Programul care descoperă liderul din fiecare angajat
Vorbim adesea despre oameni ca despre resursa esenţială a unei companii. Ca orice resursă, şi aceasta trebuie atent identificată, preţuită şi transformată pentru a deveni şi mai valoroasă, dar şi pentru a aduce valoare. Oamenii sunt cei ce dau valoarea unei companii – acesta nu este doar un clişeu, lucru evident prin programele desfăşurate de angajatori pentru a avea angajaţi performanţi şi satisfăcuţi la locul de muncă.
„Prin programul de Talent Management, ne dorim asigurarea unei maniere articulate de gestionare a celor mai bune resurse – profesionişti, dar şi debutanţi cu potenţial de dezvoltare”, spune Patricia Andrei, Head of Human Resources ING Bank România. Astfel, se începe cu identificarea şi/sau atragerea „talentelor” în organizaţie, valorizarea experienţei şi cunoştinţelor lor (şi a diseminării acestora în companie), dezvoltarea potenţialului lor, precum şi transformarea acestora în viitori factori decizionali din structura de management a companiei.
Managementul talentelor este, practic, un proces continuu, care vizează întreaga organizaţie. În acest sens, în etapa de recrutare există o preocupare pentru identificarea şi atragerea în companie a acelor oameni compatibili cu organizaţia şi cultura firmei, care vor găsi un mediu propice pentru a creşte şi a aduce plusvaloare prin ceea ce ştiu şi fac.
Aşadar, managementul talentelor nu începe la un anumit nivel, ci la orice nivel: debutanţi în profesie, al căror potenţial de dezvoltare a convins în momentul recrutării, precum şi profesionişti ale căror cunoştinţe şi expertiză profesionale pot fi valorizate. „Ne orientăm deopotrivă în afara organizaţiei, încercând să aducem alături de noi oameni noi şi valoroşi, dar şi în interiorul acesteia, căutând să-i identificăm, dezvoltăm şi reţinem pe cei care conving prin potenţialul de dezvoltare, nivelul înalt de performanţă, precum şi prin motivaţia de (auto)dezvoltare”, adaugă Patricia Andrei.
Programul de management al talentelor îşi propune să identifice potenţialul de leadership pe diferite paliere de senioritate: angajaţi ce urmează a fi pregătiţi pentru a asigura succesiunea unor roluri manageriale. Se investeşte, de asemenea, în dezvoltarea profesională a specialiştilor – cei care se remarcă printr-un nivel de experienţă profesională de excepţie pe anumite arii, aceştia putând aduce plusvaloare în activităţi complexe. „Talent Managementul este deja de mult timp parte integrantă a strategiei noastre de resurse umane; conceptul s-a maturizat, iar abordarea a evoluat în timp, în încercarea continuă de aliniere cu priorităţile strategice ale organizaţiei”, explică Patricia Andrei.
În ING Bank România, una dintre cele mai bune soluţii de învăţare şi dezvoltare este metoda învăţării experienţiale, care poate fi aplicată cu succes prin participarea la diferite proiecte şi iniţiative locale şi regionale, în echipe de lucru multidisciplinare (uneori, din afara propriei arii de activitate), interimatul (preluarea unui rol de coordonare/managerial pe o perioadă de câteva luni), experienţa de lucru regională pe perioade variabile. Mentoringul este, de asemenea, o metodă de învăţare alternativă, folosită cu succes. În programul de mentoring sunt invitaţi să participe deopotrivă manageri seniori (în rol de mentori) şi angajaţi cu potenţial (în rol de mentee), aflaţi în proces de dezvoltare. „Mentoringul este o soluţie unică prin faptul că oferă o experienţă de învăţare benefică atât pentru mentor, cât şi pentru mentee, construind pe experienţă, valorile şi opiniile ambilor parteneri de dialog”, spune Patricia Andrei.
Coachingul este o altă opţiune de program de dezvoltare, care oferă avantajul unei abordări individuale a obiectivelor de dezvoltare. Este recomandat ca o soluţie orientată spre accelerarea performanţei şi a progresului pe plan personal şi/sau profesional. Mai există însă şi programe de dezvoltare special concepute şi adresate exclusiv acestui segment al „talentelor”, organizate la nivel regional, precum şi alte programe de specialitate şi certificare, adaptate nevoilor individuale, ca parte a planului de dezvoltare.
Special conceput pentru viitorii profesionişti, Trainee Program îşi propune să ofere oportunitatea debutului în carieră în domeniul bancar, fiind construit pe formula „blended learning”, adică mixând, în procesul de formare, învăţarea prin experienţă practică şi trainingul formal (dezvoltarea de competenţe profesionale, dar şi dezvoltarea personală). „Un astfel de program s-a demonstrat a fi o investiţie de succes, o mare parte dintre foştii trainee având un traseu profesional ascendent în cadrul băncii – ocupând astăzi poziţii de specialişti şi manageri. Avem astfel un influx de potenţial de dezvoltare care asigură pe termen mediu şi lung o linie de succesiune în roluri-cheie”, concluzionează Patricia Andrei.