3 exerciţii pentru a comunica eficient prin intermediul non-verbalului
Există multe ştiinţe care studiază modalităţi prin care transmitem mesaje: kinezica (ce studiază mişcările), proxemica (ce studiază distanţa), oculezica (ce studiază mişcările ochilor), haptica (ce studiază atingerile) etc. Când vorbim de comunicare, vorbim atât de cuvinte, cât şi de limbajul non-verbal, despre care ştim cu toţii cât de expresiv este, uneori chiar sabotându-ne.
Cum facem corpul să lucreze pentru noi? Prin exerciţiu. Iată câteva propuneri:
1. Fraza emotivă. Ne putem folosi foarte mult de expresia feţei şi de modulaţiile vocii pentru a exprima stări şi emoţii. Exerciţiul pe care vi-l propunem este să spuneţi, cu diferite stări, aceeaşi frază. Încercaţi să spuneţi „Uite cum e vreme afară” exprimând: bucurie, furie, tristeţe, melancolie, indignare, nepăsare etc. Repetaţi până simţiţi că sunteţi cu adevărat convingatori.
2. Jocul de mimă. Acesta nu este un joc doar pentru copii, aşa că nu vă sfiiţi să găsiţi 3-4 prieteni şi să încercaţi să mimaţi cât mai mult. Alegeţi calea cea mai întortocheată, în care trebuie să mimaţi activităţi întregi, nu doar obiecte. Nu uitaţi să vă folosiţi şi de expresia feţei! Nişte ochi larg deschişi pot sugera cu usurinţă un obiect mare, dacă sunt ajutaţi şi de o mişcare specifică a mâinilor.
3. Conversaţie mută. Poartă o conversaţie scurtă cu un prieten sau un coleg fără să foloseşti cuvinte. Fii natural şi nu te preface că eşti mut. Foloseşte-te doar de mimică şi de gesturi pentru a confirma, completa sau infirma ce ţi se spune, folosind cuvintele doar atunci când nu ai cum altfel. Dacă partenerul de conversaţie nu îţi spune „ce ai păţit, ai amuţit?” eşti pe drumul cel bun!
Mulţi dintre participanţii la workhop-urile de improvizaţie îşi doresc să îmbunătăţească modul în care comunică, pentru că de la o comunicare defectuoasă apar o mulţime de probleme în viaţa de zi cu zi. La un interviu de angajare, la serviciu sau în viaţa personală putem să construim relaţii valoroase dacă ştim să transmitem eficient mesajele pe care dorim să le transmitem. Cuvintele pot fi păcătoase, în sensul că sunt interpretabile, însă întărite de un limbaj non-verbal bogat, nu putem da greş. Vă invităm să vi-l exersaţi!