CARIERE, no. 278, iunie 2022 CARIERE, no. 278, iunie 2022 Citește-te acum

Silvia Strajeru

Banca de Gene

 „Seminţele ţărăneşti sunt moştenirea bio-culturală a poporului nostru, care trebuie îmbogăţită, dezvoltată şi transmisă urmaşilor.”

Dr. biolog Silvia Străjeru este Directoarea Bancii de Resurse Genetice Vegetale din Suceava, care este o adevărată Arcă a lui Noe, o garanţie a viitorului agricol românesc.

În era globalizării, opțiunile noastre de produse agricole sunt limitate la aceleași soiuri de hibrizi – lipsite de savoare și cultivate într-un sistem intensiv ce afectează diversitatea biologică a Pământului. Din fericire, în România problema aceasta s-ar putea rezolva, deoarece comunităţi rurale din zonele Bucovinei, Maramureşului şi Munţilor Apuseni îşi cultivă grădinile cu seminţe locale, păstrate de la un an agricol la altul. Seminţele ţărăneşti s-au format prin selecție naturală și prin truda a generaţii de oameni ai pamântului – care au ales, an după an, varietăţile cele mai viguroase și mai rezistente la factorii de stres impus de condiţiile de mediu şi de gama de patogeni.

Beneficiile folosirii acestui patrimoniu sunt:

biologice – creatorii de soiuri beneficiază de un spectru genetic intra-varietal bogat, ce susține funcționarea optimă a ecosistemelor; economice – contribuie la securitatea alimentară şi nutriţională; calitatea gustului – avantaj recunoscut atât la nivelul comunităţii ştiinţifice, cât şi al consumatorilor.

„Mă bucură orice este legat de natură. Încredere şi multă plăcere îmi aduc întâlnirile şi discuţiile purtate cu oamenii cu suflet frumos, pe care-i întâlnesc în peregrinările prin satele României, în scop de colectare de seminţe. Totuşi, o mulţumire care nu poate fi egalată de nimic este dată de zecile, chiar sutele de binecuvântări pe care ni le transmit beneficiarii seminţelor tradiţionale din colecţiile noastre, ca semn de apreciere a muncii pe care-o facem”, ne împărtășește Silvia Străjeru.

Citeste profilul integral al Silvia Strajeru lui aici:
https://revistacariere.ro/leadership/silvia-strajeru-conduce-arca-lui-noe-a-semintelor-romanesti/


servicii seo profesionale

CARIERE, no. 278, iunie 2022 CARIERE, no. 278, iunie 2022 Citește-te acum