Leasingul ca modalitate de reducere a costurilor companiei
În perioada de boom economic era o modă ca firmele de pe piaţa locală să achiziţioneze autoturisme prin leasing pe persoană juridică, datorită condiţiilor favorabile de creditare pe care le obţineau. Odată cu venirea crizei şi limitarea acesului la împrumuturi, această modă s-a diminuat uşor-uşor, companiile preferând să apeleze la firme specializate în leasing operaţional şi managementul flotelor.
Ce este leasingul operaţional?
Leasingul operaţional este operaţiunea prin care utilizatorul nu are opţiunea de a achiziţiona la sfârşitul contractului de leasing obiectului leasingului. În acest caz durata contractului de leasing este mai scurtă decât durata amortizării. La expirarea contractului societatea de leasing poate să dea în leasing obiectul unui alt client pentru o altă utilizare sau îl poate valorifica după raţiuni proprii.
Antreprenorii pot apela la astfel de servicii pentru a-şi acoperi o nevoie de scurtă durată la costuri mai reduse decât cele necesare în cazul în care aceştia ar decide să achiziţioneze o maşină pe firmă.
În funcţie de tipul de contract semnat cu furnizorul de leasing operaţional, antreprenorii pot scăpa de toate problemele pe care le pot avea cu autovehiculul respectiv. Compania care oferă leasing operaţional se poate ocupa de mentenanţa integrală a autovehiculelor (revizii, ITP, service auto, anvelope, asistenţă rutieră, autovehicul de înlocuire), va achita taxele legale (vignetă, RCA, ITP, impozite, taxa de poluare) şi prima de asigurare CASCO, la care se adaugă serviciile de management al flotei.
Acest gen de servicii pare să fi prins foarte bine pe piaţa locală având în vedere că numărul maşinilor oferite pe acest segment creşte de la un an la altul. Piaţa de leasing operaţional a crescut în 2011 cu 17% faţă de perioada similară a anului anterior, atingând 37.397 de unităţi, faţă de 31.923 înregistrate la sfârşitul lui 2010, potrivit statisticilor Asociaţiei Societăţilor de Leasing Opraţional. Pentru 2012, se estimează o creştere de 15% a pieţei, până la o valoare totală de 43.000 de unităţi atinse.
Leasingul de personal
O altă modalitate prin care companiile îşi pot reduce costurile şi utiliza eficient resursele companiei o reprezintă leasingul de personal. Leasingul de personal este termenul popular ce descrie munca temporară care se desfăşoară printr-un agent acreditat. Principala diferenţă dintre munca pe perioada determinată şi cea prin leasing de personal este reprezentată de faptul că munca pe perioadă determinată poate fi folosită de orice companie, pe când munca temporară se desfăşoară prin intermediul unui agent de muncă temporară acreditat.
Cum decurge procesul de leasing de personal? „Agentul de muncă temporară pune la dispoziţia unei companii (unui utilizator) un salariat propriu, angajat prin contract de muncă temporară. Agentul de muncă temporară închiriază personal utilizatorului pentru o anumită perioadă de timp, pentru a îndeplini o misiune, în condiţiile agreate de părţi”, afirmă Brânduşa Ciucă, PR manager în cadrul Tjobs.ro, companie care are o divizie specializată în leasing de personal, TjobsRecruit.
În acest tip de operaţiune, tipul de contract este cel de punere la dispoziţie. Acest contract se încheie între agentul de muncă temporară şi utilizator şi cuprinde:
•motivul utilizării unui salariat temporar;
•durata misiunii şi, dacă este cazul, posibilitatea modificării acesteia;
•caracteristicile specifice postului (calificarea necesară, locul în care se va desfăşura misiunea şi programul de lucru);
• condiţiile de muncă;
•echipamentele individuale de protecţie şi de muncă de care are nevoie salariatul temporar pe durata misiunii;
•orice alte servicii şi facilităţi ce sunt în favoarea salariatului temporar;
•valoarea contractului de care beneficiază agentul de muncă temporară;
•remuneraţia la care are dreptul salariatul;
•obligaţia utilizatorului de a efectua instructajul de sănătate şi securitate a muncii.
Contractul de punere la dispoziţie are un caracter comercial, clauzele fiind negociate de agentul de muncă temporară şi utilizator.
Printre beneficiile oferite de leasingul de personal se numără faptul că „acest serviciu acoperă nevoia urgentă de personal a companiilor care au o creştere temporară a volumului de muncă sau care se confruntă cu deficit de personal pentru anumite perioade de timp. În plus, companiile au acces rapid la personal calificat, ceea ce reduce costurile şi timpul alocat recrutării de forţă de muncă, birocraţia fiind mult redusă”.
Acest tip de serviciu poate fi utilizat indiferent de domeniul de activitate al unei companii. În România, domeniile în care se utilizează cel mai des acest tip de serviciu sunt producţia (construcţii, auto), serviciile (hoteliere, medicale) şi domeniile sezoniere (agricultura).
Avantajele leasingului operaţional:
• oferă posibilitatea managerilor să se concentreze mai mult pe obiectul principal de activitate al firmei, să cunoască exact cash-flow-ul şi gradul de performanţă financiară (chiria fixă lunară prestabilită), scăderea birocraţiei şi a încărcării departamentelor de contabilitate;
• este o metodă de finanţare a utilizării unui bun pe o durată determinată;
• întreaga rată lunară este deductibilă integral de către utilizator;
• oferă flexibilitate sporită.
Articol preluat din Revista Cariere de octombrie. Pentru detalii legate de abonare, click aici