Adevărul doare, ştim. Dar dacă vrei să fii independent financiar, trebuie să-l ştii!
Să fii propriul tău șef are cu siguranță avantajele sale, dar în același timp, această poziție vine cu o serie de responsabilități și adevăruri imuabile. Sunt adevăruri aproape universal valabile care ne dau adevărata anvergură a ceea ce înseamnă antreprenoriatul culese de cei de la entrepreneur.com.
1. Nu este vorba despre tine
Nu este mereu cazul ca de fiecare dată când deschzi un nou business să te simți și important sau impozant. Uneori, startul unei noi companii te va face să te simți mic și nerelevant. Nu-ți vor fi susținute impresiile pe care le ai despre lume și oameni, ba chiar aceste percepții vor fi contrazise la fiecare răscruce. Să faci o alegere bună pentru viitorul companiei va însemna uneori și să renunți la un produs în care ai investit enorm sau la un partener cu care nu mai există o viziune comună. Ca să reușești trebuie să înțelegi că uneori nu este vorba despre ce îți place sau ce îți convine ție, ci despre ce este necesar să faci.
2. Noua ta idee nu aduce nimic nou
Nu doar o dată vei avea impresia că ce idee ai avut cu o noapte înainte poate revoluționa întregul business. Însă tot entuziasmul poate pieri într-o secundă. Este foarte posibil ca ce ție ți se părea o abordare inovoatoare să se fi făcut deja. Prima reacție va fi de dezamăgire: nu ai inventat roata. Ca să fii un antreprenor de succes trebuie să treci repede peste aceste reacții de moment. Focusul tău ar trebuie să fie pe implementare. O idee bună fără o execuție pe măsură nu valorează prea mare lucru. Acest simplu adevăr trebuie reținut de orice antreprenor care se respectă.
3. Toți îți vor fi șefi
Credeai că dacă ți-ai deschis o afacere nouă vei fi propriul tău șef? Gândește-te mai bine! Ca antreprenor vei avea o duzină de șefi, chiar mai mulți decât atunci când erai un angajat model. Clienții, investitorii, chiar și angajații tăi îți vor spune ce ai de făcut. Partea cea mai dificilă este ca va fi cazul să-i și asculți… dacă vrei să ai profit. Fără ei, afacerea ta nu va sta prea mult pe picioare. Înțelege că tu, în postura de antreprenor, vei avea de soluționat mult mai multe viziuni divergente. Treaba ta este că oferi o vizune care să le împace pe toate celălalte, nu să le antagonizeze.
4. Planul actual nu este și cel mai bun
Lumea startup-urilor este una haotică și impredictibilă. Asemenea unui câmp de bătălie și în universul antreprenorial te poți trezi că planul tău poate fi ușor dat peste cap. Competiția face o mișcare surpriză, legile fiscale se schimbă, dificultăți tehnice apar ușor. Ca antreprenor te vei confrunta mereu cu lucruri inedite. Ce trebuie să înțelegi? Supraviețuiește doar cine se adaptează. Are viitor doar cine știe să învețe din mers.
5. Factorul X
Întotdeauna vor fi lucruri care îți scapă. Nu vei știi cu certitudine dacă produsul pe care-l lansezi va avea succes, dacă piața va reacționa pozitiv sau partenerii vor fi încântați de cea mai recentă investiție. Mereu vei avea un factor X, de neprevăzut în ecuație. El nu se va dezvălui niciodată apriori, este de înțeles. Iar tu vei fi nevoit să mergi pe planul pe care ți l-ai făcut. De aceea, un bun antreprenor va știi să țină cont de acest factor X, dar niciodată nu se va teme de el.