Competiția pentru primul loc în topul mondial al marilor exportatori: SUA sau China?
În 2023, exporturile mondiale de bunuri au totalizat 23,8 trilioane de dolari, în scădere cu 5% față de anul precedent. Aproximativ 20 din primele 30 de mari economii exportatoare au raportat scăderi ale valorii exporturilor.
Cifrele vin în contextul în care numărul restricțiilor comerciale s-a apropiat de pragul de 3.000 la nivel global, de cinci ori mai multe decât în 2015.
China și-a consolidat poziția de cel mai mare exportator mondial, cu livrări de bunuri în valoare de 3,4 trilioane de dolari, depășind SUA cu aproape 1,4 trilioane de dolari. Reducerea prețurilor medii cu 10% a contribuit la menținerea competitivității pe piețele internaționale, potrivit datelor World Trade Organisation, citate de visualcapitalist.com.
SUA, al doilea cel mai mare exportator mondial, nu a mai ocupat primul loc în top din 1979. Totuși, schimbările din sectorul energetic au fost remarcabile: în 2023, țara a realizat un surplus energetic net de 65 de miliarde de dolari, datorită creșterii producției interne.
Germania, a treia economie exportatoare din lume, a raportat o creștere modestă de 1% a exporturilor, în ciuda unei economii aflate în contracție. Cu exporturi de 160 de miliarde de dolari către SUA, cel mai mare partener comercial al său, Germania a reușit să mențină o performanță relativ stabilă.
Locul patru este ocupat de Țările de Jos, iar locul cinci de Japonia.
Foto: ID 333414889 | Exports © Oselotemai | Dreamstime.com