A plecat din multinațională pentru a-și dezvolta propriul business: ”Antreprenoriatul nu este o scurtătură către succes!”
Nina Sofian și-a început cariera în HR, apoi a migrat către zona de dezvoltare organizațională. A părăsit mediul corporatist după ce a devenit mamă, pentru că avea nevoie de un program flexibil. Astfel, în prezent este psiholog și vision architect, misiunea sa fiind aceea de a-i ajuta pe oameni.
Crede că înțelegerea emoțiilor ne ajută să luăm decizii mai bune și susține că antreprenoriatul nu este o scurtătură către succes. Mai degrabă, a avea propriul business are legătură cu perseverența și determinarea, dar și cu capacitatea de a trece peste frustrări, de a te centra și a-ți îndrepta atenția mai mult spre soluție decât spre problemă.
Scurt traseu profesional.
Cariera mea a început când am absolvit Facultatea de Psihologie. Însă, câțiva ani mai târziu, am migrat spre zona de HR. Timp de 16 ani am lucrat ca HR Manager pentru două agenții de publicitate: Leo Burnett și Lowe Group. Am început ca recrutor, iar ulterior m-am îndreptat spre zona de dezvoltare organizațională, programe de talent management și leadership coaching pentru manageri.
În 2013 am devenit oficial Business & Leadership Coach, am continuat să dezvolt programe pentru lideri și am început să explorez mai multe zone ale psihologiei în propria companie.
După multe cursuri, specializări și programe transformaționale, astăzi sunt Psiholog și Vision Arhitect. În prezent, lucrez atât cu organizații cât și cu părinți, adolescenți și adulți. Programele pe care le dezvolt includ: parenting, dezvoltare personală, auto-cunoaștere, descoperire a vocației, folosirea puterii personale și armonizarea relațiilor de cuplu.
Cum ați luat decizia să lăsați corporația și să apucați calea antreprenoriatului? Care au fost principalele lucruri care v-au motivat să faceți acest pas?
Odată cu nașterea gemenilor mei, mi-am dat seama că am nevoie de un program mai flexibil, așa că am ales calea antreprenoriatului.
Privind retrospectiv, cu mintea de acum, cum v-a pregătit munca în corporație pentru antreprenoriat?
Privind retrospectiv, munca în corporație m-a ajutat să fiu organizată, să înțeleg cum funcționează un proces cap-coadă și să lucrez cu deadline-uri. Toate acestea mă ajută să-mi eficientizez munca și să optimizez funcționalitatea propriului business.
Ce ați fi vrut să știți, dar nu v-a spus nimeni, atunci când ați intrat în lumea antreprenoriatului?
Când am intrat în lumea antreprenoriatului, m-ar fi ajutat să știu cât de important poate fi pentru business să ai un plan bine pus la punct încă de la început. Mi-ar fi plăcut să-mi fi spus cineva atunci că neprevăzutul face parte din călătorie.
Barometrul startup-urilor din România arată că mentalitatea și teama de eșec reprezintă principalele piedici pentru cei care ar vrea să pornească o afacere, dar ezită să o facă. Prin urmare, cât de necesară este educația antreprenorială în România? Cum se poate face? Cum vă implicați dvs, ca antreprenor, în educarea noii generații de afaceriști din România?
Deși, de cele mai multe ori, intrăm în zona de antreprenoriat ghidați de emoții, dacă întâlnim antrenorii potriviți, putem accesa un nivel de la care să abordăm lucrurile foarte rațional. Prin meseria de psiholog, am ajuns să lucrez foarte mult cu emoțiile oamenilor, inclusiv cu teama de eșec sau teama de succes care ne pun bețe în roate. Cu cât o persoană reușește să își observe și să își înțeleagă mai bine emoțiile, cu atât mai ușor îi este să le folosească și astfel nu mai este victima acestora.
Care sunt principalele ingrediente ale mentalității de antreprenor? Cum poate fi aceasta promovată mai bine în societate?
