De ce să ne facem griji?
Îngrijorarea nu alungă amărăciunea zilei de mâine, dar răpește bucuria zilei de azi.
Întrebare: Aveți obiceiul să vă faceți griji? Americanii, spre exemplu, obişnuiesc să ia mai multe pilule pentru a uita de o multitudine de griji legate de mai multe lucruri decât înainte și mai mult decât orice alt popor din istorie: Îngrijorarea afectează circulația sângelui și întregul sistem nervos. N-am întâlnit niciodată un om care să moară de prea multă muncă, dar am întâlnit mulți care au murit de îndoială. Îndoiala produce întotdeauna îngrijorare și, în majoritatea cazurilor, lipsa informației o sporește.
Viața este în mare măsură ca un cadou de Crăciun. Ai mai multe șanse să primești ceea ce te aștepți decât ceea ce-ți dorești.
Din punct de vedere matematic, îngrijorarea n-are absolut niciun sens. Psihologii și alți cercetători ne dau de știre că circa 40% dintre lucrurile pentru care ne facem griji nu se vor întâmpla niciodată, iar 30% deja s-au întâmplat. În plus, 12% dintre grijile noastre sunt temeri nefondante privind sănătatea. Un alt procent de 10% se referă la diversele frământări zilnice care nu duc nicăieri. Așa că rămân doar 8%. Spus la modul cel mai simplu, oamenii îşi fac griji 92% din timp fără niciun temei real și, dacă cercetătorii au dreptate, asta ne omoară.
O soluție pentru a reduce starea de îngrijorarea este următoarea: nu vă faceți griji în legătură cu ceea ce nu puteți schimba. De exemplu: timp de ani întregi am parcurs cu avionul mii de kilometri. Uneori zborurile sunt anulate sau amânate. Chiar acum, în timp ce scriu aceste cuvinte, stau pe pista de decolare așteptând să se elibereze poarta. Dacă îmi fac griji sau mă înfurii, asta nu va schimba nimic. Dacă fac ceva constructiv și închei acest articol, am făcut un pas înainte. Este un mod pozitiv de a folosi energia pe care aș fi consumat-o dând curs unor stări de mânie, frustrare sau îngrijorare.
Mesajul este limpede: Dacă nu vă place situația, nu vă îngrijorați și nu vă frământați – faceți ceva pentru a rezolva problema. Aveți nevoie de mai puține griji și de mai multă acțiune.
Ce le-aș spune celor care doresc să fie bogați și celebri: Mai întâi îmbogățiți-vă și apoi vedeți dacă asta nu e de ajuns.
Diana Țâmpu este vorbitor motivațional, trainer și consultant, fiind cunoscută pentru prezentările sale pline de energie contagioasă și inovatoare, conținutul solid și aplicabilitatea informațiilor, condimentate cu o doză corectă de umor ce motivează de fiecare dată auditorul să ia măsurile necesare succesului.
Ca antreprenor conduce din anul 2011 compania DA Best Atractiv – în cadrul căreia organizează workshopuri motivaționale, time management, comunicare.
Mai multe detalii pe www.dianatampu.ro.