Manevra manageriala sau necesitate? Disponibilizarile colective
Conditii
Prin concediere colectiva, legislatia in vigoare intelege disponibilizarea, intr-un interval de treizeci de zile calendaristice, din motive independente de persoana angajatului, a unui numar de:
- Cel putin zece salariati, daca angajatorul are intre 20 si 100 de angajati;
- Cel putin 10% din salariati, daca angajatorul are intre 100 si 300 de angajati;
- Cel putin 30 de salariati, daca angajatorul are mai mult de 300 de angajati.
Concedierea colectiva se refera la disponibilizarea unei anumite parti din totalul salariatilor din motive care nu tin de angajati (cum ar fi actele de indisciplina, inaptitudinea etc.) si care, uneori, sunt independente chiar si de vointa angajatorului, determinand in mod obiectiv restructurarea companiei. Poate fi vorba de dificultati economice sau de transformari tehnologice care determina desfiintarea respectivelor locuri de munca. Codul muncii prevede ca "desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa". Prin aceasta intelegandu-se existenta unei cauze obiective, independenta de buna sau reaua-credinta a angajatorului.
Daca cele mentionate mai sus sunt intr-adevar indeplinite, atunci angajatorul poate incepe procedura disponibilizarii colective. Aceasta este stabilita clar de legile in vigoare si trebuie urmata intocmai. Altfel, instanta competenta va putea considera concedierea nula si va dispune reangajarea salariatilor disponibilizati si platirea de despagubiri de catre firma.
Inainte de efectuarea disponibilizarilor, angajatorul are obligatia de a informa salariatii si de a avea consultari cu sindicatul sau cu reprezentantii angajatilor, pentru a se ajunge la o intelegere in legatura cu mai multe probleme:
- evitarea concedierilor colective;
- reducerea numarului de angajati disponibilizati;
- atenuarea efectelor disponibilizarilor prin acordarea unor masuri sociale care sa vizeze, printre altele, si reconversia si recalificarea profesionala a angajatilor disponibilizati.
Comunicarea deciziei
Informarea angajatilor trebuie facuta in scris si va cuprinde toate informatiile relevante pentru ca acestia sa poata propune masuri pentru evitarea disponibilizarilor. Printre aceste informatii se pot evidentia: motivul concedierilor, numarul salariatilor si categoriile din care fac parte, criteriile avute in vedere, masuri privind atenuarea consecintelor, perioada in care vor avea loc disponibilizarile sau termenul in care salariatii pot face propuneri pentru evitarea disponibilizarilor sau pentru reducerea numarului celor disponibilizati.
O copie a notificarii angajatilor trebuie trimisa in aceeasi zi Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM). Angajatii – prin sindicat sau prin reprezentantii desemnati – vor putea propune angajatorului masuri pentru evitarea concedierilor in termen de 10 zile calendaristice de la primirea notificarii. Angajatorul are obligatia de a raspunde in scris si motivat la propunerile angajatilor in maximum cinci zile calendaristice de la primirea acestora.
Urmari
Daca in urma consultarilor avute, angajatorul isi va mentine decizia de efectuare a concedierilor colective, atunci acesta va trebui sa informeze ITM cu cel putin treizeci de zile inainte de emiterea deciziilor de concediere. Perioada de treizeci de zile a fost instituita pentru a acorda Inspectoratului posibilitatea gasirii unor solutii la problemele generate de concedierile colective (oferirea unor locuri de munca vacante, reconversie si recalificare profesionala etc.). O copie a notificarii trimise catre ITM va fi trimisa si sindicatului sau reprezentantilor salariatilor, care pot trimite puncte de vedere catre Inspectoratul Teritorial de Munca. La solicitarea oricarei parti, ITM poate dispune amanarea cu zece zile calendaristice a datei de emitere a deciziilor de concediere.
Trebuie stiut insa ca, daca dupa noua luni de la efectuarea disponibilizarilor, angajatorul isi reia activitatea, acesta va fi obligat sa-i informeze pe fostii angajati in vederea reangajarii acestora pe aceleasi locuri de munca, fara concurs sau perioada de proba. In consecinta, fostii angajati pot accepta oferta de angajare in scris in termen de zece zile lucratoare de la data ofertei angajatorului. Angajatorul va putea incadra pe locurile vacante alte persoane doar daca fostii angajati refuza sau nu raspund in termenul de zece zile.