La ce valoare uriașă a ajuns comerțul online și câți români comandă produse de pe internet
Sectorul e-commerce din România a atins aproape 12 miliarde de euro în 2024, însă doar 50% dintre românii între 16 și 74 de ani cumpără online, ceea ce arată un potențial semnificativ de creștere, potrivit unei analize a INATECH Group. Raportul „European e-commerce report 2024”, realizat la comanda Ecommerce Europe, subliniază și cererea tot mai mare pentru ambalaje premium, pe fondul expansiunii pieței.
Sectorul e-commerce din România a fost estimat la 11,7 miliarde de euro în 2024, adică 3,42% din PIB. E o creștere cu 10% față de anul precedent, arată analiza citată. Totuși, doar 50% din românii între 16 și 74 de ani cumpără online, ceea ce înseamnă că potențialul industriei este mult mai mare.
Pe măsură ce sectorul e-commerce devine tot mai competitiv, crește și cererea de ambalaje premium, personalizate și mai rezistente, arată sursa citată. INATECH susține că a investit în extinderea capacității de producție și în optimizarea lanțului logistic și a implementat procese de stocare și expediere mai eficiente.
„Creșterea constantă a industriei e-commerce ne-a determinat să inovăm și să diversificăm portofoliul de produse. Această evoluție reflectă atât interesul clienților pentru achiziții online, cât și capacitatea noastră de a răspunde cerințelor specifice business-urilor. Așa am ajuns, în 2023, ca sectorul e-commerce să reprezinte aproximativ 13% din cifra de afaceri a grupului nostru, iar pentru 2024 estimăm că ponderea a ajuns la peste 15%”, a declarat Cristian BĂDESCU, fondator și CEO al grupului INATECH.
Cele mai căutate ambalaje în e-commerce
În perioada de pregătire a sezonului de cumpărături din noiembrie și decembrie, cele mai solicitate ambalaje pentru e-commerce au fost: cutiile cu autoformare, foliile cu bule eco-friendly, plicurile pentru curierat, hârtia kraft pentru ambalare, pungile din hârtie și nu numai. Alături de acestea, sistemele profesionale pentru ambalare joacă un rol crucial. Acestea ajută companiile să automatizeze procesul de ambalare și să reducă timpul și efortul necesare pentru pregătirea fiecărei comenzi.
CITEȘTE ȘI: Evoluții majore pe piața muncii: ce joburi se pierd până în 2030
Foto: INATECH Group