Nobelul pentru Literatură. “Cine e Kazuo Ishiguro?” – insistenta întrebare de pe Twitter a japonezilor are răspunsuri
"Povestea” este mult mai vastă și cu accente de ironie a sorții pe alocuri. La câteva minute după ce scriitorul britanic de origine niponă Kazuo Ishiguro a fost desemnat laureatul premiului Nobel pentru literatură din 2017, numeroși japonezi s-au conectat pe Twitter și au formulat următoarea întrebare: "Cine (naiba) e Kazuo Ishiguro?", după cum relatează Reuters.
Un fel de ghicitoare
Departe de statutul de “superstar” pe care îl deține fostul lui compatriot — și favorit perpetuu la Nobel — Haruki Murakami, Kazuo Ishiguro nu este un scriitor prea cunoscut în Japonia, după cum titrează publicațiile occidentale.
Pentru japonezii care nu au auzit niciodată de autorul cărții "The Remains of the Day" ("Rămășițele zilei") și al altor romane recompensate cu premii importante, numele lui, care a fost difuzat intens, joi, pe ecranele smartphone-urilor și ale televizoarelor, era ca un fel de ghicitoare: suna fără niciun dubiu ca un nume japonez, dar era scris în grafia locală ce este rezervată numelor și cuvintelor străine. În cursul zilei de joi, Ishiguro declara: "Am spus întotdeauna de-a lungul carierei mele că deși am crescut în această țară (Marea Britanie)… o mare parte a felului meu de a privi lumea și abordarea mea artistică sunt japoneze, pentru că am fost crescut de părinți japonezi și vorbind limba japoneză".
Ziarele nipone au publicat pe prima pagină știrea cu victoria lui în cursa pentru Nobel, descriindu-l pe Kazuo Ishiguro ca pe un nativ din Nagasaki, care a obținut cetățenia britanică la vârsta adultă.
Mai mult, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Tokyo declara că "În numele Guvernului, vreau să vă împărtășesc bucuria noastră pentru faptul că un etnic japonez a câștigat premiul Nobel pentru literatură". Japonia a avut o reacție similară de celebrare și în 2014, în onoarea americanului de origine niponă Shuji Nakamura, colaureat al premiului Nobel pentru fizică, în ciuda faptului că acesta a renunțat la cetățenia japoneză în urmă cu mulți ani. Japonia nu recunoaște dubla cetățenie în cazul adulților.
Mulți japonezi sunt însă familiarizați cu romanul distopic din 2005 al lui Kazuo Ishiguro, "Never Let Me Go", grație ecranizării sale într-un serial de televiziune dramatic anul trecut, deși faptul că Ishiguro este autorul cărții pe baza căreia a fost produs show-ul TV este mai puțin cunoscut, potrivit Agerpres.În ultimii 16 ani, Hayakawa Publishing, editura care deține drepturile exclusive pentru traducerea în japoneză a textelor scrise de Ishiguro, a vândut mai puțin de 1 milion de copii ale celor opt romane publicate de acest scriitor.
"Începând de aseară, am primit comenzi pentru 200.000 de copii", a declarat Hiroyuki Chida, manager al editurii Hayakawa Publishing. "E de necrezut în această epocă", a adăugat el.
Mare forță emoțională
Scriitorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro a câștigat premiul Nobel pentru literatură pe anul 2017 "pentru romanele sale de mare forță emoțională care dezvăluie abisul de dincolo de sentimentul nostru iluzoriu de conectare cu lumea", potrivit comunicatului de presă al Academiei suedeze din Stockholm.
Kazuo Ishiguro s-a născut pe 8 noiembrie 1954 în orașul Nagasaki din Japonia. Familia lui s-a mutat în Marea Britanie atunci când el avea vârsta de cinci ani. Și-a vizitat țara natală după ce a devenit adult. La sfârșitul anilor 1970, Kazuo Ishiguro a obținut o diplomă în Engleză și Filosofie la Universitatea Kent și a studiat apoi Scrierea creativă la University of East Anglia.
Ishiguro a debutat în literatură cu romanul "A Pale View of Hills" (1982). Atât romanul său de debut, cât și următorul, "An Artist of the Floating World" (1986), au acțiuni plasate în Nagasaki, la câțiva ani după cel de-Al Doilea Război Mondial. Temele abordate de scriitor în aceste volume sunt memoria, timpul și autodeziluzia. Ele sunt deosebit de prezente în cel mai cunoscut roman al său, "The Remains of the Day" (1989), care a fost adoptat într-un film ce a primit opt nominalizări la premiile Oscar și în care rolurile principale au fost interpretate de actorii Anthony Hopkins și Emma Thompson.
Stilul literar al lui Kazuo Ishiguro este marcat de un mod de exprimare deosebit de reținut, independent de evenimentele relatate.
În cel mai recent roman al său, "The Buried Giant" (2015), doi vârstnici efectuează o călătorie și străbat un peisaj englezesc arhaic, în speranța de a-l întâlni pe fiul lor, pe care nu îl mai văzuseră de mulți ani. Romanul explorează într-o manieră emoționantă modul în care memoria se raportează la uitare, istoria la prezent și fantezia la realitate. Pe lângă cele opt romane publicate, Kazuo Ishiguro a scris și scenarii pentru mai multe producții cinematografice și de televiziune.
În România, romanele sale au fost traduse de editura Polirom. Scriitorul britanic de origine japoneză a fost recompensat de-a lungul anilor cu numeroase premii prestigioase. Romanul lui de debut, tradus în limba română cu titlul "Amintirea palidă a munților", a câștigat The Winifred Holtby Prize, un trofeu decernat de Royal Society of Literature, și a fost tradus ulterior în treisprezece limbi.
Omul zilei
Cel de-al doilea roman al său, "Un artist al lumii trecătoare", a fost nominalizat la prestigiosul Booker Prize și a câștigat Whitbread Book of the Year Award, fiind tradus în 14 limbi. 1989 a fost pentru Kazuo Ishiguro anul de vârf al carierei, autorul câștigând cu "Rămășițele zilei" mult râvnitul Booker Prize.
Editura Polirom a publicat în limba română și alte romane ale scriitorului, precum "Nemângîiații", "Să nu mă părăsești" și "Uriașul îngropat". În 1995, Kazuo Ishiguro a primit o altă distincție valoroasă, devenind Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic pentru Servicii aduse Literaturii, iar în 1998 a fost recompensat de statul francez cu Ordinul Artelor și Literelor în rang de Cavaler.
Premiul Nobel pentru literatură este cel de-al patrulea anunțat din seria distincțiilor care sunt comunicate în fiecare an.
Realitatea este că, deși japonezii își doreau foarte mult ca Murakami să câștige Nobelul, deocamdată Ishiguro este "omul zilei!