Antreprenoriatul nu este o scurtătură către succes. El implică multă perseverență și determinare, capacitatea de a trece peste frustrări, de a te centra și a-ți îndrepta atenția mai mult spre soluție decât spre problemă. Fiind coach, eu îi ghidez pe tinerii antreprenori să-și stabilească obiective realizabile și să-și definească metode de evaluare a progresului.
Cum putem schimba paradigma eșecului și să înțelegem noi, românii, ca popor, că greșeala este doar o cale de a învăța și experimenta?
Putem schimba paradigma eșecului doar descoperindu-ne pe noi înșine, schimbând perspectiva din care vedem lucrurile și fiind deschiși să dezvoltăm competențe și abilități noi tot timpul.
Cum pot colabora multinaționalele și afacerile antreprenoriale pentru a face societatea românească mai bună?
Motivele pentru care afacerile funcționează sunt comunitatea, oamenii din spate care formează echipe, partenerii, colaboratorii și așa mai departe. În mediul de business, toți suntem interconectați și inter-dependenți. Indiferent de natura afacerilor noastre, putem găsi întotdeauna motive și căi prin care să colaborăm pentru binele comun.
Cum vă păstrați mintea limpede în această lume care lasă impresia că e pe repede-înainte?
Atunci când am nevoie de claritate pe un anumit subiect sau pur și simplu vreau să-mi reîncarc bateriile, mă deconectez de problemă și petrec timp de calitate cu familia sau cu prietenii, meditez și, ori de câte ori am ocazia, evadez în natură.
Ce vă motivează? Ce vă inspiră?
Mă motivează tot ce înseamnă munca cu oamenii, salturile pe care le fac cei cu care lucrez și faptul că reușesc să văd felul în care contribui în viețile celorlalți. De asemenea, mă motivează viziunea pe care o am despre felul în care ne putem crește calitatea vieții și să ne susținem copiii să-și valorifice adevăratul potențial. Cel mai mult mă inspiră oamenii.
Cum ați defini succesul?
Succesul este ceva subiectiv. Pentru unii poate însemna mulți bani, pentru alții faimă, iar pentru alții o familie fericită. Nu cred că există o definiție a succesului care să se aplice tuturor.
Care sunt cărțile pe care le-ați recomanda unui tânăr antreprenor?
„Puterea prezentului” – Eckhart Tolle, „Excelența în afaceri” – Jim Collins și „Școala de afaceri” – Robert T. Kiyosaki.
Cum se pot pregăti copiii din ziua de azi pentru piața muncii a viitorului?
Cea mai bună investiție pe care o poate face azi un părinte pentru copilul său este să-l lase să exploreze, să-l ajute să se cunoască și să-l îndrume să-și conștientizeze resursele, să comunice asertiv și să îmbunătățească relațiile cu ceilalți copii, descoperindu-și unicitatea. Chiar dacă vor apărea meserii care le vor înlocui pe altele, o persoană care se cunoaște pe sine și își valorifică potențialul și abilitățile își va găsi întotdeauna locul potrivit.
Care este piramida dv de valori?
Valorile principale care stau la baza activității mele și a tot ceea ce sunt eu sunt: iubire, echitate, libertate și autenticitate.
Care este sfatul pe care vă bucurați că NU l-ați urmat?
În general, nu prea urmez sfaturi. Ceea ce m-a ghidat cel mai mult în alegerile pe care le-am făcut a fost intuiția.
Ce face un lider să fie un bun lider?
Leadershipul autentic este despre a crea alți lideri. Un lider bun crește oameni, nu îi tine agățați de el.
Cine v-a fost primul mentor și ce ați învățat de la acesta? Dar cel mai recent?
Primul meu mentor a fost Giana Panțiru, de la care am învățat tot ce înseamnă HR. Iar cel mai recent mentor este Petre Nicolae, care m-a format ca Business și Leadership Coach.