Creatoare de modă. Profesia, văzută prin foarfecele Anei Novic: “Oamenii nu ar trebui să înceteze să creadă în visul pe care îl au”
S-a născut și a copilărit în Tulcea, iar majoratul a surprins-o în București. A trebuit să lucreze, în domenii diverse, încă din adolescență pentru a își plăti viața de zi cu zi: la un abator, la casa de marcat, barmaniță, ba chiar a plecat o vreme, în care nu se regăsea aici, în Spania. Dar lipsa casei, lipsa interacțiunii cu care se obișnuise în România, locurile și oamenii de aici au adus-o înapoi în țară, unde a revenit la vechea sa ocupație – de barmaniță.
“Acum câțiva ani îmi doream un atelier spațios, cu un showroom, neapărat acolo unde locuiam. Iar faptul că acum le am și că stăm de vorbă în spațiul pe care mi l-am imaginat mereu, îl consider o mare realizare. Am ajuns aici cu pași mici, dar mă simt motivată de această reușită. Apreciez că nu am renunțat atunci când mi-a fost greu. A fost stresant la început, să știu că nu am o siguranță financiară, că trebuie să plătesc facturi, mai ales că țin să fiu la zi cu toate plățile, întotdeauna. Ce pot să spun este că dacă ai încredere, răbdare, și muncești asiduu, cu pasiune, lucrurile se întâmplă până la urmă așa cum îți dorești. Așa se cern oamenii. Unii reușesc, alții nu. Unii au puterea și ambiția să rămână acolo, alții se opresc și fac ceea ce cred că e mai rapid și mai sigur pentru a-și câștiga existența”.
Ana a reușit să ajungă un nume în lumea modei nu doar prin muncă, ci și cu echilibru între viața profesională și cea personală. Recunoaște că PR-ul, prietenul, iubitul și soțul – Robert, este mâna ei dreaptă. El se ocupă de promovarea brandului Ana Novic și o susține, nu doar verbal.
“Vreau să vând cât să fim noi bine și să fim mulțumiți. Să ne trăim viața frumos, nu vreau să uităm cum să mai trăim. Nu vreau să ajungem la bătrânețe și să nu avem nimic în spate decât muncă. Echilibrul este cel mai important în viață”.
Un eveniment nefericit, catalizatorul unei cariere de succes
“Un moment nefericit din familie a adus după el o sumă de bani. Recunosc că dacă nu se întâmpla asta, probabil că nu aș fi luat decizia de a lăsa jobul și de a îmi urma visul din copilărie. Dacă nu ai o stabilitate financiară, nu poți face să abordezi calea antreprenoriatului. Chiar dacă mi-a fost greu să fac asta, căci nu aveam relații, conexiuni, nu știam cui să mă adresez, în 2010 am hotărât să mă dedic exclusiv creației vestimentare. Singurele lucruri pe care le aveam erau talentul și ambiția, dar și orgoliul. Deși mi-a fost greu, nu am fost dispusă la compromisuri pentru a vinde. Mi-am asumat greul care venea în acest context, dar nu m-am gândit nicio secundă la a lăsa totul baltă și la a mă întoarce la ceea ce făceam înainte. Nu aș fi suportat gândul eșecului, dar nici să îmi spună cei din jurul meu că ‹uite, ți-am zis că nu o să reușești›”, își amintește creatoarea de modă.
Ana Novic spune că atunci când a luat hotărârea de a își urma visul, s-a întrebat dacă ar mai exista altceva care să o facă să se simtă la fel de împlinită. Atunci și-a dat seama că în afară de dans, care o pasionează foarte mult, sau de fotografie, creația vestimentară este profesia pentru care a fost făcută. Oricum, dragostea pentru imagine avea să și-o satisfacă odată cu fotografierea și promovarea ținutelor, așa că ea trebuia să ajungă o creatoare de modă. Mare.
Oamenii nu ar trebui să înceteze să creadă în visul pe care îl au
Ana îmi povestește că în 2010 a vândut doar două rochii.Dar asta nu a demoralizat-o. Se trezea în fiecare dimineață și lucra la program, în camera amenajată ca atelier. Își impusese un program strict, de la care nu făcea rabat, în ciuda a ceea ce îi spuneau cunoscuții când o sunau pentru câte-o invitație la relaxare și distracție în oraș.
“Atunci Internetul și Social Media nu erau atât de dezvoltate. Căutând pe Google un loc unde să îmi expun și vând creațiile, căci adunasem destule, am dat peste un articol de blog al unei alte creatoare de modă și peste un comentariu în care aceasta era invitată să expună ceea ce realiza, la un magazin din Mangalia. Am contactat-o eu pe respectiva și, deși nu am colaborat, am rămas foarte bune prietene. Tot ea m-a sfătuit să vorbesc cu ‹Lala›, proprietara blogului, lucru pe care l-am și făcut. Lala, care și ea încă îmi este prietenă, m-a sfătuit să merg la un târg de handmade din București.
