Oamenii vor asculta pe cineva care le vorbește sincer și direct: Interviu cu Paul Chequer – „maestru” în public speaking
International School of Communication, una dintre importantele agenții de training din Marea Britanie (ISOC) susține, la București, în perioada 9 noiembrie-12 noiembrie, în parteneriat cu agenția de training Creative Business Management, un program avansat de training. Astfel, duminică, 12 noiembrie, Paul Chequer – actor englez și trainer ISOC, va susține un program intensiv de o zi. Cursul este realizat in parteneriat cu International School of Communication și respectă programa internațională a acestei organizații ai cărei absolvenți sunt miniștri și membri ai Casei Regale a Marii Britanii.
***
Paul își transmite cu entuziasm abilitățile sale de actor și prezentator către oamenii care își doresc să își îmbunătățească skill-urile de comunicare în situații de criză. Însuflețit și pasionat fiind, sesiunile sale sunt pline de energie și pun accent pe dezvoltarea individuala a participanților. Dacă îl definești pe Paul Chequer drept “maestru” în public speaking consideră, cu modestie, metafora prea înaltă în ceea ce îl privește dar din vorbele sale rezultă, cu aceeași modestie, că nu oricine poate avea abilitățile lui!
În prezentarea cursului dumneavoastră se spune că aveți abilități de actor și prezentator. Sunt importante, desigur, asemenea abilități pentru a susține un curs de public speaking. Dar cât de importante?
Setul de abilități, atitudinea și controlul emoțional, pe care un actor îl folosește pe scenă sau prezentatorul în emisiuni, sunt direct legate de public speaking. Sunt abilitățile care stau la baza unui discurs impecabil și care fac diferența dintre un speaker care reușește cu ușurință să capteze publicul și unul care cade în cealaltă extremă.
Trainingul de prezentare ISOC este in același timp practic, inspirațional și distractiv! De ce?
Trainingul este bazat, în principal, pe exerciții practice. Pentru a avea cele mai bune rezultate, îmi place să creez o atmosferă relaxantă pentru participanți. Este important ca aceștia să se simtă confortabil pentru a trece peste teama de a vorbi în public. Glumele și exemplele amuzante, din experința mea ca actor și trainer, le vor arata că mulți speakeri cunoscuți au fost în postura lor și au făcut greșeli.
Cum poate fi captivată cel mai bine o audiență?
Oamenii vor asculta pe cineva care le vorbește sincer și direct. Nu există o rețetă magică pentru a capta audiența. Atunci când întâlnim un speaker bun, care are un discurs dinamic, trebuie să conștientizăm că acest lucru se obține numai prin multă muncă și exercițiu.
CITEȘTE ȘI: Valoarea unui om este dată de primul lucru care-l scoate din sărite
Știm că, sau mai bine zis aflăm că, persoanele care dețin poziții de management sau middle management trebuie să facă față așteptărilor deosebit de exigent când vine vorba de public speaking. Trebuie să susțină prelegerile foarte clar, cu pasiune si eficient. Există oameni cu funcții de conducere, care desi sunt buni lideri, manageri, etc, au probleme cu vorbitul în public. De ce?
Este vorba despre carismă. Mulți dintre ei nu sunt carismatici, de aici și problemele cu vorbitul în public. Nu putem fi toți Barack Obama, dar putem dobândi abilități care să ne ajute să fim mai plăcuți publicului. Cei mai mulți dintre oamenii cu funcții conducere trebuie să își ”construiască carisma” prin: personalitate, reputație și, cel mai important, prin felul în care comunică și interacționează cu oamenii. Toate acestea, mici trick-uri și multe exerciții îi ajută ca în final să capteze atenția audienței.
Ce fel de…probleme va rezolva mai exact cursul dumneavoastră?
Va elimina barierele în comunicare pentru toți cei care participă. Tot ceea ce vor învăța va fi prin interactivitate, workshipuri, jocuri de rol, coaching, brainstorming și discuții de grup. Vor ști să fie atenți la ceea ce transmite audiența și să gestioneze cu succes situațiile dificile.
Ați monitorizat cu mare atenție sesiunile unul-la-unul de coaching cu directori executivi, miniștri, ambasadori, vedete sportive, membri ai Casei Regale…Care sunt cele mai mari probleme cu care v-ați confruntat? Și, de asemenea, care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă asemenea oameni în cazul public speaking?
Indiferent care este statutul social sau profesional al oamenilor care vin la curs, barierele emoționale sunt aceleași și îi împiedică pe toți să se exprime la întregul lor potențial. Sunt două situații în care oamenii ajung la cursuri de public speaking: o emotivitate nativă, care duce la teama de a fi judecat de către public și a doua este legată de o experiență nefericită pe care au avut-o în trecut și nu doresc sa o mai repete. In ambele cazuri, cu ajutorul noțiunilor teoretice și a exercițiilor practice de public speaking și actorie, aceștia reușesc să treacă peste piedicile de a se exprima așa cum își doresc.
CITEȘTE ȘI: Educația schimbă comunități
“La finalul trainingului de public speaking vei învăța să te vezi și să te auzi exact așa cum te văd și te aud ceilalți”…Puteți lărgi un pic acest aspect?
Este vorba despre feedback-ul primit de la mine, ca trainer, dar și de la ceilați cursanți. Fiecare dintre ei va trebuie să se analizeze pe sine, dar și pe cei din jur. Masterclass-ul de public speaking este gândit în așa fel încât le oferă cursanților dublu rol: Cel de speaker și cel de audiență!
Prin urmare, metaforic vorbind, “îți antrenezi pitbull-ul, dar eliberezi dragonul”! Mulțumesc mult, Paul Chequer.