LIVE: Premierul Bolojan a anunțat măsurile fiscale de austeritate: TVA crește la 21%, se mărește impozitul pe dividende. Pensiile și salariile, înghețate

TVA va crește la 21% de la 1 august, impozitul pe dividende va fi majorat de la 10 la 16%, băncile vor fi supraimpozitate, iar salariile și pensiile din sectorul public vor rămâne înghețate, potrivit anunțului făcut de Ilie Bolojan. Premierul a anunțat, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, principalele măsuri fiscale decise de Guvern în contextul deficitului major cu care se confruntă România.
Principalele declarații ale șefului Executivului:
- Suntem în fața unui pachet care propune o corectare a deficitului bugetar pe care îl înregistrează țara noastră. Deficitul și absorbția fondurilor europene sunt cele două urgențe pe care le avem de gestionat în perioada următoare.
- România a avut cel mai mare deficit dintre țările Uniunii Europene.
- Suntem în ceasul al 11-lea și nu trebuie să stăm până în ultimul ceas, când suntem cu spatele la zid. Din 100 de lei încasați din taxe și impozite, România a cheltuit cam 132 de lei, deci cu 32 de lei în plus, pe care i-a împrumutat.
- Avem o evaziune fiscală importantă și, din păcate, o fraudare a fondurilor publice.
- Cheltuielile cu salariile în sectorul public sunt mai mari decât ceea ce ne permitem astăzi. Sunt mai mari cu peste 10% față de media cheltuielilor din UE. Numărul de angajați din sectorul public este mult prea mare față de numărul de contribuabili.
- Cota de impozitare din TVA este a treia cea mai mică din Europa, suntem pe antepenultimul loc.
- Ajustarea pe care o propunem, un mix de creșteri de venituri, reduceri de cheltuieli și eșalonări de investiții, astfel încât în trei etape în această vară să venim cu 3 pachete care să completeze aceste măsuri.
- Cel de-al doilea pachet, adoptat la finalul lunii iulie (….) se va concentra pe corectarea nedreptăților, inechităților și îndeplinirea jaloanelor, încât să ne putem accesa fondurile europene.
Despre primul pachet, despre care premierul spune că va intra în dezbatere publică în această săptămână și va fi adoptat săptămâna viitoare prin asumarea răspunderii:
- Vom reașeza TVA la două cote. Azi avem 3 cote, de 5,11 și 19%. Cele două cote la care propunem reașezarea sunt 11% și 21%. La cota redusă vor rămâne medicametele, alimentele, serviciile publice de apă și canalizare, lemnele de foc. Propunem ca și industria HORECA să rămână la acest nivel.
- O a doua măsură este cea de creștere a accizelor, o creștere de bază de 10% pentru băuturi alcoolice, combustibili (la motorină va funcționa o schemă de restituire parțială către companiile care asigură transportul în România). Va crește și acciza pentru țigări.
- Creșterea nr. de contributori la Casa Națională de Sănătate. (…) Aplicarea contribuției de asigurări de sănătate la pensiile de peste 3000 de lei și eliminarea unor excepții, în așa fel încât să creștem numărul de contribuabili de la puțin peste 6 milioane la 8 milioane.
- La o pensie de 4000 de lei se va plăti 10% pe diferența dintre 4000 și 3000, adică 100 de lei.
- Avem în vedere taxarea suplimentară a capitalurilor. Majorarea impozitului pe dividende de la 10 la 16%.
- Toate celelalte măsuri ar urma să intre în vigoare de la data de 1 august.
- Vom taxa suplimentar profiturile băncilor.
- În ceea ce privește aspectele care țin de limitarea cheltuielilor: vom propune o măsură temporară, ca și anul viitor pensiile și salariile din sectorul public să rămână plafonate.
- Vom propune creșterea normei didactice cu două ore în învățământul preuniversitar și universitar.
- În ultimii ani, a fost o creștere care nu poate fi suportată a burselor, mai ales pentru elevi. (…) Vom rămâne cu cele două burse: bursele de merit, acordate în număr limitat. Cele sociale vor fi acordate pentru sprijinirea copiilor din familiile defavorizate.
- În etapa a doua, până la sfârșitul lunii iulie, vom veni cu completări legate de pensiile speciale, de reforma instituțiilor autofinanțate prin reducerea cheltuielilor prin reorganizări (ASF, ANCOM, ANRE), reforma instituțiilor de stat, reforma cheltuielilor la nivelul administrației publice locale, reanalizarea unor sporuri.
- Tot în acest pachet vom actualiza redevențele.
- Astăzi am numit o nouă conducere la ANAF, la propunerea ministrului de Finanțe, încât stabilind criterii de performanță să combatem evaziunea fiscală dar să luptăm și pentru cheltuirea corectă a banilor publici.
Despre promisiunea făcută de Nicușor Dan, că nu va crește TVA:
- Prin rectificarea bugetară care se va face în perioada următoare veți vedea inclusiv această măsură (legată de problema finanțării partidelor, n.r.). (…) La instalarea acestui Guvern, domnul președinte mi-a solicitat să facem tot ce este posibil pentru a nu crește TVA-ul. (…) Din păcate, analizând soluțiile pe care piețele le acceptă, purtând discuții legate de pachetul fiscal, am ajuns la această soluție, pe care guvernul și-o asumă, încât să evităm un risc de retrogradare iminent.
Despre indemnizațiile pe care le-ar putea primi judecătorii CCR care își termină mandatul:
- Din câte știu, este o prevedere care este trecută în legislația care ține de Curte. Dacă ar fi să fac un comentariu, ele sunt legale, dacă au bani să le dea. Cel puțin în contextul actual, cred că sunt imorale. Dacă nu au bani, atunci cred că s-ar putea încadra în bugetul pe care îl au.
Despre subvențiile partidelor:
- Voi propune o reducere a subvențiilor pentru partide.
În urmă cu câteva zile, Ilie Bolojan a vorbit despre responsabilitate economică, reducerea deficitului și creșterea eficienței instituționale. Printre măsurile anunțate atunci se numără extinderea bazei de contribuabili la sănătate, impozitarea suplimentară a capitalului și majorări ale taxelor pe proprietate și dividende, toate cu scopul de asigurare a sustenabilității bugetare și predictibilității pieței.
CITEȘTE ȘI: Licitațiile pentru investiții vor fi suspendate pentru 6 luni
Foto: ID 373445692 © LCVA | Dreamstime.com