Cum arată un candidat inteligent?
1. Își exprimă candidatura printr-o scurtă descriere (2-3 propoziții) și un argument solid.
Ex: Numele meu este Marian Ionescu. Am 20 de ani, locuiesc în Brașov și sunt sigur că un loc de muncă este potrivit pentru debutul meu în viața profesională având în vedere energia și puterea de muncă – calități care mă ajută și la facultate în obținerea unor rezultate pozitive.
În atașament regăsiți candidatura pentru postul de operator import-export (nivel ridicat limbă engleză).
Doresc să candidez deoarece la facultate scriu des eseuri în limba engleză pe care obișnuiesc să le prezint la cursuri sau seminarii. Îmi place să scriu, să vorbesc și să citesc în engleză, cât și în română.
Îmi puteți spune, vă rog, care este pasul următor privind candidatura pe care tocmai v-am înaintat-o?
2. Nu spune nu, niciodată!
Chiar dacă este contactat telefonic de un intervievator care îi prezintă candidatului un post ce nu corespunde așteptărilor pe care acesta din urmă le are, candidatul nu trebuie să se rezume la a spune „nu sunt interesat”, ci comunică în felul următor (exemplu):
Vă multumesc pentru că v-ați făcut timp să mă contactați telefonic privind locul de muncă/jobul în departamentul de contabilitate, având însă alt obiectiv profesional, vă rog să mă țineți la curent cu noi oportunități de muncă în următoarele domenii: Comercial, Agricultură sau Comunicare.
Extra Info: Un astfel de răspuns este recomandat mai ales candidaților cu cel puțin 3-4 ani de experiență.
Iar în ce privește candidații ce tocmai debutează în carieră, nu ar trebui să se grăbească, un job ce aparent nu corespunde așteptărilor profesionale nu înseamnă sfârșitul lumii. Mai mult, ceea ce aparent semănă a disconfort poate fi o oportunitate foarte bună pentru formare și dezvoltare socio-profesională. Concluzia? Nu vă grăbiți să refuzați chiar orice ofertă ce aparent nu vă place.
În orice caz, indiferent de nivelul de experiență, atât pentru propria siguranță, cât și pentru o mai bună informare despre compania în cauză, înainte de interviu, candidatul trebuie să verifice, pe internet sau prin alte surse (AJOFM, ITM, Ministerul Muncii etc.) existența companiei, date despre aceasta (domeniu de activitate, eventual număr de angajați, filiale naționale și internaționale, obiective pe termen scurt, mediu și lung ș.a.m.d).
3.Dacă un candidat nu a fost acceptat după desfășurarea interviului, acesta nu trebuie să fie dezamăgit. Poate înștiinta intervievatorul (prin telefon și, ulterior, ca o aducere aminte, pe e-mail) despre faptul că este interesat de alte oportunități din cadrul companiei și, mai mult, îi poate solicita intervievatorului să-l recomande și în cadrul altor companii.
4. Un candidat inteligent își actualizează informațiile din CV chiar dacă s-a angajat. Sunt prea mulți candidați care lucrează de 3-4 ani în cadrul unei companii și nu specifică asta pe LinkedIn, în CV, în semnătură etc.
5. Are mereu semnătură în e-mail, indiferent că are cont de yahoo, hotmail, gmail etc.
Ex: Marian Ionescu
marian.ionescu@….
link către profilul de LinkedIn.
6. Ajunge cu 10-15 minute mai devreme pentru interviu însă nu intră imediat în sediul companiei, se mai plimbă puțin după care, cu 5 minute înainte de ora stabilită de comun acord cu intervievatorul, candidatul intră în sediu, se prezintă. Astfel intervievatorul are timp să pregătească sala de interviu (în cazul în care nu a făcut acest lucru din simplul motiv că a avut multe interviuri sau multă treabă ori nu are încă experiența necesară).
7. Transmite intervievatorului e-mail de mulțumire în aceeași zi sau a doua zi după ce a participat la interviu.
Ex: Bună ziua,
Numele meu este Marian Ionescu. Am participat ieri, 05 noiembrie 2013, la interviul de angajare din cadrul companiei Super Employer, pentru poziția de asistent logistică.
Vă mulțumesc pentru timpul acordat. Îmi pare bine că ne-am cunoscut și sper să primesc rezultatul interviului cât mai curând!
Marian Ionescu
marian.ionescu@
Profil LinkedIn