5 întrebări „magice” care îți pot schimba viață (II)
Așadar, încă 5 întrebări:
1. Cum aș putea să influențez în bine viața unei persoane?
Puțini dintre noi pot să influențeze în bine și într-o mare măsura mase întregi de oameni, însă fiecare dintre noi influențăm într-o foarte mare măsura pe cei de lângă noi. Cum ar fi să adăugăm încă o persoană pe lista celor apropiați? Poate părea puțin, dar înseamnă imens! De la a ajuta o persoană mai în vârstă să își facă cumpărăturile și până la a oferi suport unui tânăr să se dezvolte sau să își atingă obiectivele, orice poate face diferența în viața cuiva.
Cum ar fi, pe de altă parte, ca în fiecare zi să mai adăugăm o persoană acestei liste, chiar și dacă ar fi să îi dăruim doar un zâmbet?
2. Ce aș putea face pentru a fi mai sănătos?
Este o întrebare simplă însă câți dintre noi suntem îndeajuns de curajoși să ne-o adresăm atunci când mâncăm fast food sau când suntem la a cincea cafea din zi? Cu toții știm ce ar trebui să facem, câte minute de exerciții fizice și ce înseamnă hrană sănătoasă, însă este nevoie să răspundem întrebării de mai sus și să acționăm; altfel sfârșim prin a ne mai turna o cafea – pentru că suntem prea obosiți – și a spune că vom începe „de mâine”.
3. Cum aș putea să pun deoparte 10 lei în fiecare zi?
Un calcul simplu ne arată că 10 lei economisiți în fiecare zi, în 30 de ani ne salvează o sumă de aproximativ 25.000 euro, sumă ce poate crește dacă o depunem într-un cont cu dobândă. Și gândiți-vă ca 10 lei pe zi înseamnă mai puțin decât un pachet de țigări. (Fumătorii au făcut vreodată un astfel de calcul?)
4. Ce ar putea să se întâmple cel mai rău?
Cu siguranță cea mai bună întrebare pentru situațiile pline de stres și care par fără ieșire. Vă mai aduceți aminte de vremea studenției când emoțiile ne copleșeau înainte de examene, însă imediat după aceea, în timpul examenului, chiar și atunci când eram pe lânga subiecte, ne dispăreau complet? Ce putea să se întâmple mai rău de atât? Să avem o restanță, mare lucru! De fiecare dată există o soluție, iar în momentele de tensiune crescută suntem departe de a vedea și alte posibilități decât cea care ni se întâmplă atunci. De fiecare dată, în astfel de momente mă gândesc „ce-ar putea să se întâmple cel mai rău în legătură cu acest subiect” și, tot de fiecare dată îmi găsesc și răspunsul, adeseori venindu-mi în minte soluții mult mai bune decât cele care ar fi putut să se întâmple atunci, pe loc.
5. Ești sincer cu tine însuți?
Grea întrebare, așa-i? Ești sincer cu tine când spui „voi începe de mâine”, sau „eu sunt OK, el să se schimbe!”, sau „nu-i vina mea”, sau altele de acest gen? Cât de mult crezi în răspunsul tău? Iar atunci când știi că „mâine” se va amâna sine die, sau că ai găsit vinovatul în ceilalți, ești mulțumit de răspunsul tău? Cât crezi că mai poți amâna un răspuns corect față de tine?
Tot ce îmi doresc cu aceste întrebări este să aibă măcar atâta efect cât să ne dăm seama că scara pe care urcăm în viața noastră este așezată pe zidul potrivit și, în caz contrar, să ne facă să avem curajul să coborâm și să o așezam acolo unde îi este locul și, mai ales, să avem curajul de a o lua de la capăt oricând! Pentru că toți avem întregul talent și toată puterea de a fi cea mai bună versiune a noastră! Aici și acum!
Dana Burghel – Work–Life Balance Coach
Oblio Learning – authentically different