Cum își alege un executiv un coach profesionist?
Totuși, mai presus de toate, îmi place să spun că “you coach the way you are”. Adică fac coaching din spațiul în care sunt și în felul în care sunt ca persoană; nu pot pretinde că sunt altceva decât sunt în realitate, pentru că personalitatea mea, valorile și credințele mele transpar în tot ceea ce fac.
Un coach ar fi important să dețină, în primul rând, acreditările, certificările și diplomele specifice domeniului. În niciun domeniu nu te poți eschiva de drumul profesional care ține de cariera respectivă. La fel, în coaching, pregătirea și educația profesională sunt cerințe importante. Diferența dintre un coach și un coach foarte bun ține însă si de anumite aptitudini personale – un coach bun lucrează mult cu el însuși, reflectează, analizează, participă la ateliere de dezvoltare personal și profesională, se responsabilizează pentru ceea ce vede și pentru ceea ce i se întâmplă. Un coach profesionist este mereu în contact cu sine însuși, înainte de toate.
Drumul unui coach nu este unul ușor; rigorile profesiei îl obligă periodic să își testeze aptitudinile, să treacă de examinări, să se dezvolte și să demonstreze că acumulează permanent capabilități și instrumente noi de lucru. Un coach nu poate stagna; el este într-o continua învățare. De asemenea, un coach foarte bun este întotdeauna în contact cu noutățile domeniului și cu întreaga comunitate de coach-i profesioniști.
Cât de relevante sunt experiența practică și un portofoliu mare de clienți? Sunt de parere că experiența bogată de lucru ajută, însă nu este o condiție suficientă. Mai important decât a avea o experiență impresionantă este ca ea să fie și relevantă. De exemplu, o organizație își va căuta, în general, un coach în funcție de capacitatea acestuia de a înțelege mediul de business, obiectivele afacerii, limbajul domeniului, deci în funcție de profilul acestuia și de experiența lui anterioară cu executivi și manageri.
În domeniul executive coaching-ului, sunt esențiale două lucruri după care un manager poate recunoaște un coach foarte bun: urmărirea riguroasă a obiectivului clientului și stabilirea clară a acestor obiective și a “regulilor jocului” încă de la bun început.
Tendința unui “coachee” și mai ales a executivilor este să intre în procesul de coaching încercând să obțină soluții punctuale de la coach-ul lor și poate chiar să le demonteze pe toate ca fiind sortite eșecului mai ales dacă nu îi sunt pe plac. Dacă un coach cade în capcana de a-i spune unui manager ce are de făcut sau de a-i pune pe tavă răspunsuri, sesiunile de coaching sunt o risipă. Un coach profesionist are abilitatea de a păstra problema în terenul clientului și de a-l însoți pe acesta în aflarea răspunsurilor și a oportunităților. Ei caută să descopere împreună.
Contractarea sau “regulile jocului” procesului de coaching, trebuie și ele stabilite foarte clar de la bun început. Pe de o parte, dacă un manager vine cu o problemă, dar la scurt timp deturnează discuția de la obiectivul expus inițial, este de datoria coach-ului său să îl readucă la subiect, sau să descopere în ce măsură ceea ce se relevă are legătură cu obiectivul inițial – dacă un coach se îndepărtează de la ceea ce își dorește clientul, procesul este deturnat, iar obiectivele stabilite nu ajung să fie îndeplinite. Pe de altă parte, clientul este și el responsabil în relația profesională pe care o are cu coach-ul – dacă nu exersează, dacă nu depune niciun efort pentru a practica abilitățile dorite, el nu își respectă înțelegerea și rezultatele sunt întârziate sau chiar niciodată atinse.
Le propun executivilor în căutare de un coach profesionist să țină cont de faptul că cei de care se lasă însoțiți e important să îi înțeleagă să fie niște oameni care știu să asculte, să confrunte, să audă, să servească pentru că, în caz contrar, obiectivele lor nu vor fi atinse. Să nu uităm că, în definitiv, “you coach the way you are”.
Lilia Dicu este daring executive coach. Lilia lucrează cu top manageri îndrăzneți, care conduc organizațiile prin procese critice de schimbare. Lilia Dicu deține numeroase cetificări în coaching, cele mai importante fiind acreditarea din partea prestigioasei scoli de coaching Newfield Network și certificarea ca Professional Certified Coach acordată de Federația Internațională de Coaching [ICF] – organizația numarul 1 din lume care reglementează profesia de coach la nivel internațional.