În timp ce unii aleg să lucreze în străinătate, un medic român şi-a deschis propriul spital
Copăescu a absolvit în 1987 Facultatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Capitală cu media generală 10, demonstrând încă de pe atunci că avea toate atuurile necesare să ajungă un medic de excepţie. Rezidenţiatul l-a făcut în cadrul Spitalului „Sfântul Ioan“ din Bucureşti, optând pentru specializarea chirurgie generală. De atunci, a făcut numeroase cursuri de perfecţionare în Franţa, la Strasbourg şi Elancourt. Mai mult, a participat la numeroase conferinţe şi congrese naţionale şi internaţionale unde, iniţial, şi-a aprofundat cunoştinţele, iar acum este chemat să ţină prelegeri.
Copăescu a lucrat şi la stat, şi la privat. A avut astfel ocazia să simtă pe propria piele lipsurile ambelor sisteme. Deşi în sectorul privat condiţiile de spitalizare erau bune, lipsa aparaturii îl obliga atunci când trebuia să facă o intervenţie complicată să trimită pacienţii la stat. Aici, carenţele sunt şi mai mari, lipsa medicamentelor fiind doar una dintre problemele arzătoare. Practic, Delta Hospital a luat naştere din dorinţa sa şi a colegilor săi de a avea şi în România un spital în care să îşi poată pune în valoare capacităţile medicale, fără a fi nevoiţi să mai facă compromisuri.
„Fiecare viaţă salvată este victoria unui medic”
Pasiunea pentru medicină a fost mai mult educată, decât dobândită. Deşi nu a avut pe nimeni în familie care să activeze în acest domeniu, faptul că de mai bine de 20 de ani îşi petrecea cea mai mare parte a zilei în sala de operaţii şi în cabinet ne arată cât de pasionat este de ceea ce face. „Îmi doream o meserie care să aibă ca punct central calitatea vieţii umane şi ce altceva ar putea să influenţeze, să schimbe şi să ajute mai mult la acest lucru decât medicina?“, se întreabă retoric specialistul. Paşii săi au fost îndrumaţi de către mentorul său din facultate, doctorul Corneliu Dragomirescu, el fiind cel care l-a încurajat, promovat şi susţinut de-a lungul carierei, dar şi cel care l-a trimis la perfecţionare în străinătate.
Pentru Copăescu cele mai mari împliniri ale vieţii au fost concretizate în însănătoşirea pacienţilor săi. „Fiecare viaţă salvată este de fapt victoria pentru care un medic îşi dedică priceperea, timpul, ştiinţa şi energia“, afirmă cu mândrie renumitul chirurg, care spune că recuperarea eficientă a pacientului şi calitatea sănătăţii îl îndeamnă să practice această meserie zi de zi, fără niciun compromis.
Delta Hospital, o investiţie de 13 milioane de euro
Delta Hospital, situat în apropiere de staţia de metrou Mihai Bravu, a necesitat o investiţie de 13 milioane de euro. Centrul medical se întinde pe o suprafaţă totală de 10 000 de metri pătraţi şi cuprinde un spital cu 50 de paturi şi un centru de diagnostic şi tratament cu 24 de cabinete de specialitate care funcţionează din noiembrie 2010. Din investiţia totală, opt milioane de euro au provenit de la dezvoltatorul imobiliar Delta A.C.M 93, proprietarul clădirii, iar restul banilor – pentru dotări şi amenajări – au fost furnizaţi de cei opt acţionari ai Delta Health Care, precum şi de medicii colaboratori. „Acţionarii companiei sunt medici şi profesionişti din alte domenii, persoane private, români cu experienţă în sectorul medical“, precizează Copăescu. Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului, Delta Health Care este controlată de Cătălin Copăescu, ce deţine 67,5%, iar restul titlurilor se împart între Jianu Ştefan-Adrian (2,5%), Alina-Daniela Ambrozie (5%), Dana-Mihaela Jianu (5%), Daniela Diaconu (5%), Anca Maria Copăescu (5%), Daniela Godoroja (5%) şi Mihai Vasile Godoroja (5%).
Delta Hospital se laudă cu singurul Centru de Excelenţă în Chirurgia Obezităţii din Europa de Est, dar şi cu un centru, unde medici străini vin să facă operaţii rare.
100 de angajaţi şi peste 100 de medici colaboratori
Delta Hospital are mai mult de 100 de angajaţi full-time şi peste 100 de medici colaboratori, atât români, cât şi de peste hotare. „Dorim să extindem echipa medicală şi să diversificăm specialităţile oferite pacienţilor, însă toate aceste lucruri necesită timp şi mult efort“, mai spune medicul.
O parte din echipa medicală este venită de la Sf. Ioan, colegi alături de care Copăescu a lucrat foarte mulţi ani. Însă, din cadrul personalului medical Delta Hospital fac parte şi medici angajaţi aici, cât şi colaboratori care mai lucrează la alte spitale de stat sau privat. „Criteriul de eligibilitate constă de fapt în expertiza medicului, în pregătirea sa, în orientarea către pacient, în disponibilitatea sa de a acorda pacientului grija de care acesta are nevoie. Un adevărat profesionist în această meserie este de fapt un medic dedicat actului medical, dar şi pacientului.“
Copăescu şi colegii săi au profesat timp de peste 20 ani la spitalul Sf. Ioan, astfel încât echipa este foarte bine rodată şi consolidată, sunt medici prin mâinile cărora au trecut mii de pacienţi, încercând să găsească noi rezolvări la problemele de sănătate, dar şi înţelegere, dedicaţie, corectitudine, grijă, disponibilitate 100%. „Cred că toate acestea reunite reprezintă calea succesului în chirurgie. Pe de altă parte, cumularea lipsurilor din sistemul public, dar şi multiplele compromisuri la care eşti supus ca medic, dar şi ca pacient, ne-au făcut să luam în calcul realizarea unui astfel de proiect grandios, fiind încurajaţi şi de deschiderea sistemului de asigurări private de sănătate care ar putea duce la creşterea calităţii actului medical“, completează medicul.
Condiţiile oferite pacienţilor Delta Hospital sunt identice, din punct de vedere medical şi hotelier, cu cele regăsite în orice spital european. „Ne dorim ca actul medical românesc să atingă standardele europene care, în prezent, pot fi atinse numai în sectorul privat“, spune Cătălin Copăescu.
Recent, a fost inaugurat şi primul centru de training în chirurgia laparoscopică, dedicat medicilor români, dar şi străini. Şi-a dorit să creeze pentru doctori posibilitatea de a se iniţia în această tehnică medicală modernă, sub îndrumarea unor specialişti români. Cătălin Copăescu a câştigat la Gala Premiilor de Execelenţă în Resurse Umane titlul de antreprenorul anului.