Finanțele – substantiv de genul feminin!
Realitatea ne arată că procentul femeilor din conducerea companiilor rămâne mult sub 15%, în majoritatea ţărilor. Pe de altă parte, un studiu ACCA, derulat la nivelul Marii Britanii, arată că şansele femeilor de a accede la o funcţie de conducere cresc dacă au o educaţie în domeniul financiar – 65% din totalul femeilor director faţă de doar 44% din totalul bărbaţilor. Cam ce schimbări ar avea loc în companii şi în economia globală dacă aceste procente s-ar modifica în favoarea femeilor?
Prudenţă la timpul prezent, dar şi pe viitor
Un alt studiu, care s-a desfăşurat pe parcursul a doi ani şi a acoperit toate cele 170 de ţări în care se găsesc membri ACCA, a arătat cât de diferite au fost părerile şi experienţele membrilor noştri femei în ceea ce priveşte starea economiei şi reacţia guvernelor în faţa crizei, în comparaţie cu colegii lor bărbaţi. Studiul a venit pe un fond în care deja se recunoştea prudenţa nativă a femeilor când e vorba despre investiţii majore şi politică financiară. Rezultatele acestuia au arătat de exemplu că femeile au avut tendinţa de a fi critice și mai puţin încrezătoare în politicile guvernamentale, considerând că nivelul cheltuielilor publice este prea ridicat şi fără fundament, în comparaţie cu colegii lor bărbaţi, confirmând şi aversiunea lor mai crescută faţă de risc.
În plus, accesul restrâns la surse de finanţare, deşi un subiect recurent în actuala criză, a avut însemnătate diferită pentru femei faţă de bărbaţi. Femeile membre ACCA nu l-au menţionat la fel de mult ca pe o problemă pentru organizaţiile lor sau ale clienţilor lor.
Vestea bună este că…
…una dintre autoarele studiului a spus la evenimentul de lansare: „Un anumit grad de cunoştinţe financiare este necesar pentru toţi membrii Consiliului Director. Dar pentru femei, faptul că au o calificare financiară sau provin dintr-o funcţie cu responsabilităţi financiare le ajută să depăşească stereotipuri persistente asupra competenţelor lor, dându-le credibilitate, legitimitate şi un limbaj comun care le permite să intervină ca parteneri cu drepturi egale în cadrul consiliilor”.
Se prea poate să fie adevărat, iar profesia financiar-contabilă se poate mândri cu aceste date. Dar, pe de altă parte, dacă femeile trebuie să dobândească o calificare financiară ca să obţină crediblitatea şi legitimitatea pe care bărbaţii se presupune că o au din oficiu, atunci cu siguranţă mai este o cale lungă până se va ajunge la procente egale de femei în consiliile de conducere.
Personal, cred că orice funcţie trebuie dobândită doar prin merit deşi reglementarea unui procent minim de femei în Consiliile Directoare este încă o discuție deschisă, cu opinii pertinente de ambele părți ale baricadei.
Înţeleg şi poziţia femeilor care se tem să nu le fie desconsiderat succesul dobândit cu greu, din cauza faptului că au trebuit doar să sporească un procent impus. Dar, pe de altă parte, cifrele actuale ne spun o poveste în care femeile par a fi dezavantajate în cursa către scaunul de consiliu. Poate că acest dezavantaj este legat de condiţiile economice actuale. Sau poate este creat chiar de noi şi trebuie să fim mai active în construirea reţelelor noastre profesionale (networking!) şi mai darnice cu timpul nostru liber (voluntariat, opinii profesionale pe un blog) pentru a ne face remarcate. Mai ales că statisticile ne arată un număr mult mai mic de femei care își împărtășesc opiniile și expertiza pe bloguri sau forumuri specializate, în comparație cu bărbații. Oricum, cred că acesta este un subiect cât se poate de actual şi este de datoria noastră să-l abordăm cu deschidere şi transpareță.
Andreia Stanciu director ACCA Europa de Sud-Est
Articol preluat din Revista Cariere de martie. Pentru detalii legate de abonare, click aici