Critici dure în scandalul tarifelor din partea producătorilor români de mobilă: Nimeni nu poate ține pasul cu decizii care se iau peste noapte

Producătorii de mobilă, care exportă inclusiv în Statele Unite ale Americii, vor fi afectați de noile tarife anunțate de Donald Trump. Nadina Nedelea Rus, director executiv al Asociației Producătorilor de Mobilă din România (APMR) susține că industria se confrunta, deja, cu o avalanșă de taxe, reglementări și decizii care se iau ad-hoc”.
„Cu o cifră anuală de circa 2,5 miliarde de euro, România este unul dintre cei mai mari exportatori de mobilă din Europa, având clienți în peste 120 de țări. Avem lemn de calitate, meșteri pricepuți, designeri de produs, creăm mobilă inovativă, multifuncțională, modernă sau mobilier de lux, avem o tradiție în prelucrarea superioară a lemnului, dar acum ne simțim copleșiți de taxe și impozite, de reglementări, de decizii care se iau ad-hoc, iar industria românească de mobilă își pierde treptat competitivitatea. Producătorii fac înțelegeri cu revânzătorii, cu marii retaileri, cu distribuitorii, pe termen lung. Nimeni nu poate ține pasul cu toate aceste decizii care se iau peste noapte”, a spus Nadina Nedelea Rus în răspunsul trimis la solicitarea Revistei CARIERE.
Impact semnificativ pentru economia României
După ce au analizat structura comerțului extern al României, analiștii Romanian Economic Monitor (RoEM) – UBB FSEGA, proiect de cercetare al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, spun că SUA reprezintă 2,34% din totalul comerțului extern al țării, care include atât exporturile, cât și importurile. Invers, situația este similară, România are o pondere de doar 0,10% din totalul comerțului extern al SUA. Totuși, avertizează aceștia, ”concluzia că aceste tarife vamale vor avea un impact nesemnificativ asupra economiei României este una eronată”.
Ponderea mai mică de 2,34% se explică și prin faptul că, în statele membre UE, comerțul extern include și comerțul între țările UE, pe când în SUA, comerțul dintre diferite state nu contribuie la mărimea totală a comerțului extern. Astfel, explică analiștii RoEM, la nivelul întregii UE, ponderea SUA în comerțul extern este mai ridicată, de 7,1%, în condițiile în care țările din vestul Europei au o relație comercială mai semnificativă cu SUA.
Analiștii RoEM consideră că această pondere este însă mult mai mare în practică, dacă eliminăm din ecuație comerțul efectuat între țările UE. SUA este, de exemplu, cel mai mare partener de export al țărilor UE în spațiul extracomunitar.
În România, care este strâns legată prin lanțurile de aprovizionare la economiile mari ale UE, tarifele vamale introduse vor avea un impact negativ indirect asupra economiei țării, mai atrage atenția sursa citată. De exemplu, cel mai exportat produs din Germania către SUA sunt autovehiculele și componentele auto, competitivitatea acestora având de suferit din cauza noilor tarife vamale, iar impactul se va resimți și în industria componentelor auto din România, furnizori ai companiilor de producție germane.
CITEȘTE MAI MULTE AICI: Concluzia că tarifele vamale vor avea un impact nesemnificativ asupra României este eronată – Analiză UBB FSEGA
Foto: ID 89570847 © Potapov Konstantin | Dreamstime.com