Așa mi-am prezentat colecțiile pentru prima oară publicului.
La finalul lui 2010 a apărut o competiție pentru tinerii designeri și, deși nu mă consider designer, căci nu desenez, ci creez, am participat. A fost unul dintre cele mai fericite momente din viața mea. Nu vindeam rochii, dar aveam o prezentare. Prima mea prezentare. Eram în culise, așa cum mă visam când eram mică, dădeam interviuri, eram ca o albinuță care se agita bucuroasă de colo-colo”, își amintește ea.
Abia atunci Ana Novic a început să creeze primele legături și să se facă remarcată. Ușor-ușor târgurile au crescut, aparițiile s-au mutat pe TV, dar publicitatea verbală, a clientelor mulțumite, a fost decisivă în dezvoltarea carierei și al business-ului.
Foarfece și încredere
“Văd un material, îmi imaginez cum arată rochia, iau foarfeca și tai”, mărturisește creatoarea de modă. Pentru ea, schițele aproape că sunt o bătaie de cap. A încercat să deseneze, dar a eșuat, așa că a trebuit să accepte că are o abordare aparte. Cu toate acestea, nu face rabat de la calitate, iar clientele știu asta. Ele îi apreciază munca și, cel mai important, au încredere în ea. Chiar dacă de multe ori îi este greu să lucreze, neavând o echipă, căci “este greu să găsești oameni care să tragă în aceeași direcție”, imaginația, priceperea, foarfecele și mașina de cusut ale Anei Novic transpun, de fiecare dată, din personalitatea purtătoarelor.
“În general, oamenii vor să câștige bani, dacă se poate fără să facă nimic. Încerc să fiu un om echilibrat cu cei cu care colaborez, să fiu buni cu ei, să fiu ‹șeful› pe care mereu mi l-am dorit. Să îi apreciez, să îi respect. Dar cei din jur o iau ca pe o slăbiciune. Profită și nu se implică. Îmi doresc ca brandul meu să ofere calitate, să fie un pachet perfect”.
Creațiile s-au schimbat, semnătura a rămas și rămâne aceași
Ana lucrează obiecte vestimentare unicat, iar cele sau cei care îi calcă pragul atelierului, pentru asta vin.
“Îmi place să interacționăm, să ne cunoaștem, să ne uităm la materiale. Să le cunosc personalitatea. Poate lor le place o rochie din poze, dar croiala ei nu se potrivește conformației pe care o au. Sau poate fi adaptată. Cu toate acestea, indiferent de ținută, merg pe simplitate și pe extravaganță. Chiar dacă creațiile mele s-au schimbat și se schimbă, semnătura a rămas însă aceeași. Toate colecțiile mele au un aer vintage. Am păstrat și păstrez clasicul, feminitatea, misterul anilor ’50 – ’60. Nu mă pot detașa de asta. Poate și pentru că am crescut într-o altă perioadă, în care eleganța însemna altceva. Acum, atât femeile, cât și bărbații, nu mai știu să fie eleganți. Nu mai au respect de sine și respect pentru cei din jur. Înainte, toate astea le învățam acasă. Mă uit la bărbați, de exemplu. Nu te lasă să intri prima pe ușă când te văd că ai un copil în brațe. Sunt lucruri la care țin. Chiar dacă îndrăznesc în creație, păstrez această latură rafinată, ca pe o semnătură”.
Nu se gândește niciodată la vandabilitate
“Nu am gândit niciodată o colecție în sensul acesta. Când concep o colecție mă gândesc ce vreau să transmit cu ea. Haine pentru vânzare sunt ușor de făcut, le pot face oricând. Colecțiile mele sunt mai mult de atât. Ele vorbesc despre mine, despre perioada în care mă aflu, ce vreau să transmit despre mine ca artist”.
Ce o definește pe Ana Novic – creatoarea de modă?
Dacă ambiția și încăpățânarea reprezintă articolul vestimentar, echilibrul și cumpătarea sunt, pentru Ana Novic, cusăturile fine ale acestuia, realizate cu atenție și cu precizie.
“Mereu am încercat să păstrez un echilibru. Dacă nu îl aveam, nu aș fi ajuns aici, aș fi spus da unor lucruri care nu mi-ar fi adus ceea ce am astăzi. Atunci când nu ai bani sau nu îți merge bine, tentația este mare. Mi s-a propus de două ori să primesc bani pentru un atelier, dar nu aș fi creat sub numele meu. Deși cei din jurul meu îmi spuneau să accept, eu nu am făcut-o. Am preferat întotdeauna să îmi culeg singură laurii. Ca toată munca să îmi aparțină. Tot ceea ce am clădit, am clădit singură și, în ultima vreme, alături de soțul meu. Eu încerc să rămân cât mai umană, cât mai umilă, recunoscătoare și aproape de oameni. Dar selectivă, în ceea ce privește relațiile cu aceștia. Nu lucrez cu oricine, nu las pe oricine în viața mea, nu oricine are parte de mine”.
