Care sunt cele mai frecvente riscuri în vacanță și unde călătoresc românii cel mai des

Odată cu venirea verii, românii se pregătesc de concediu, iar Europa rămâne destinația preferată. Călătorii sunt însă tot mai precauți atunci când vine vorba despre planificarea vacanței. Groupama anunță o creștere semnificativă a numărului de persoane asigurate în ultimii patru ani, până la 1,1 milioane în 2025.
Aproximativ 60% dintre daune au fost legate de cheltuieli medicale apărute în timpul călătoriilor, de la afecțiuni frecvente în sezonul cald (gastro-enterocolite, înțepături de insecte, otite), până la intervenții chirurgicale și repatrieri medicale în sezonul rece, cauzate în general de accidente în timpul sporturilor de iarnă, potrivit unei analize Groupama.
Daunele plătite pentru clauzele suplimentare includ zboruri anulate sau întârziate, evenimente neprevăzute în timpul deplasărilor auto și anulări inevitabile de vacanță.
Vacanțe lungi vs. city break-uri
Analiza datelor Groupama arată o preferință pentru vacanțele în destinații europene, pentru perioade cuprinse între 8-15 zile. Totodată, aproximativ 35% dintre polițele individuale și 32% dintre cele de familie sunt dedicate deplasărilor scurte, semn că și city break-urile rămân populare.
Peste 90% dintre polițele de familie și peste 70% dintre cele individuale sunt încheiate pentru vacanțe cu scop recreativ.
Profilul călătorului român
Când vorbim de profilul călătorului, se disting două mari categorii: tinerii activi, cu vârste de până la 40 de ani și familiile prevăzătoare, cu vârste între 41 și 60 de ani, arată sursa citată.
Prima categorie preferă călătoriile individuale, optează pentru călătorii de minimum 8 zile și alege deseori pachete de asigurare complexe care acoperă o gamă largă de riscuri precum întârzierea cursei aeriene sau pierderea bagajului, întreruperea sau extinderea călătoriei sau chiar anularea călătoriei (STORNO). De asemenea, au înclinație spre practicarea sporturilor cu grad de risc mediu și ridicat în vacanță, aspect ce reiese din numărul mare de asigurări suplimentare pentru sporturi de iarnă sau vară achiziționate în funcție de sezon.
Pe de altă parte, persoanele cu vârste între 41 și 60 de ani călătoresc în general cu alți membri ai familiei și preferă o asigurare extinsă privind călătoriile cu avionul sau asistența rutieră. Transportul cu mașina personală rămâne una dintre variantele preferate pentru vacanțele în familie.
CITEȘTE ȘI: Cum poți să evaluezi motivația reală a unui candidat fără să pui întrebarea clasică
Foto: ID 137255014 © Sergiomonti | Dreamstime.com