Start-up nation. Cum a vândut Guvernul gogoși antreprenorilor
Pentru antreprenori acest lucru costă. Plătesc chirii, dobânzi, taxe, fără ca afacerea să genereze vreun leu. Printre ei este și Cosmin Sandu, un tânăr antreprenor care ar fi trebuit să primească prin programul start-up Nation suma de 42.000 de euro, însă banii se lasă așteptați.
Prin programul care ar fi pus umărul la creșterea economică visată de Guvern au fost aprobate 8.400 de acorduri de finanțare, ce ar crea 21 mii de locuri de muncă. Dintre acestea, 3.500 de credite au fost aprobate, iar 2.000 de aplicanți au optat pentru cererea de plată.
Cosmin Sandu (foto) este absolvent al Universității Politehnica, a lucrat trei ani în domeniul logisticii și acum își dorește o afacere pe cont propriu, o gogoșerie. Investițiile ulterioare erau planificate pentru dezvoltarea afacerii cu finanțare de la stat.
Cosmin spune că a investit în mica afacere până în acest moment peste 25.000 de euro, din surse proprii. „Sunt multe cheltuieli nedeductibile, cum ar fi mesele de lucru sau amenajările interioare. Acestea au fost realizate din buget propriu. De asemenea, am prevăzut și contravaloarea a câtorva luni de chirie, pentru a preveni eventuale întarzieri în programul de finanțare.”
Programul lansat de Guvern ar fi trebuit să acopere costul chiriei pentru 7 luni de activitate și salariile a doi angajați, care ar trebui plătiți cu un salariu mai mare decât salariu minim pe economie, potrivit planului de afaceri al gogoșeriei.
Tânărul afirmă că cea mai mare problemă pe care a întâmpinat-o este lipsa surselor de informare privind cerințele legale. „Am întâlnit mulți oameni foarte amabili, care lucrează la stat și m-au îndrumat în înființarea firmei și în obținerea tuturor autorizațiilor, dar statul, în esență, nu oferă mai nimic. De exemplu, când eram în căutarea unui patiser am apelat la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă și doar aici am aflat că fără o cerere depusă la ei pentru fiecare loc de munca liber, chiar dacă vei face sau nu angajarea prin agenție, ești pasibil de amendă. De asemenea, statul nu îți oferă nici măcar informații”.
Mulți dintre cei care au apelat la credite și nu au primit încă banii de la stat se gândesc deja să închidă afacerea înainte să o deschidă. Asta în timp ce ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, declara într-o conferință de presă înainte de Crăciun că, programul „se află în stadiul normal al derulării lui şi cred cu tărie că rezultatele pe care le va aduce într-un interval de timp atât de concentrat în economia naţională vor fi unice în Europa."