Team building-ul – investiţie sau cheltuială?
Deci: Obiectivul este clar şi atingerea acestuia este esenţială.
Dacă în teorie lucrurile stau excelent, se întâmplă de multe ori ca în practică progresul către echipa sudată, în care conflictele sunt inexistente, la fel ca şi problemele de comunicare, în care lipseşte individualismul şi primează spiritul de echipă să fie mai greoi decât ne-am fi aşteptat.
Şi ne întrebăm de ce?
Erorile pot fi multe şi diverse, dar astăzi mă voi opri asupra controversatelor programe de team building.
Unele companii spun că funcţionează şi le recomandă ca fiind unele dintre cele mai eficiente instrumente de rezolvare a unor situaţii dificile din interiorul echipei, de dezvoltare a relaţiilor de comunicare şi de potenţare a performanţei. Alte păreri susţin contrariul, pierdere de timp şi bani – distracţie multă, dar efect 0 asupra performanţei.
Şi atunci cum şi ce alegem când vorbim despre programele de team building pentru a şti că investiţia este una profitabilă?
E important să avem în vedere:
Stabilirea obiectivelor
În primul rând, e important să avem în vedere că organizarea unui team building face parte dintr-un program de dezvoltare şi nu este un eveniment de sine stătător. Fac această precizare pentru că, dacă o avem clar în vedere, atunci vom conştientiza faptul că un team building ne ajută la atingerea unor obiective şi atunci are, şi el la rândul său, nevoie de stabilirea unor obiective clare.
Alegerea activităţilor şi desfăşurarea lor
Un subiect sensibil, mai ales cu cât, de cele mai multe ori, activităţile într-un team building, deşi ar trebui să fie atent construite în vederea eficienţei lor, se aleg doar după gradul de „fun” pe care îl vor avea participanţii.
Şi astfel, ziua de team building arată în mare măsură cam aşa:
- se desfăşoară activităţi sportive(la care prezenţa e opţională, mai ales dacă vorbim de a doua zi de team building când trezirea este mai grea după petrecere), unele mai mult sau mai puţin solicitante, mai îndrăgite sau nu de cei prezenţi;
- se merge la masă;
- la sfârşitulzilei, urmeazăpetrecerea (perfect firească) sau plecarea acasă, dupăcaz şi în funcţiede timpul alocat team building-ului.
Şi ce am învăţat de aici? Ce luămcu noi din acest team building şi ducem în viaţa noastră profesională? Răspunsul: nimic. Atunci e normală şi firească reacţia companiilor care după o astfel de experienţă consideră că team building-ul e doar o modalitate de a „uşura” bugetul de HR fără vreun efect benefic (altul decât evidenta ieşire în natură a echipei şi petrecerea unui timp împreună).
„Ne jucămpentru a învăţa să trăim” se intitula un capitol din cartea „Team building”, de Şerban Derlogea.
Perfect adevărat. Activităţilede team building, pe lângă scopul natural şi firesc al relaxării şi bucuriei ieşirii împreună a membrilor echipei, e important să producă şi învăţare. Jocurile pot fi reflectări ale activităţilor profesionale şi concluziile pe care le tragem din fiecare exerciţiu pot deveni deprinderi eficiente pentru a fi mai buni, mai performanţi.
Şi tocmai acesta este motivul pentru care activităţile au nevoie să fie urmate de discuţii, în care fiecare dintre cei prezenţi să ai parte demomentele sale de gândire asupra a ceea ce s-a întâmplat şi asupra felului în care ceea ce a descoperit despre el poate să îi fie de ajutor în alt context.
Susţinerea învăţării
Terminarea evenimentul e important să nu coincidă şi cu finalizarea aplicării lucrurilor descoperite şi învăţate din fiecare activitate.
Întoarcerea în mediul de lucru e momentul în care fiecare dintre cei care a participat la team building ar trebui să fie încurajat să pună în practică cu responsabilitate ceea ce a învăţat în fiecare dintre activităţile desfăşurate.
Şi aici, unul dintre rolurile importante pe care le au liderii echipelor, cei care, fără a se erija în atotştiutori ar trebui să fie susţinătorii învăţării şi primii aplicanţia celor descoperite, să fie suport şi sprijn pentru membrii echipei.
Luate în considerare, cele 3 aspecte şi respectarea lor pot aduce valoare echipei, organizaţiei şi pot schimba programul de team building dintr-o cheltuială fără rost într-o investiţie necesară pentru obţinerea rezultatelor.