Care sunt țările europene unde trebuie să îți golești buzunarul dacă vrei o locuință
Prețurile pe piața imobiliară sunt în continuă creștere, iar cea mai bună dovadă este o comparație între nivelul actual și cel din anul 2010. Până în 2023, în doar 13 ani, prețurile locuințelor au crescut cu 48%, potrivit datelor publicate de Eurostat.
De departe, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Estonia, unde, pentru o locuință, oamenii au fost nevoiți să scoată din buzunar cu 209% mai mult în 2023 față de 2010. Urmează, în ordine, Ungaria (creștere de 191%) și Lituania. (creștere de 154%).
Surprinzător, însă, există și state în care prețurile au scăzut, cu toate că ieftinirea e modestă: Italia (-8%) și Cipru (-2%).
Românii, campioni la proprietate
România înregistrează cel mai mare procent al oamenilor care locuiesc în propria casă (96%), față de doar 4%, care stau în chirie.
Pe locul doi se află Slovacia, unde 94% din oameni sunt proprietari, iar pe 3 e Croația, unde numărul celor care dețin propria casă e de 91%.
La polul opus, în Elveția sunt mai mulți chiriași (57%) față de proprietari (43%).
Dacă ne uităm la tabloul înregistrat la nivelul întregii Uniuni Europene constatăm că 69% dintre cetățenii UE dețin locuința în care stau, față de 31%, care sunt chiriași.
Foto: freepik.com