Adrian Negrescu, consultant economic: Suntem cu cuțitul la os. Trăim cea mai grea criză bugetară din ultimii 15 ani. Mă aștept la un val puternic de insolvențe, falimente și restrângeri de activitate

Guvernul României a anunțat măsuri fiscale dure în contextul unui deficit bugetar major, care vor intra în vigoare începând cu 1 august. Premierul Ilie Bolojan a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Victoria, principalele decizii menite să stabilizeze finanțele publice: creșterea TVA la 21%, majorarea impozitului pe dividende de la 10% la 16%, supraimpozitarea băncilor și menținerea înghețată a salariilor și pensiilor din sectorul public.
„Trăim cea mai grea criză bugetară din ultimii 15 ani”
Consultantul financiar Adrian Negrescu descrie situația actuală ca fiind „cea mai grea criză bugetară din 15 ani” și subliniază că măsurile anunțate erau de așteptat să fie mai dure decât estimările inițiale. „Deficitul bugetar este mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar Agenția de rating Fitch și Comisia Europeană au cerut măsuri dure de austeritate. Altfel, pe data de 15 august, când se va da evaluarea, riscăm să fim retrogradați la categoria junk”, explică Negrescu.
Potrivit acestuia, „pachetul vine să confirme că pentru Guvern principala miză nu mai este salvarea puterii de cumpărare, ci menținerea ratingului de țară. O retrogradare la categoria Junk ar însemna o adevărată tragedie pentru România: un curs euro de 6 lei, dublarea ratelor bancare și o inflație între 15 și 20%”.
Impactul măsurilor fiscale: între austeritate și recesiune
Adrian Negrescu avertizează că „este o miză mai mare decât efectele negative ale creșterii taxelor, care vor reduce puterea de cumpărare și competitivitatea firmelor. Suntem cu cuțitul la os: ori tăiem acum, ori vom trăi o gravă criză economică, odată cu retrogradarea ratingului”.
Creșterile de taxe și scăderile veniturilor disponibile vor împinge economia românească către recesiune, iar populația va fi afectată semnificativ. „Mă aștept la un val puternic de insolvențe, falimente și restrângeri de activitate, în condițiile în care economia era deja vulnerabilă, cu vânzări în scădere și un blocaj financiar accentuat”, adaugă consultantul.
Inflația ca mecanism de ajustare economică
Analistul financiar Adrian Codîrlașu, președinte CFA România aduce o perspectivă suplimentară asupra contextului economic: „Ce s-a întâmplat anul trecut a fost o creștere artificială a veniturilor, în contextul alegerilor. Având în vedere inflația mai mare, ne întoarcem acum la fundamentale economice din perspectiva puterii de cumpărare”.
El explică că, spre deosebire de alte țări precum Grecia, România nu poate aplica același model de ajustare și că „la noi, modelul de ajustare este prin inflație. Prin inflație, suportăm cu toții costurile de anul trecut, iar puterea noastră de cumpărare scade către o valoare compatibilă cu realitatea economică”.
Speranța unei reforme structurale
Negrescu speră că „Guvernul a ales raul cel mai mic”, iar menținerea ratingului de țară la categoria investițională să permită „o restructurare din temelii a modului în care funcționează statul român”.
CITEȘTE ȘI: LIVE: Premierul Bolojan a anunțat măsurile fiscale de austeritate: TVA crește la 21%, se mărește impozitul pe dividende. Pensiile și salariile, înghețate
Foto: ID 191401678 ©Vlad Ispas | Dreamstime.com