Care este țara care vrea ca toate clădirile noi să aibă adăposturi antiatomice
Construcțiile noi din Norvegia vor trebui să aibă adăposturi antiatomice, potrivit unei noi decizii a autorităților din Oslo, care au vorbit despre riscurile și amenințările din prezent.
Prim-ministrul și ministrul justiției și pregătirii pentru situații de urgență din Norvegia au prezentat un raport care trasează direcția pentru consolidarea rezilienței civile și a capacității totale de pregătire a Norvegiei.
„În ultimii ani, am experimentat o pandemie, fenomene meteorologice extreme și atacuri cibernetice. (…) Ne vom asigura că societatea civilă este pregătită pentru criză și război”, a declarat prim-ministrul Jonas Gahr Støre.
Raportul vine cu trei obiective majore, în ceea ce privește pregătirea societății civile pentru criză și război, amenințări complexe și sprijinirea eforturilor militare, potrivit comunicatului guvernului norvegian.
Documentul, care conține peste o sută de măsuri, „este redactat într-un context geopolitic grav, marcat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, conflictul din Orientul Mijlociu și competiția globală intensificată între marile puteri pentru influență militară, politică, economică și tehnologică”, arată sursa citată.
Astfel, printre măsurile propuse se află introducerea unei obligații legale pentru consilii de pregătire în toate municipalitățile, regiunile și sectoarele critice pentru prevenirea, exersarea și gestionarea crizelor.
Totodată, Guvernul cere Parlamentului să abroge decizia din 1998, de oprire a construirii adăposturilor de protecție civilă și impunerea obligației de construire a adăposturilor în clădirile noi.
Majorarea finanțării organizațiilor voluntare implicate în servicii de salvare, începerea lucrărilor la un nou sistem de pregătire cibernetică, printr-o colaborare public-privată, pentru gestionarea incidentelor cibernetice grave, întărirea controlului maritim și al sectorului naval, elaborarea unei strategii pentru combaterea dezinformării și îmbunătățirea capacității populației de a analiza critic sursele de informație, contribuția la eforturile NATO legate de reziliența civilă și stabilirea regulată a unei Comisii de Pregătire Totală se regăsesc, de asemenea, printre măsurile anunțate.
CITEȘTE ȘI: De ce a dat Ryanair în judecată un pasager, căruia îi cere daune de 15.000 de euro
Foto: ID 349548248 © Branislav Kapetanovic | Dreamstime.com