Energia regenerabilă – o sursă nesecată de locuri de muncă în următorii ani
Pentru a vedea care sunt sectoarele unde țara noastra prezintă cea mai mare atractivitate pentru investitori, dar și pentru a afla care sunt principalele probleme cu care aceștia se confruntă atunci când vor să intre pe piața locala am discutat cu Ciprian Glodeanu, partener al casei de avocatura Wolf Theiss România, unde lucrează în departamentele de real estate și energie regenerabilă.
Potențialul imens și condițiile economice relativ stabile, principalele avantaje
Ciprian Glodeanu consideră că unul din principalele avantaje pe care România le are în raport cu alte state pe segmentul energiei regenerabile îl reprezintă potențialul imens pe care țara noastră îl are în toate domeniile de energie regenerabilă. Sectorul eolian este principala țintă a investitorilor străini, care au demarat deja o serie de proiecte în România și au în plan dezvoltarea altor câteva astfel de proiecte. Printre companiile care sunt active sau intenționează să intre pe piața locala a energiei eoliene se numără mari companii de utilități din Germania și Elveția, mai multe companii din Spania, printre care Iberdrola, care va dezvolta cel mai mare parc eolian din țară, cehii de la CEZ, precum și o serie de companii chineze, care prospectează atât piață energiei eoliene, cât și pe cea a energie solare.
Glodeanu anticipează că un alt sector foarte atractiv pentru investitori atât anul acesta, cât și anul viitor este cel al energiei solare „având în vedere că jumatate din țară are un nivel de radiații relativ ridicat. De asemenea, avem potențial pe partea de biomasă, fiind o țară preponderent agricolă și forestieră, și, mai ales, pe partea de energie geotermală și de biogaz prin prisma tuturor acestor gropi de gunoi care ar trebui și ele la un moment dat retehnologizate și din care se pot extrage biogaze ce pot fi utilizate pentru producerea de caldură și energie electrică”.
„În plus, mai văd și condițiile economice care sunt relativ stabile față de alte țări din regiune și, cel mai important aspect îl reprezintă, schema de sprijin pe care a adoptat-o România și care este destul de dezbatută în practică vis-a-vis de acest feed-in tariffs pe care îl aplică majoritatea statelor din Europa Centrală, știind că noi am adoptat un sistem cu certificate verzi care se tranzactioneaza pe piața reglementată”, adaugă Ciprian Glodeanu.
Principalul dezavantaj? Incertitudinea legislativă
Referitor la factorii care ar putea împiedica potențialii investitori să finanțeze proiecte de pe piața locală, partenerul casei de avocatura Wolf Theiss România susține că „cea mai mare problemă a României o reprezintă incertitudinea legislativă. În urmă cu câteva săptămâni, ANRE a emis un ordin, ordinul nr. 6, care prevede monitorizarea pieței de certificate verzi, iar acest ordin se leaga și de supracompensarea pe anumite tehnologii. În primul rând, modalitatea de redactare a acestui material este confuză. În al doilea rând, se bazează pe niște elemente care nu au legatură cu România și aici mă opresc asupra unui singur exemplu: pentru a analiza supracompensarea, vor lua datele de la producătorii existenți, plus datele rezultate din studiile de fezabilitate pentru proiecte viitoare și vor compara aceste date cu cel mai recent raport publicat de Agenția Intrernațională pentru Energie, World Energie Outlook, și se va lua valoarea cea mai mică. Raportul World Energie Outlook, în primul rând, nu privește România. În al doilea rând, în cadrul acestui raport este trecută Europa, ca întreg, și în dreptul ei este trecută o cifră, această cifră fiind total nerelevantă pentru România. Și nu înțeleg de ce ANRE a decis că acesta este acel raport obiectiv la care ar trebui să ne raportăm atunci când analizăm supracompensarea. Este fundamental greșit să te bazezi într-un act legislativ pe un raport care nu privește România.”
O altă problemă pentru investitori, în special cei chinezi, îl reprezintă faptul că „acești investitori au dificultăți destul de mari cu sistemul de certificate, pe care nu îl înțeleg foarte bine și sunt foarte multe discuții și clarificări”, în condițiile în care China nu are implementat un astfel de sistem.
Domeniul biomasei, o sursă importantă de locuri de muncă
Deși nu există statistici care să prezinte o situație clară a numărului de persoane care lucrează pe segmentul energiei regenerabile din România, Ciprian Glodeanu consideră un semnal îmbucurător care arată că lucrurile merg în direcția corectă faptul că „sunt din ce în ce mai mulți ingineri români care lucrează în străinatate și care doresc să se întoarcă în România și să activeze în sectorul energiei regenerabile. Așa că mă aștept ca într-un final să existe o industrie care să atragă practic toți profesioniștii care au plecat în diverse zone din întreaga lume, pentru că țara noastră are nevoie de acești ingineri. Mă aștept ca numarul salariaților din acest domeniu să crească de la an la an. Unde văd eu o sursă importantă de locuri de muncă este domeniul biomasei, pentru că acolo se vor dezvolta aceste centrale de biomasă și va fi nevoie de un număr semnificativ de muncitori. Plus că va fi un lucru bun și pentru România. Nu vom mai vedea aceste gunoaie arzând pe câmpuri sau resturile forestiere, ci le vom vedea undeva în anumite locuri special create și care sunt enviromental friendly.”
Referitor la valoarea totală a potențialului de învestiții din sectorul energiei regenerabile, Glodeanu afirmă că nu poate înainta o cifra. „Pot să vă spun potențialul investițiilor din domeniul eolian, pentru că aici s-au vehiculat câteva sume, respectiv 4-5 miliarde euro, având în vedere numărul de megawați care este acum în curs de aprobare sau pentru care s-au emis avize tehnice de racordare, plus contracte de racordare. Însă nu cred că se va ajunge la această sumă, în primul rând datorită faptului că rețeaua nu suportă un număr de megawați atât de ridicat. Totuși, probabil că vom vedea circa 1-1,5 miliarde euro investiți în toate tehnologiile.”
Liberalizarea prețului la energie pentru consumatorul final va duce la creșterea facturilor
Referitor la evoluția tarifelor la energie odată cu liberalizarea prețurilor pentru consumatorul final, Ciprian Glodeanu susține că, potrivit prognozelor, acestea urmează să aibă un trend ascendent. „Dacă ne uităm pe toate prognozele pentru energia electrică pentru următorii ani, până în 2020, inclusiv 2035, tot timpul energia apare pe un trend ascendent. Probabil că și liberalizarea prețurilor va atrage majorarea prețului energiei electrice. Eu, personal, cred că o creștere a prețului energiei electrice, datorate în special energiei regenerabile, nu va fi o așa de mare problemă având în vedere efectele economice pe care le generează acest domeniu.”