Ce îi enervează pe angajatori
Eşti arogant
E greu să îţi faci reclamă singur, fără să pari un încrezut, un mitoman sau o persoană incapabilă să lucreze într-o echipă şi să accepte critica. Este doar o chestiune de dozaj şi de vocabular. Evită să spui “eu”, spune mai degrabă “am contribuit”, “am lucrat”. Un angajator ştie că lucrurile importante nu le-ai realizat singur, ci în echipă. Aşa că, dacă ai neapărat nevoie în frază, spune “noi” sau “echipa mea”. Foloseşte acest tip de limbaj mai ales dacă vrei să te angajezi într-o firmă mică sau o întreprindere familială unde modestia este apreciată.
Pari disperat
Te enervezi când un vânzător te hărţuieste de cum ai făcut primul pas în magazin? Cam aşa se simte şi recrutorul tău dacă îi spui că ai face orice ca să lucrezi pentru el, că accepţi orice propunere. Ia-ţi puţin timp de reflecţie şi pune câteva întrebări înainte de a-ţi da acordul, angajatorul va vedea în asta un semn de maturitate.
Citește și: Ce faci cu timpii morţi din CV
Te plângi că munceai prea mult la vechiul job
Dacă eşti întrebat de ce ai renunţat la vechiul loc de muncă, nu spune că munceai prea mult, e cale sigură pentru a stârni neîncrederea angajatorului. Vei fi suspectat că eşti un leneş, care numără scrupulos orele şi găseşte mereu o scuză pentru lucrurile nefăcute. Dacă munceai peste puterile tale, nu îi spune viitorului tău şef asta, vei avea tot timpul să îi spui după angajare. Şi dacă trebuie nepărat să evoci acest aspect al trecutului tău profesional, spune că ai avut o problemă, dar ai învăţat să fii mai rapid şi mai organizat.
Îţi critici foştii şefi
Ştii asta, dar e bine să o mai auzi o dată: niciodată nu îţi critica fostul angajator. Chiar dacă nu ai plecat în cele mai fericite condiţii de la vechiul loc de muncă, vei părea un plângăcios, un protestatar sau un om care face probleme. Gândeşte-te că omul cu care discuţi la interviu l-ar putea suna pe fostul tău patron, al cărui versiune ar fi diferită de a ta. Este posibil ca angajatorul tău să fi aflat că ai fost în conflict cu vechea firmă, pe alte canale. Dacă insită să evocaţi subiectul, rămâi concentrat asupra faptelor, spune că a fost o eroare de strategie şi evită să denigrezi pe cineva sau să emiţi judecăţi de valoare.
Nu cunoşti firma în care vrei să te angajezi
Înainte de interviu, fă o mică cercetare. Află care este portofoliul de produse al companiei, care este evoluţia cifrei de afaceri, istoricul firmei şi angajaţii, dar şi care este actualitatea recentă sau strategia întreprinderii. Studiază site-ul firmei, caută pe Google şi pe LikedIn profilul celui cu care vei discuta la interviu, ca să ai cu ce alimenta conversaţia. De asemenea, caută în presă, caută studii de piaţă şi vezi care este concurenţa. Pentru ziua interviului, nu te gândi doar la răspunsuri, ar trebui să ai cel puţin trei întrebări în tolbă.
Monopolizezi conversaţia
Nu monopoliza conversaţia, angajatorul trebuie să aibă timp să abordeze aspectele care îl interesează. Mai bine asculţi cu atenţie şi răspunzi la întrebări precis şi concis. Răspunsurile nu ar trebui să depăşească un minut. Fii atent şi la limbajul corporal al interlocutorului tău. Se apleacă spre tine, măreşte ochii? Eşti pe drumul cel bun. Se uită în altă parte? Nu insista. Ştii momentul acela de linişte, de la finalul unui răspuns? Nu te panica. Întreabă dacă ai răspuns la întrebare şi dacă ar trebui să oferi mai multe detalii. Şi nu uita să îi pui anagajatorului câteva întrebări despre propriul lui parcurs. Este cel mai bun mod de a-l fermeca.
Citește și: De ce angajații își dau în judecată angajatorii?
Nu vorbeşti
Nu-i place angajatorului să vorbeşti neîncetat, fără să te poată opri, dar nici să smulgă vorbele cu cleştele. Iar dacă discuţia deviază, e posibil să nu ai ocazia să vorbeşti despre una dintre aptitudinile tale speciale. Fă-ţi o listă cu lucruri care te scot în evidenţă şi pe care vrei nepărat să le subliniezi, cum ar fi faptul că vorbeşti o limbă rară, că ai făcut studii în străinătate sau că eşti dispus să călătoreşti mult.
Vorbeşti prea repede de bani
Un prim interviu de angajare nu este momentul potrivit ca să vorbeşti despre salariu sau beneficii. Dacă vorbeşti prea repede de bani, angajatorul s-ar putea îndoi de adevăratele tale aspiraţii. În plus, dacă ceri un buget superior celui alocat, vei fi eliminat din start. Mai bine concentrază-te pe chestiunile legate de modul de lucru, iar despre bani vei vorbi abia atunci când vei fi sigur că ai convins. Dacă eşti intrebat care este salariul tău actual, integrează şi bonusurile şi celelalte beneficii.
Treci prea uşor peste punctele tale slabe
Dacă angajatorul are îndoieli asupra anumitor competenţe, nu este cazul să spui că tu cunoşti foarte bine domeniul, ai lucrat două luni. Încurajează-ţi anagajatorul să îşi exprime îndoielile şi spune-i că eşti conştient de propriile lacune. Dacă trebuie, spune că vei avea nevoie de un timp de adaptare şi insistă asupra capacităţii şi determinării tale de a răspunde provocării.
Citește și: 15 gafe în materie de limbaj corporal care îți pot afecta cariera
Îţi hărţuieşti angajatorul cu email-uri şi telefoane
Oricare ar fi impresia ta după un interviu, trebuie să îi trimiţi celui care te-a intervievat un mail scurt, prin care să îi mulţumeşti pentru timpul pe care ţi l-a acordat. Poţi chiar să trimiţi două fraze prin care să araţi că ai înţeles perfect ceea ce se doreşte de la tine. Am înţeles că roul meu ar fi unul dublu: să găsesc noi căi de promovare şi să regândesc modul de organizare al departamentului şi sunt hotărât să îmi dedic toată energia acestui lucru.
Iar dacă ai făcut şi asta, nu are rost să revii cu email-uri şi telefoane. Eventual, întreabă la sfârşitul interviului de angajare cam în cât timp se preconizează că vei avea un răspuns. Dacă sunt mulţi candidaţi, ar putea trece câteva săptămâni până când vei fi contactat pentru un al doilea interviu. Şi e mai bine să ai un răspuns pozitiv după câtva timp, decât unul negativ imediat.