Nicușor Dan s-a întâlnit cu lideri ai 40 de companii germane în vizita la Berlin: România, o țară unde există oportunități mari de investiții

Peste 40 de companii germane din domenii precum apărare și securitate, energie, industrie și retail și-au exprimat interesul asupra intensificării relațiilor economice româno-germane, în cadrul unei mese rotunde la Berlin, la care a participat președintele României, Nicușor Dan.
Comunitatea de business româno-germană salută eforturile de reformă începute și planificate de guvernul României, anunță Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, într-un comunicat de presă.
„Pe de-o parte recunoaștem nevoia implementării urgente a unor măsuri fiscale de corectare a deficitului bugetar, dar în același timp considerăm prioritară eficientizarea activității sectorului public prin măsuri de restructurare a cheltuielilor publice, creșterea capacității administrației alături de scăderea poverii administrative, combaterea evaziunii și eliminarea cauzelor sistemice pentru deficitele acumulate”, transmit companiile din comunitatea AHK România.
Mai mult, acestea susțin că viitoarele politici publice, ca parte dintr-o reformă structurală a statului ce nu mai poate fi amânată, trebuie să reflecte o viziune strategică pe termen lung pentru România.
„România este o țară cu stabilitate politică, unde există oportunități mari de investiții, și vom face tot posibilul ca după aceste măsuri urgente pe care guvernul trebuie să le ia, noua administrație să ofere mai multă predictibilitate și stabilitate fiscală și legislativă. România va face eforturi să reducă birocrația nejustificată și să creeze un mediu competitiv și corect de investiții. Avem un potențial energetic semnificativ pe care vrem să-l utilizăm și o forță de muncă educată. Încurajez companiile germane să investească în continuare în România și îmi doresc să ne întărim relația economică pe zona industriei de apărare. Îmi doresc, de asemenea, să explorăm și căi prin care companiile românești să aibă acces și să se extindă pe piața germană”, le-a transmis președintele României investitorilor germani.
Volker Raffel, președintele AHK România, a apreciat drept un semnal puternic faptul că președintele României a arătat atât de repede deschidere către economia germană, potrivit sursei citate: „Prezența germană în România este deja extinsă și simțim un interes crescut pentru continuarea acestui angajament, în domenii ca digitalizarea, energia și industria prelucrătoare. Membrii noștri apreciază nu numai condițiile economice, ci și colaborarea constructivă cu autoritățile române. România este o destinație din ce în ce mai căutată pentru investiții durabile, orientate către tehnologie”.
Aflată la granița cu Ucraina, România reprezintă un nod logistic și economic important, atât ca loc de tranzit, cât și ca locație de producție, în eforturile de reconstrucție a Ucrainei.
„Deja de astăzi se poate observa că România joacă un rol din ce în ce mai important în coordonarea ajutorului și a serviciilor logistice pentru Ucraina. Regiunile din jurul orașelor Iași, Constanța, Brăila-Galați, Suceava sau Botoșani se transformă în centre importante pentru activitățile europene de reconstrucție”, a declarat Sebastian Metz, director general AHK România, care a moderat masa rotundă.

Germania este unul dintre principalii parteneri comerciali ai României. Schimburile comerciale bilaterale au depășit 42 miliarde euro. Totodată, mai mult de 10.000 de companii cu capital german sunt active în România.
CITEȘTE ȘI: Lista lucrurilor pe care știi să le faci, dar nu ți le-ai trecut niciodată în CV
Foto: Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană