Fă ceea ce iubeşti! Adevăr şi provocare
Au găsit mai întâi adevărul în ceea ce-i priveşte, iar când spun asta, mă refer la un adevăr pe care oricât de mult l-ai căuta în sursele exterioare, nu-l vei găsi. Da, vorbesc despre întrebarea deja clişeu: „Îmi place ceea ce fac zilnic la job?”. Unii dintre noi ne-am pus des această întrebare, alţii poate o rostesc pentru prima dată. Sunt însă puţini cei care nu evită răspunsul, adesea complicat. De ce? Pentru că nu este suficient să ştii dacă ceea ce faci este plăcut, ci contează mai mult dacă ceea ce faci este plin de sens, iar pentru asta este necesar să te cunoşti foarte bine. Cu ce te ocupi? De ce te ocupi cu asta? Cum te poate ajuta ceea ce faci tu zilnic să devii o persoană mai bună? Care sunt lucrurile în care crezi cu ardoare şi pentru care în orice moment ai duce o discuţie în contradictoriu foarte aprinsă? Ce te face fericit?
Dedică-ţi timp pentru a parcurge aceste întrebări şi nu te pedepsi dacă nu ai găsit răspunsul din prima clipă. Avându-le în vedere constant, uneori vei ştii foarte clar, alteori vei simţi că ceea ce credeai în trecut nu mai este de actualitate. Este perfect, pentru că aceste întrebări sunt doar despre prezent. Unii îşi găsesc un scop ce-i ghidează o viaţă întreagă, alţii îl schimbă periodic. Tu decizi! Important este ca în fiecare moment să faci ceea ce contează pentru tine.
Odată ce ai găsit adevărul despre tine, definit mai devreme, şi ceea ce vrei să faci, cum îl poţi pune în practică? Dacă pentru primul pas trecem prin procese de conştiinţă dificile, iar un cuvânt cheie potrivit ar fi „introspecţie”, pregăteşte-te pentru următorul cuvânt cheie şi anume „curaj”. Abia acum putem spune că vorbim despre o adevărată provocare.
Să discutăm deci, despre job-ul tău. Nu recomand ca după ce ai găsit răspunsul la întrebările de mai sus să-ţi dai demisia, sau cel puţin, nu înainte de a trece împreună printr-un nou set de întrebări. Priveşte cât se poate de obiectiv totul şi întreabă-te dacă serviciul pe care îl ai te ajută să pui în practică ceea ce-ţi doreşti zilnic. Dacă nu, ce ai putea face pentru a-l transforma într-o unealtă care îţi aduce sens? Cât de flexibil este? Poţi aborda o discuţie cu şeful tău pe această temă? Poţi lua tu unele măsuri care ţin doar de tine? Dacă după aceste întrebări, răspunsul nu este job-ul actual, care ar fi totuşi job-ul ideal pentru tine? Există în compania în care lucrezi deja? Poţi beneficia de suport pentru a te dezvolta în acea direcţie? Dacă da, acţionează! Află ce poţi face, vorbeşte cu managerul tău şi cu persoana responsabilă de acel departament în care ţi-ai dori să lucrezi. Dacă însă răspunsul nu este în interiorul companiei, poţi căuta oricând în exterior sau îţi poţi începe un business pe care îl construieşti exact aşa cum ţi-l doreşti tu. Am menţionat mai devreme că ai nevoie de curaj? Nu este simplu să iei decizii radicale în ceea ce te priveşte.
Acum, imaginează-ţi viaţa ta ca pe un articol sau ca pe o poveste. Ai continua să scrii dacă nu ţi-ar plăcea direcţia în care merge? Cum te-ai simţi să compui un final în care par să câştige personajele negative? Există riscuri? Desigur, dar care este cel mai grav lucru care s-ar putea întâmpla? De multe ori răspunsul la această ultimă întrebare ne poate face să ne luăm inima în dinţi şi să acţionăm. Eu am realizat că pentru mine, cel mai grav lucru ar fi fost să mă reangajez şi să fac ceea ce făceam până la acel moment. Iar asta, din punctul meu de vedere, nu este nici pe departe la fel de înspăimântător ca ideea de a nu încerca să-mi urmez visul.
De multe ori cunoaştem răspunsul la toate aceste întrebări. Nu ne rămâne decât să acceptăm provocarea de a acţiona. Acum… imaginează-ţi că abia aştepţi să termini de citit această propoziţie pentru a te întoarce să faci ceea ce iubeşti. Îmi pare rău că te-am reţinut din asta!
Sunt trainer şi totodată antreprenor, cu experienţă în vânzări, management, project-management şi learning & development. Am lucrat 4 ani în Vodafone România ca agent de vânzări, manager de magazine şi team leader-ul echipei de training. Începand cu septembrie 2012 am luat calea antreprenoriatului, punând bazele unui start-up prin care doresc să aduc o contribuţie la dezvoltarea celor din jurul meu. În acelaşi timp sunt preşedintele unui ONG pe care l-am înfiinţat la vârsa de 18 ani – BYP. Acesta îşi propune să reprezinte un punct intermediar între facultate şi primul job, oferindu-le astfel studenţilor, nu doar informaţii noi, ci şi ocazii diverse de a le pune în practică. Obiectivul meu este de a crea o comunitate a oamenilor extraordinari, persoane care se remarcă în orice mediu şi care îşi urmăresc constant visele. Sunt pasionat de training, inter-relaţionare şi leadership de 7 ani şi cred neclintit că printr-un proces constant de dezvoltare poţi ajunge oriunde îţi doreşti.