Ce stă în spatele obiectivelor tale?
De fiecare dată mi se întâmplă să fiu surprinsă de cât de uşor am atins unele dintre obiective şi cât de dificilă mi se pare atingerea celorlalte. Întrebarea care a apărut în mod firesc, a fost ce anume face ca unele dintre ţeluri să fie atinse atât de uşor, în vreme ce altele sunt lăsate deoparte, uitate, sau în cel mai bun caz, atinse cu dificultate.
Aş vrea să abordez în acest articol două aspecte care mie mi se par importante şi de care m-am lovit şi eu în formularea propriilor mele obiective: în primul rand autenticitatea dorinţei/ intenţiei din spatele obiectivelor şi în al doilea rând, „ecologia” obiectivelor.
Dorinţă autentică sau doar raportare la ceilalţi?
De câte ori nu ne stabilim obiective mânaţi nu de o dorinţă autentică ci poate dintr-un spirit de competiţie greşit înţeles, poate din orgoliu, din dorinţa de a demonstra ceva sau din alte motive similare, raportându-ne mult prea mult la ceilalţi, comparându-ne cu cei din jur?
Cum vi se pare un obiectiv care, de exemplu, sună astfel: anul acesta particip la un program de coaching concentrat asupra gestionării stresului, astfel încât să ajung să am mai mult echilibru în viaţa mea? Acesta este doar un exemplu, de obiectiv stabilit în concordanţă cu una dintre valorile persoanei respective- echilibrul- care provine din interiorul nostru.
Cum sună, pe de altă parte, un obiectiv formulat astfel: „merg la cursul acesta pentru că şi colegii/ prietenii mei au facut acest lucru şi nu vreau să rămân mai prejos decât ei”? În această situaţie, obiectivul este stabilit raportându-ne la o referinţă externă, nu neapărat la o dorinţă proprie de dezvoltare, de creştere- punctul de referinţă este reprezentat de colegii/ prietenii care au facut acelaşi lucru-, apoi se simte şi orgoliul care iese la iveală- trebuie să arăt şi eu că pot face acelaşi lucru, ş eu sunt la fel de deşept ca ei….
Imaginaţi-vă cum ar fi să navighezi având ca reper un punct care se poate mişca, sau chiar poate să dispară (aşa cum se poate întâmpla şi cu persoanele sau circumstanţele din viaţa noastră în funcţie de care ne stabilim anumite obiective). Cum ar fi, pe de altă parte, să ne stabilim ţintele în viaţă în funcţie de dorinţele noastre cele mai profunde, autentice şi stabile, care ne dau un reper solid? Care din aceste obiective vă va aduce cu adevarat împlinirea- cel stabilit compârandu-ne cu alte persoane sau cel izvorât din interiorul nostru, aliniat dorinţelor noastre cele mai profunde, valorilor noastre? Pe care v-aţi simţi mai motivaţi să îl atingeţi?
Aş vrea să te invit ca în momentul în care ţi-ai formulat obiectivul să îţi acorzi câteva minute în care să scrii exact ce te-a motivat să îţi stabileşti acest obiectiv, ce ţi-ai propus să obţii de fapt atingȃndu-l. Merită acest obiectiv pe care ţi l-ai stabilit să investeşti timp şi resurse pentru a-l atinge? Te va împlini cu adevărat atingerea acestui obiectiv, te vei simţi cu adevărat multumit/ă odată ce ţi-ai atins ţinta sau este doar un obiectiv „contextual”, stabilit raportȃndu-te la factori externi?
Cȃt de ecologice sunt obiectivele tale?
Atunci cȃnd vorbim de ecologie vorbim de un sistem în ansamblul său. În acest caz îţi poţi privi viaţa cu toate aspectele ei ca pe un sistem, şi este important să verifici dacă schimbarea pe care o produci prin atingerea unui obiectiv nu afectează negativ alte zone ale sistemului- ale vieţii tale. Ecologia se mai poate traduce şi prin armonie, congruenţă, aliniere între principiile, convingerile, acţiunile tale. În momentul în care verifici ecologia, verifici dacă nu cumva există potenţiale efecte negative care pot să apară ca urmare a atingerii obiectivului tău.
Aş vrea să te invit ca odată ce ţi-ai stabilit obiectivele să faci o verificare a „ecologiei” acestora răspunzȃnd la următoarele întrebări:
> Cum va influenţa atingerea obiectivului pe care ţi l-ai propus viaţa ta (personală şi profesională), familia, prietenii, sănătatea?
> Ce alte aspecte/ zone ale vieţii tale vor fi influenţate de atingerea obiectivului? În ce mod?
> Există vreun dezavantaj care ar putea să apară în urma atingerii obiectivului?
> Care este preţul pe care trebuie să îl plăteşti pentru atingerea obiectivului tău?
> Vor fi păstrate toate avantajele/ beneficiile situaţiei în care te afli acum odată cu atingerea obiectivului?
> Acţiunile prin care trebuie să îţi atingi obiectivul sunt conforme valorilor/ principiilor tale?
> Cum contribuie atingerea obiectivului pe care ţi l-ai propus la împlinirea scopului tău mai înalt (de exemplu, scopul tău mai înalt poate fi dezvoltarea spirituală)?
De ce este importantă această verificare a ecologiei obiectivelor şi de ce vă invit ca oricȃnd vă stabiliţi un ţel să faceţi şi această verificare? Mi s-a întȃmplat, de exemplu, să îmi stabilesc un obiectiv care mi-ar fi adus beneficii în momentul în care l-aş fi atins, însă acţiunile prin care ar fi trebuit să îl ating nu erau conforme principiilor mele, sau au mai fost de exemplu situaţii în care existau anumite dezavantaje in momentul atingerii obiectivului, inacceptabile din punctul meu de vedere. Se mai poate întȃmpla ca beneficiile pe care le ai în situaţia actuală să fie mai mari decȃt cele pe care le-ai obţine ca urmare a atingerii obiectivului vostru, sau ca acestea să nu fie păstrate odată ce aţi ajuns acolo unde ţi-ai propus. Prin urmare, dacă astfel de lucruri se întȃmplă, atingerea obiectivului vostru poate deveni problematică. Acesta este motivul pentru care este bine să faci şi această verificare, asfel încȃt să poţi reformula obiectivul luȃnd în considerare toate aceste aspecte.
Şi acum…o ultimă întrebare: cum arată obiectivele tale după ce le-ai trecut prin aceste filtre?