Totul este construit în jurul familiei
Ana Novic și-a dorit să aibă mereu atelierul acolo unde locuiește. Inițial să fie aproape de animalele ei, ulterior aproape de copii.
“Chiar dacă lucrez, îmi place să știu că Ingrid, fiica mea, mă simte acolo, aproape. Dacă are nevoie de mine las totul și îi sunt alături. Poate că sunt prea mama, dar mereu am ținut să fiu acolo în orice moment, cât de mic dar greu pentru copil. Momentele astea unde noi nu suntem lângă ei înseamnă probleme pe viitor”.
Prima care a realizat rochii pictate manual
Spune că nu creează neapărat tendințe, omițând faptul că este prima creatoare de modă care a realizat o colecție de rochii de seară pictate manual, o colecție extrem de complexă.
Dacă foarfecele au fost coordonate de mâinile Anei, pensulele au fost coordonate de prietena ei din copilărie – Veronica Holoştencu.
“Veronica pictează de când eu cos. Este una dintre colecțiile mele de succes, alături de cea cu rochii și jachete din cânepă. Atunci vrut să demonstrez că se pot realiza haine din orice. Chiar și la un an și jumătate de la apariție, acestea fac valuri”.
Acum Ana pregătește a doua colecție. O să te întrebi cum de abia a doua, dacă de 6 ani își urmează visul de a fi ‹creatoare de modă›…
“Am creat și înainte, dar sub un alt brand – ‹Dacapo›. 5 colecții chiar. Este un nume pe care îl foloseam când eram mică, despre care, între timp, mi-am dat seama că nu mă mai reprezintă și că trebuie să fac o schimbare. Am redenumit brandul Ana Novic. Este numele meu, am simțit că este momentul să mi-l asum. M-am reinventat și personal și profesional când l-am cunoscut pe soţul meu, Robert. Am schimbat totul în viaţa mea atunci. Am făcut colecţia în timpul sarcinii, când mi-a fost teamă că n-o să am inspiraţie. Dar a fost invers. Am avut mai multă inspiraţie ca de obicei. Fiica mea, Ingrid, m-a inspirat enorm”.
Pregătește a doua colecție, una extravagantă pe care, spune ea, o va lansa într-un mod aparte, chiar în luna noiembrie.
Cum arată succesul, de la mașina de cusut a Anei Novic
Ce legătură mai este, în afară de prima colecție de rochii pictate manual, între pictură, creații vestimentare și Ana Novic? Felul de a vedea succesul. Ca și în cazul pictorilor, pentru Ana Novic, a îi fi recunoscute creațiile și semnătura, reprezintă o reușită profesională.
“Nu o dată mi-au spus clientele că s-au dus într-un loc îmbrăcate într-o rochie realizată de mine și au fost întrebate dacă ținuta este concepută de mine. Cred că așa arată succesul pentru un creator de modă”.
Piața din România, un loc bun pentru a fi creatoare de modă
Ana Novic consideră că nu este greu să faci un business din creația vestimentară în România.
“Suntem o țară consumatoare și nu este greu să faci business în România. Din ce am observat, la noi există dorință de cumpărare. În alte țări nu se cumpără ca la noi. La noi, dacă vine Crăciunul, mergem să ne cumpărăm ceva. Vine Revelionul, iarăși. Și tot așa, mereu găsim ocazia să ne cumpărăm ceva nou”.
Care dintre calitățile unei femei o fac să fie frumoasă?
Frumosul o înconjoară și chiar ia naștere din foarfecele ei. Cu toate acestea însă, în opinia creatoarei de modă, frumusețea nu ține de ambalaj, ci este o combinație dintre aspectul exterior și interior, în special.
“Frumusețea este relativă. Ar trebui să înțelegem asta și să nu ne mai uităm la ambalaj. Am întâlnit multe femei care poate fizic nu arătau foarte bine, cum sunt standardele dar, prin felul lor de a fi, le-am văzut foarte frumoase. Contează mult energia și ceea ce transmite o femeie, iar ele de multe ori nu își dau seama. Multe femei cred că dacă se împopoțonează și își fac diverse operații sunt cele mai frumoase. Vor ajunge la un moment dat, cel puțin așa cred, în punctul în care își vor da seama că tot chinul a fost inutil și că, de fapt, contează maturizarea spirituală. Abia atunci își vor da seama care este adevărata frumusețe și nu se vor mai stresa, nu vor mai pierde timpul, uitând să se bucure de familie, momente și prieteni”.
Ce ar trebui să poarte doamnele și domnișoarele în acest sezon
“Zâmbete. Să se poarte frumos cu oamenii din jur. Nu le pot sfătui să poarte ceva anume, căci se poartă orice. Până la urmă, în perioada asta, contează să fie călduros.” (râde)
foto: Facebook.