Prost plătit și demotivat? Cum vrei tu
Gândești astfel? Pai de aceea ești prost plătit și demotivat. Cum ai dori ca oportunitățile să se deschida în fața ta dacă tu ai mereu ușa încrederii închisă, fereastra curajului baricadată, iar grădina viselor neîngrijită?
Mintea ta funcționeaza bine atunci când tu zâmbești, când te antrenezi, când gândești, când rezolvi probleme și nu atunci când etichetezi, judeci și constați o realitate crudă, împrăștiind pesimism în orice context în care ești prezent.
Mai mult, argumentele tale sunt nefondate. Spre exemplu: Este criză în țară și este o perioadă dificilă. Și ce dacă? Spune-mi, te rog, când îți amintești că s-a spus de țara ta că merge bine… Probabil că nici nu s-a spus. Dacă te gândești bine o să observi că mass-media nu are niciun interes să ofere știri din care să reiasă că țara merge bine, că există soluții și perspective concrete pentru un viitor mai bun. Nu o să facă asta deoarece audiența ar fi în scădere, subiectele de scandal s-ar reduce și astfel câștigurile financiare nu ar mai fi “potrivite”. Așadar, lasă scuza cu perioada dificilă a țării tale și apucă-te de treabă. Imaginează-ți doar că cel mai mare risc este să nu riști deloc, lipsa de acțiune, așa cum a dat de înțeles și Oprah Winfrey.
Alt argument nefondat: Dau prea mulți bani pe mâncare. Se întâmplă acest lucru deoarece nu ai un control al bugetului, o organizare a propriilor finanțe. Mai mult, nu comunici companiei în care lucrezi care sunt nevoile tale. Încearcă așadar să-ți stabilești săptămânal un buget pentru mâncare. Ex: 250 de lei. Astfel îți impui să cheltui doar 250 de lei pe săptămână. Totodată, ai curaj și exprimă-ți nevoile. Chiar dacă vei fi dat afară, fii fericit că ai șansa să-ți găsești ceva mai bun, mai ales că acum ai și ceva curaj. Oricum, dacă salariul era prea mic și erai deja într-o situație de risc, ce se poate întâmpla mai rău? Vei sta în somaj o lună, două, trei și în timpul ăsta îți cauți ceea ce dorești. Aveai un salariu de 700 de lei? Vezi cum poți să ajungi la 1000 de lei.
Învața să acționezi și nu să reacționezi. Așa cum spune și expertul financiar Louis Barajas este bine să fim orientați asupra acțiunilor noastre. Ex: În loc să spui că job-ul tău este mizerabil, mai bine te gândești ce poți face ca să schimbi lucrurile. Ti se pare doar un clișeu ceea ce spun acum? Imaginează-ți atunci ce s-ar fi întâmplat dacă Liverpool, în 2005, în finala Ligii Campionilor la fotbal, nu s-ar mai fi prezentat în repriza a doua, în finala cu AC Milan, pentru că la pauză erau conduși cu 3-0. Ar fi pierdut… Totuși au ieșit pe teren și s-au gândit că pot schimba situația… Și au câștigat meciul. Tu acum ești condus cu 3-0 după prima repriză, profită însă de cele 15 minute de pauză pentru a-ți stabili prioritățile. Imaginează-ți că în orașul tău sunt mii de companii… Este imposibil să nu-ți găsești locul.
Nu te mai gândi însă că nu ai succes. Cel mai probabil ai aplicat doar CV-ul, ai vorbit cu câteva cunoștințe și atât. Ți-ai întrebat însă foștii profesori de facultate sau de liceu în ce proiecte te-ar putea integra? Ai mers personal la sediul a peste 20 de companii ca să depui CV-ul măcar la recepție? Participi la evenimente de networking? – unele dintre ele sunt gratuite; Ai centralizat toate târgurile de job-uri care vor avea loc într-un an de zile? Te-ai abonat la bloguri sau reviste de carieră, resurse umane, business? Ai aflat despre workshop-urile pentru carieră? Te-ai gândit să participi la concursuri anuale care au loc în multinaționale? Ți-a trecut prin gând să te implici ca voluntar pentru o anumită cauză? Ai făcut o listă cu toate agențiile de recrutare, dar absolut toate, din orașul tău cât și din alte orașe apropiate de al tău? Le-ai transmis CV-ul? Ai avut initiațiva de a vorbi cu un consilier în carieră sau să citești articole pentru îmbunătățirea vieții profesionale? Ai discutat cu un consultant în resurse umane să-ți dea câteva sugestii? Probabil mai sunt sute de metode pe care nu le-ai adoptat.
Ți-ai deschis un cont de economii la o banca unde să depui cel puțin 50-100 de lei pe lună? Sau ai bani puși deoparte?
Trăiești într-o lume atât de mare încât să fii demotivat este opțiunea ta și nu o problemă gravă. Tu alegi cum vrei să fii. Decizia îți aparține.
Graba strică treaba… Așa este. De ce te grăbești să te angajezi într-un loc de muncă unde te-a recomandat o cunoștință? De ce nu cauți și alte alternative… Probabil că ești demotivat și din cauza faptului că apelezi prea mult la ceilalți sau, la polul opus, nu apelezi deloc. Găsește-ți echilibrul. Se poate!
Mihai Silviu Botezatu promovează implicarea activă a tinerilor în societate. Domeniile sale de activitate: Resurse Umane (Recrutare, Consiliere și Administrație) și Vânzări Business 2 Business.
Ai nevoie de ajutor sau vrei și un alt punct de vedere cu privire la o anumită situație? Trimite e-mail pe următoarea adresă: [email protected]