Probleme la rambursarea TVA-ului
Conform informatiilor prezentate pe site-ul ANAF, pana la data de 31 august 2009, pentru peste 57% dintre sumele de rambursare a TVA-ului, termenul de plata era intarziat cu cel putin 90 zile, iar aproximativ 5% dintre sume inregistrau intarzieri la rambursare de peste un an.
Pentru remedierea acestei deficiente, Guvernul a implementat un sistem informatic care, conform reprezentantilor, va duce la reducerea decalajelor. Astfel, sumele lunare de rambursat vor fi anuntate la inceputul lunii si se vor distribui cu ajutorul aplicatiei electronice implementate. Reducerea decalajelor de plata vor fi acoperite prin alocarea a 80% din sumele de rambursat pentru stingerea sumelor nerambursate, in ordinea vechimii. Restul de 20% va fi folosit pentru plata TVA de rambursat avand o vechime de mai putin de 45 de zile.
Oricum am privi problema, in cele din urma tot statul va pierde. Reducerea numarului de tranzactii va genera automat reducerea TVA-ului colectat de catre stat. Este important de subliniat faptul ca TVA-ul reprezinta principala resursa bugetara, sumele astfel colectate depasindu-le pe cele aferente impozitului pe profit.
Taxa pe valoare adaugata, sau TVA-ul, este un impozit indirect aplicat asupra asupra operatiunilor privind transferul proprietatii bunurilor, precum si asupra unor servicii. Pe scurt, o definitie neacademica ar spune ca TVA-ul este acel impozit suportat de consumatorul unui bun sau serviciu care se aplica asupra valorii de vanzare a unui bun sau serviciu. TVA-ul este inclus in pretul bunului/serviciului achizitionat, fiind incasat de vanzator care ulterior trebuie sa-l transfere catre stat.
Cand o societate achizitioneaza un bun/serviciu, TVA-ul aplicabil in caz de transfer este platit de cumparatorul societate comerciala inregistrata in scop de TVA odata cu pretul de achizitie si inregistrat in contabilitate ca TVA deductibil. Invers, cand societatea respectiva vinde bunuri/servicii, colecteaza TVA-ul achitat de cumparator si inregistreaza in contabilitate ca TVA colectat. La sfarsitul perioadei de raportare, de obicei luna calendaristica, se face diferenta intre TVA colectat si TVA deductibil. Daca TVA-ul deductibil este mai mare decat TVA-ul colectat, respectiva persoana poate cere de la stat diferenta. In acest moment, vorbim despre rambursare de TVA.
Legislatia in domeniu prevede aceasta procedura pentru obtinerea rambursarii. In primul rand trebuie bifata casuta de pe Decontul de TVA. Ulterior, in functie de valoarea sumei de rambursat, se va proceda la o inspectie din partea administratiei fiscale. In acest moment, incep toate problemele pentru societatile care solicita rambursarea.
In mod normal, controlul fiscal ar trebui sa dureze cateva zile, dar in practica acesta poate dura si pana la cateva luni. Multe dintre societatile supuse controlului se plang chiar de atitudinea inspectorilor fiscali care pot refuza sau intarzia rambursarea in cazul descoperirii unor deficiente minore. De asemenea, in cele mai multe cazuri, sunt solicitate documente suplimentare, unele fara legatura cu TVA-ul cerut la rambursare. Dupa finalizarea controlului fiscal, termenul de plata a sumei aprobata la rambursare este de 45 zile. In fapt insa, aceste termene sunt uneori depasite chiar si cu un an de zile.
Problema in acest caz este urmatoarea: daca o societate nu-si plateste TVA-ul in termenul legal, i se aplica penalitati. In schimb, fata de sumele cu care statul este dator, nu se aplica aceste penalitati, din contra: valoarea TVA-ului nu este nici macar actualizata. Prin urmare, de exemplu, pentru o societate de constructii care nu-si poate recupera TVA-ul de la stat, acest fapt va avea efect de domino in economie. Societatea nu va mai putea achita datoriile catre alti furnizori, care la randul lor risca sa nu-si poata achita propriile obligatii, printre care si obligatiile la bugetul de stat.
Daca in cele din urma societatea va obtine rambursarea TVA-ului, atunci suma rambursata va fi egala cu suma solicitata initial, fara a se tine seama de deprecierea suferita si mai ales fara ca statul sa plateasca penalitati pentru neindeplinirea obligatiei de rambursare in termen de 45 de zile.
Vom vedea in lunile urmatoare daca se vor face progrese in sensul reducerii sumelor pe care statul trebuie sa le restituie societatilor sub forma de TVA de rambursat.