru steak-urile din carne de vite Angus Aberdeen și Hereford hrănite cu iarbă.
Lima, capitala gastronomiei mondiale în 2025
Prezența a două restaurante din Lima în top 10, inclusiv câștigătorul Maido, marchează un moment important pentru scena culinară sud-americană. Aceasta confirmă statutul orașului ca destinație de top pentru gurmanzii din întreaga lume.
Chef Mitsuharu Tsumura, în discursul său de acceptare a premiului, a subliniat importanța gastronomiei ca forță transformatoare: „Gastronomia – mâncarea și ospitalitatea – pot face lucruri uimitoare. Pot transforma vise în realitate”.
Alte puncte notabile din clasament
- Bangkok se evidențiază cu șase restaurante în top 50, inclusiv nou-intratul Potong (locul 13), care a deschis în 2021 și oferă un meniu inovator thailandez-chinezesc.
- New York este reprezentat în top 50 doar de Atomix (locul 12), care a primit și premiul pentru „Ospitalitate remarcabilă” la James Beard Awards.
- Londra se remarcă prin creșterea spectaculoasă a restaurantului Ikoyi, care a urcat 27 de poziții față de anul trecut și ocupă acum locul 15.
Premiile „World’s 50 Best Restaurants” sunt considerate echivalentul Oscarurilor în domeniul gastronomiei și reflectă opinia a peste 1.100 de experți internaționali în industria restaurantelor. Restaurantele care câștigă premiul pentru prima dată intră într-un program exclusivist „Best of the Best”, din care fac parte unele dintre cele mai celebre restaurante ale lumii, precum Noma, Eleven Madison Park sau Osteria Francescana.
CITEȘTE ȘI: Cum să faci față primei evaluări de performanță la job. Corina Neagu: „Pregătirea este esențială”
Foto: ID 30194058 ©Arne9001 | Dreamstime.com