Profitul net al Transelectrica a crescut cu 52% în primul trimestru din 2025

Transelectrica (CNTEE) a raportat un profit net de 158 de milioane de lei pentru primul trimestru al acestui an, în creștere cu 52% față de perioada similară din 2024, potrivit raportului financiar transmis miercuri Bursei de Valori București.
Performanța pozitivă se datorează în principal creșterii veniturilor din activitățile reglementate și unei eficiențe sporite în controlul costurilor. Segmentul activităților cu profit permis a înregistrat un rezultat de 129 milioane lei, în urcare de la 109 milioane lei în primul trimestru al anului trecut, ca urmare a unei creșteri a veniturilor operaționale cu 55 milioane lei, în timp ce cheltuielile au crescut mai lent – cu 35 milioane lei.
Venituri operaționale în creștere
Veniturile operaționale totale ale companiei s-au majorat la 587 milioane lei la 31 martie 2025, față de 532 milioane lei în aceeași perioadă din 2024. Această creștere a fost impulsionată de:
- Majorarea cantității de energie tarifată (+2,6%)
- Venituri mai mari din tariful reglementat aprobat de ANRE (+62 milioane lei, +15%)
- Creșterea veniturilor din alocarea capacității de interconexiune (+24 milioane lei, ajungând la 69 milioane lei)
- Venituri suplimentare din ITC (internațional transport capacity)
În total, veniturile din transport și alte venituri de pe piața de energie s-au ridicat la 576 milioane lei în T1 2025, comparativ cu 506 milioane lei în perioada similară din 2024.
Creșteri moderate ale cheltuielilor
Cheltuielile operaționale (inclusiv amortizarea) au crescut cu 8%, au ajuns la 458 milioane lei, de la 423 milioane lei în T1 2024. Această majorare reflectă:
- Costuri mai mari pentru operarea sistemului
- Creșterea cheltuielilor de mentenanță ale rețelei electrice de transport (RET)
- Cheltuieli salariale mai mari
- Creșterea amortizării
Totodată, modificările introduse prin OUG 32/2024 au contribuit la tranziția către piața concurențială, a redus treptat schema de sprijin. Din 1 ianuarie 2025, Transelectrica a achiziționat circa 50% din energia necesară pentru consumul propriu tehnologic (CPT) prin contracte bilaterale, la prețuri mai mari decât cele din perioada similară a anului trecut.
Evoluții pe piața de energie
Eliminarea mecanismului MACEE, creșterea consumului și temperaturile scăzute din februarie 2025 au dus la o creștere a importurilor, într-un context de scădere a producției hidro. Drept urmare, prețurile pe piețele spot au fost semnificativ mai ridicate decât în T1 2024.
Segmentul activităților cu zero-profit a înregistrat și el un rezultat pozitiv de 57 milioane lei, în creștere de la 18 milioane lei în T1 2024. Acest avans s-a datorat reducerii cu peste 50% a veniturilor și cheltuielilor din piața de echilibrare. Conform reglementărilor ANRE, eventualele surplusuri sau deficite sunt compensate ulterior prin corecții tarifare.
Context de consum și producție
Pe ansamblul primului trimestru, consumul intern net a scăzut ușor cu 0,5%, în timp ce producția netă de energie electrică a înregistrat un declin mai pronunțat, de 16%. Luna februarie a fost o excepție, cu un avans de 6% al consumului, în timp ce ianuarie și martie au înregistrat scăderi de 2%, respectiv 4%.
CITEȘTE ȘI: Microsoft concediază mii de angajați pe fondul unei realinieri globale
Foto: ID 326529357 ©LCVA | Dreamstime.com