Cum să faci faţă criticilor
Fii prezent. Lasă-ţi criticii să te vadă ca pe un lider ce eşti. O atitudine de genul „ascuns în bunker“ doar le va da apă la moară. Le dă frâu liber să vă caracterizeze cum au chef – vă pot demoniza, vă pot acuza de demagogie sau că nu faceţi nimic. Fiind prezent în faţa lor le demonstraţi că nu vă este frică.
Fii deschis. Preşedintele Obama a invitat şi presa; ;i dumneavoastră puteţi filma întâlnirea, apoi puteţi să o postaţi pe site. Făcând asta, demonstraţi că sunteţi transparent şi veţi arăta că sunteţi dornic să vă angajaţi în dezbateri cu cei care nu sunt de acord cu dumneavoastră. De asemenea, dacă întâlnirea este înregistrată, acest lucru îi va forţa pe cei mai mulţi să se comporte civilizat.
Nu vă pierdeţi cu firea. Când oameni vă critică în faţă, respiraţi adânc. Pe măsură ce oponentul ridică tonul, lasaţi-l mai jos pe al dumneavostră. Vorbiţi cu un anumit scop şi rămâneţi calm. Cu cât vă controlaţi emoţiile mai bine, cu atât veţi părea mai puternic.
Fiţi conştient de propriile defecte. În timp ce vă confruntaţi deschis cu criticii aveţi şi posibilitatea să vă recunoaşteţi propriile slăbiciuni. Faceţi asta cu seriozitate şi demonstraţi prin cuvinte şi pasiune că aţi făcut ce aţi crezut că este mai bine în acel moment. În acelaşi timp, nu fiţi defensiv. Fiţi sinceri şi acţionaţi cu încredere, chiar şi când recunoaşteţi că aţi greşit.
Criticaţi cu blândeţe. Puteţi fi în lumina reflectoarelor, dar căldura poate fi şi asupra celor care vi se opun. Fiţi puternic şi încrezător în propriile puteri, dar faceţi asta cu diplomaţie. Un consens aici, un consens dincolo, vă ajută să vă păstraţi umanitatea.
Zâmbiţi frecvent. Mai destindeţi atmosfera relaxându-vă muşchii feţei. Asta demonstrează că deţineţi controlul. Zâmbiţi de fiecare dată când este cazul, dar nu o faceţi cu seriozitate. Nu-i lăsaţi să vă vadă asudând, iar aici zâmbetul vă stabiliţi un echilibru.
Lăsaţi-i să-şi dorească mai mult. Trebuie să ştiţi când trebuie să încheiaţi. Puteţi ruina o întâlnire bună prin simplul fapt că rămâneţi prea mult la întâlnire. S-ar putea să fie necesar să continuaţi întâlnirea şi în afara scenei, ceea ce este o idee bună, dar e bine să ştiţi când să părăsiţi scena şi să-i lăsaţi pe ceilalţi să vorbească.